Behandelingen

Meer informatie over onze diensten voor gezelschapsdieren

  • Laparoscopie
  • Bewegingstherapie
  • Assistentenspreekuur
  • Aanschaf van een pup of kitten
  • Radiografie / echografie
  • Laboratorium
  • Begeleiding bij dracht
  • Chirurgie
  • Sterilisatie / castratie
  • Orthopedie
  • Vaccinaties
  • Lasertherapie

Dierenkliniek Winsum heeft verschillende faciliteiten, specialismen en mogelijkheden. Wanneer u een prijsindicatie wenst, kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zullen dan zo goed mogelijk een kostenraming maken voor de behandeling van uw huisdier. Let wel: de uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de kostenraming in verband met tegenvallers of meevallers tijdens de behandeling.

In de onderliggende kopjes kunt u hier meer lezen over de mogelijkheden van Dierenkliniek Winsum.

  • Aanschaf van een pup of kitten
  • Artrose consult
  • Begeleiding bij dracht
  • Bewegingstherapie
  • Chirurgie
  • Fear Free
  • Laboratorium
  • Laparoscopie
  • Lasertherapie
  • Orthopedie
  • Paraveterinair spreekuur
  • Radiologie / Echografie
  • Sterilisatie/castratie
  • Tandheelkunde
  • Vaccinaties

Aanschaf van een pup of kitten

Aanschaf van een pup of kitten

Assistentenspreekuur

Dierenkliniek Winsum heeft een assistentenspreekuur waar u terecht kunt met uw pup of kitten. Op dit spreekuur wordt uw pup/kitten 1 keer per maand goed nagekeken door de assistente. Huid, vacht, gebit, oren, ogen en gewicht worden goed in de gaten gehouden. Ook wordt er gekeken of de pup niet te snel groeit. Een soort consultatiebureau voor pups en kittens. Voor meer informatie hierover kunt u hier klikken.

Meest gestelde vragen bij de aanschaf van een pup of kitten:

Wanneer heeft mijn pup of kitten een enting nodig?

Pup enten: op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken.
Kitten enten: op de leeftijd van 9 en 12 weken.

Wanneer en waarmee moet ik mijn pup of kitten ontwormen?

Pup: op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna elke maand tot hij een half jaar oud is. Vervolgens 4 x per jaar. Kies een ontwormmiddel dat zowel de spoel- als de lintworm doodt, bijvoorbeeld Milbevet.

Kitten: op de leeftijd van 4, 6 en 8 weken. Daarna elke maand tot hij een half jaar oud is. Vervolgens 4 x per jaar. Kies een ontwormmiddel dat zowel de spoel- als lintworm doodt, bijvoorbeeld Milbevet.

Waarmee kan ik mijn pup of kitten het beste behandelen tegen vlooien of teken?

Pup: tot de leeftijd van 8 weken kan de pup behandeld worden met Effipro spray®. Vanaf een leeftijd van 8 weken (en een gewicht van 2 kg) kan de pup behandeld worden met Bravecto. Dit is een tablet welke drie maanden tegen vlooien en teken werkt. Als u liever met pipetten werkt, kunt u de Vectra gebruiken voor de pup. Eén pipet is 4 weken werkzaam tegen vlooien en teken.

Kitten: tot de leeftijd van 8 weken kan het kitten behandeld worden met Effipro spray®. Vanaf een leeftijd van 8 weken kan het kitten behandeld worden met Vectra. Dit zijn pipetten voor in de nek (werkzaam tegen alleen vlooien). Deze pipetten moeten elke 4 weken opnieuwe toegediend worden. Ook hebben wij de broadline. Dit zijn ook pipetten voor in de nek, 4 weken werkzaam en ook werkzaam tegen teken (en wormen)!
Als er veel vlooien op het dier zitten, is het heel belangrijk de omgeving te behandelen met een spray die de eitjes, poppen en larven van de vlo doodt, bijvoorbeeld Indoor-X®.

NB: op onze kliniek helpen we u graag bij het correct toedienen van deze producten.

Welke voeding kan ik het beste geven?

Pup: kies voor een puppybrok die past bij de volwassen grootte van uw pup (dus mini, medium of large breed) en voor een A-merk zoals Hill’s. Probeer weinig tot geen blikvoeding te geven aangezien dat de vorming van tandplak bevordert.

Kitten: kies voor kittenbrokjes van een A-merk zoals Hill’s. Probeer weinig tot geen blikvoeding te geven aangezien dat de vorming van tandplak bevordert.

NB: u kunt gratis voor uw pup of kitten bij ons een proefpakket voeding afhalen.

Vanaf welke leeftijd kan een hond of kat gecastreerd of gesteriliseerd worden?

Hond: een reu kan vanaf de leeftijd van een ½ jaar gecastreerd worden. Dit geldt ook voor de teef, maar bij bepaalde rassen adviseren we om te wachten tot na de eerste loopsheid. Dit kunt u bespreken met één van onze dierenartsen.

Kat: voor zowel de poes als de kater geldt dat ze gecastreerd of gesteriliseerd kunnen worden vanaf de leeftijd van een ½ jaar.

Wij raden u aan om na aanschaf van een pup of kitten binnen enkele dagen uw nieuwe huisdier te laten nakijken bij uw dierenarts.

Artrose consult

Help mijn hond/kat heeft artrose en nu?

U heeft net te horen gekregen dat uw hond/kat artrose heeft. Dit betekent meestal niet dat uw hond/kat geen pijnvrij leven meer kan hebben. Met een goede ondersteuning kun je bereiken dat hij/zij goed kan blijven functioneren. Het is belangrijk om de aanpak samen te gaan doen. Daarom bieden wij het artrose consult aan.

Wat houdt dit in?

U zit met veel vragen. Daarom kunt u een afspraak maken bij de paraveterinair die hier speciaal voor getraind is. Zij zal u uitleggen wat artrose precies is en hoe het kan ontstaan. Daarnaast zal zij samen met u kijken wat uw huisdier nodig heeft en wat voor u haalbaar is. Ontstekingsremmers zijn onmisbaar in de behandeling van artrose, maar er kan meer gedaan worden zoals aanpassingen in huis en begeleiding met het bewegen. Het gewicht speelt ook een grote rol bij artrose. Daarom zal ook daar naar gekeken worden. Samen met u gaan we er aan werken om de artrose onder controle te krijgen. Hoe vaak u langs komt zal verschillen per situatie en in overleg met u.

Klik hier voor meer informatie over artrose bij honden.
Klik hier voor meer informatie over artrose bij katten.

Begeleiding bij dracht

Begeleiding bij dracht

Al jaren begeleiden we een heel aantal fokkers en hun teven of poezen. Onze begeleiding begint vaak al bij de dekking en gaat door tot na de geboorte van de pups en kittens. Binnen onze praktijk heeft dierenarts Pier Prins zich gespecialiseerd in alle ins en outs van het fokken.

Het voordeel van onze praktijk is dat we 24 uur per dag klaar staan om de geboorte en er omheen in goede banen te leiden. Alle teamleden zijn getraind om u daarin te begeleiden.

Voorbereiding op dekking

Het is heel verstandig om met één van onze dierenartsen voor de dekking het een en ander alvast te bespreken. Soms is het van belang om voor de dekking te enten, ontwormen of officiële HD en ED foto's te laten maken afhankelijk van uw doel, eisen van de rasvereniging en van de gezondheid van het dier. Natuurlijk zijn er ook fokkers die al heel veel ervaring hebben en al over deze kennis beschikken, maar er zijn minstens zoveel mensen die een eerste nestje met hun hond of kat fokken. Voor deze mensen kan het zinvol zijn om een gesprek te hebben over het eerste nestje.

Als eerste beginnen de meeste fokkers met een progesteron test.

Progesterontest

Op onze kliniek kunnen we de juiste dekdatum voor de teef bepalen d.m.v. het gehalte van progesteron in het bloed te meten. Dit doen we aan de hand van de Fuji immunno progesteron test. Dit is een zeer betrouwbare manier van meten, omdat we de progesteron waarde bepalen en niet kijken naar bijvoorbeeld verkleuring. Voor de test nemen we ongeveer 3 ml bloed af. De test zelf duurt ongeveer 20 minuten. Ons streven is om u binnen één uur te bellen met de uitslag.  Daarbij bespreken we met u wat de volgende stap is.

Als de progesteron test aangeeft dat uw teef gedekt kan worden, kunt u het dek of inseminatie tijdstip bespreken met één van onze dierenartsen. Na ongeveer de 28e dag dag na de dekking kan er een echo gemaakt worden om te kijken of uw teef drachtig is geworden. Deze drachtecho gebeurt in een rustige ruimte waar we alle tijd nemen om met zo min mogelijk stress een goed echobeeld te krijgen.

Mocht er tijdens de geboorte problemen ontstaan, dan staan wij met het team dag en nacht voor u klaar. Als het nodig blijkt te zijn om een keizersnede uit te voeren op uw teef, dan gebeurt dit in onze modern uitgeruste operatiekamer. De narcose wordt per dier op maat geregeld, zodat zowel de teef als de pups (en natuurlijk poes en de kittens) zo optimaal en veilig mogelijk uit de operatie komen. Volledige bewaking, en indien nodig beademing, is aanwezig in onze OK. Onze recovery is volledig ingericht om de kittens en pups een goede start te geven. En als de pups er dan eenmaal zijn, kunnen wij een nestcontrole bij u thuis doen.

Als het uw eerste nestje met pups of kittens is, dan geven wij indien gewenst graag advies over de verzorging. Naast de dierenartsen zijn de assistenten Esther en Susanne binnen onze praktijk gespecialiseerd in het begeleiden van de opgroeiende pups en kittens. Op zowel de dinsdag als de woensdagmiddag hebben beiden een assistentenspreekuur. Dit is kostenloos, maar wel op afspraak. Lees meer over het assistentenspreekuur hier.

Naast de progesteron test, kunnen wij ook sperma onderzoeken.

Bewegingstherapie

Bewegingstherapie

Bewegingstherapie wordt ingezet bij revalidatie van o.a. orthopedische operaties, maar ook bij klachten van artrose. Honden herstellen hierdoor sneller na een operatie en ervaren minder pijnklachten.

Binnen onze praktijk heeft u de mogelijkheid tot bewegingstherapie. Na doorverwijzing van één van onze dierenartsen kunt u terecht bij een assistente die samen met u oefeningen gaat doen. Na de oefeningen krijgt u ook opdrachten mee naar huis. Wij hebben indien nodig ook de mogelijkheid u door te verwijzen naar dierfysiotherapeut Silvie Schoenmaker dierfysiotherapie Drenthe. www.dierfysiotherapiedrenthe.nl/

Er zijn veel redenen waarom het nodig kan zijn uw hond een handje te helpen om hem beter te laten bewegen.

Revalidatie na een operatie van bijvoorbeeld:

  • Knie
  • Elleboog
  • Heupen
  • Botbreuken

Een goede revalidatie heeft een positieve invloed op het resultaat van de operatie.

Artrose

Veel en vooral oudere honden hebben last van artrose (= afname van de hoeveelheid en kwaliteit van het gewrichtskraakbeen). Dit veroorzaakt stijfheid en pijn. Ook hier kun je heel veel aan doen. Door medicatie, speciale voeding en bewegingstherapie kan de stijfheid sterk verminderen, maar ook de pijn kan erg afnemen wat natuurlijk erg fijn is voor uw hond.

Een verhaal uit de praktijk geschreven door Heleen Silvis

Vorig jaar zocht ik op internet naar een hond. Doel: een grote, zwarte hond, van minstens 4 jaar. Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op Shiwa en het enige wat klopte met wat ik in gedachten had, was de leeftijd: zeven jaar. Soms loopt het anders in het leven ... Ik nam haar dus mee naar huis. Shiwa heeft een lief karakter, kan goed met katten overweg, was van iemand die haar door ziekte niet meer kon houden en zocht dringend onderdak na een hele slechte maand in een pension en een aantal stressvolle weken op een opvangadres.
Al snel bleek dat Shiwa lichamelijk niet 100% was. Ze had pijn aan een achterpoot en het viel op dat haar achterhand er vreemd uitzag: te klein voor de rest van haar lijf en haar poten stonden veel te dicht bij elkaar, ze kwamen bij het lopen soms tegen elkaar aan. Uit röntgenfoto's bleek dat ze aan artrose leed. Oorzaak: chronisch te weinig beweging, waardoor haar achterhand niet goed ontwikkeld was.

Hoewel het er slecht uitzag, was er volgens de dierenarts iets aan te doen: een ontstekingsremmer/pijnstiller, speciale voeding, meer en heel regelmatig bewegen en bewegingsoefeningen doen. De medicijnen en het voer waren een simpele oplossing. En daarnaast dus meer en regelmatig bewegen en oefeningen doen.

Ik kon me weinig voorstellen bij het doen van bewegingsoefeningen, maar besloot het te proberen. De oefeningen bleken heel eenvoudig en een paar minuten oefenen per dag is genoeg. Al na twee of drie weken was er effect te zien en nu, na pas drie maanden oefenen, herken je Shiwa niet meer terug: ze heeft veel meer spieren, staat stevig en wijdbeens op haar poten, heeft geen 'krom ruggetje', heeft geen pijn meer en is tien keer zo vrolijk.

Shiwa vindt het duidelijk geweldig leuk om de oefeningen te doen, waarvoor ze natuurlijk wordt beloond. Voor haar zijn de oefeningen doen en de wandelingen de hoogtepunten van de dag. Ze rent naar de 'cavaletti' (bakstenen met latten erop) en springt uit zichzelf op de trampoline. Als ik met een paar koekjes naar de trampoline loop, is ze door het dolle heen. Ze gaat er soms op liggen slapen: een fijne plek dus. Het oefenen versterkt ook de band met haar, maar wat het belangrijkst is: het effect van de oefeningen op haar lijf en humeur is enorm. Ze is er echt een andere hond door geworden. En de manier waarop is zo simpel.

Ik had wel gehoopt dat de medicijnen, het dieet en de oefeningen resultaat zouden hebben, maar dat het zo snel en zoveel effect zou hebben, zodat Shiwa een totaal andere hond is geworden, had ik niet verwacht. En we gaan zo verder ...

Shiwa oktober 2010

Shiwa februari 2011

 

Chirurgie

Chirurgie

Het opereren van gezelschapsdieren behoort tot onze dagelijkse taken. We hechten veel waarde aan een zo veilig mogelijke manier van werken, dit om het narcoserisico en het risico op complicaties zo klein mogelijk te houden.

Dit begint al op het moment dat u een afspraak maakt bij ons om uw dier te laten opereren. Via de telefoon kan de paraveterinair u soms al bepaalde vragen over de gezondheid van uw huisdier stellen. Daarnaast krijgt u standaard via de post informatie over wat de voorbereidingen thuis zijn, hoe het gaat als u uw dier weer ophaalt en we vragen u van tevoren een vragenlijst over uw dier in te vullen en mee te nemen.

Op de dag van de operatie zelf wordt de gezondheidstoestand van uw dier beoordeeld. Er wordt daarbij naar het hart en de longen geluisterd en de kleur van slijmvliezen wordt beoordeeld. Bij zieke, verzwakte of oude dieren wordt geadviseerd een pre-anesthetisch bloedonderzoek te laten verrichten, hiermee onderzoeken we de lever- en nierfunctie en het eiwit- en glucosegehalte in het bloed. Met de uitslag kunnen we inschatten hoe toestand van het dier op dat moment is en bepalen welke narcose het meest geschikt is.

Het narcosemiddel wordt naar gewicht toegediend. Alle honden krijgen standaard een infuusnaaldje (braunule) in de ader van hun voorpoot om het narcosemiddel in te spuiten. Hierdoor werkt het narcosemiddel erg snel, hebben we minder narcosemiddel nodig en kunnen we, indien nodig, gelijk extra verdoving toedienen. D.m.v. deze rechtstreekse toegang tot de bloedbaan kunnen we acuut ingrijpen mochten zich problemen voor doen, extra veiligheid dus.

Tijdens de operatie wordt uw dier goed in de gaten houden. Dit gebeurt onder meer door hem te intuberen (een buisje in de keel) waardoor we ademgassen kunnen meten, dit geeft ons veel informatie over hoe uw dier het doet tijdens de narcose. Daarnaast geven we via de tube extra zuurstof en inhalatieanesthesie (= narcosegas). We kunnen, als het nodig is, uw dier automatisch beademen en aan het E.C.G.-apparaat leggen. Er is standaard een O.K.-assistente aanwezig bij elke operatie, zodat de dierenarts zich volledig op de operatie kan richten. De O.K.-assistente houdt de narcose in de gaten en assisteert de dierenarts wanneer dat nodig is. Uw dier ligt tijdens de operatie op een warmtemat en we houden de lichaamstemperatuur in de gaten.

Na de operatie komt uw dier in een rustige ruimte te liggen, weer op een warmtemat. Daar kan hij nog even uitslapen en weer een spuitje krijgen om wakker te worden als u hem komt ophalen.

De assistente en/of de dierenarts legt uit u bij het ophalen van uw dier uit wat er is gebeurd, waar u thuis op moet letten, of er hechtingen verwijderd moeten worden etc. De instructies voor thuis krijgt u op papier mee. Als er vervolgens thuis nog vragen zijn of u vertrouwt iets niet, dan kunt u ons altijd bellen, 24 uur per dag, 7 dagen per week..

Op de foto ziet u een ontstoken baarmoeder bij een hond.​

Fear Free

Helemaal voorkomen dat uw dier angstig zal zijn bij ons zal niet helemaal lukken, maar wij doen als team heel erg ons best om dat zoveel mogelijk te voorkomen.

Het betekent dat wij op alle fronten ons best doen om zo te werken dat uw dier zich veiliger voelt en we meer rekenschap houden met hun natuurlijk gedrag. Immers is het vaak heel lastig om aan een dier uit te leggen wat er gaat gebeuren en daardoor ontstaat er vaak als reactie van uw dier; angst, paniek en defensief gedrag. Men zegt dan vaak dat het dier agressief is, maar het enige dat het dier wil is dat wij ophouden met hetgeen waar hij bang voor is.

Het begint al vaak tijdens de reis naar ons toe. Het transport is vaak al een hele nare ervaring voor het dier. Om u te helpen dit te voorkomen kunt u (voor vaste klanten ) gratis terecht op ons puppy/kitten consult. Hier kunnen wij samen met u een plan maken zodat u in de toekomst met veel minder stress naar ons toe kunt komen. Bovendien bent u tot een jaar leeftijd maandelijks welkom. We gaan dan oefenen zodat het dier gewent raak aan aanraken, gebit en oren controleren en bijvoorbeeld heupen checken. Na een paar keer oefenen komen de katten al zelf de mand uit gehold voor het voer en de honden kunnen niet wachten met uit de auto komen en de spreekkamer instormen.

Wij werken alleen op afspraak. Geef gerust aan als u een heel angstig dier heeft, dan kijken we naar een rustig tijdstip of u kunt blijven wachten in de auto tot u aan de beurt bent. U kunt de wachtkamer dan overslaan en direct door lopen naar de spreekkamer. Katten kunt u ook plaatsen op de grote tafel, te herkennen aan het bordje katten parkeerplaats.

Daarnaast letten we tijdens alle behandelingen erop dat we samen met u de stress zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Het zal dus vaak zo zijn dat er heel veel voer gebruikt wordt. Mocht uw dier allergisch zijn is het belangrijk dat u dat tijdig meldt zodat we aangepaste snoepjes kunnen geven.

Ook zijn we trots op het feit dat binnen ons team 2 mensen het USA-certificaat Fear free werken hebben behaald. Zij ondersteunen ons hele team als het gaat om angtvrij werken.

Kom gerust langs op het assistenten consult voor meer informatie. Samen met u kunnen we een bezoek aan ons veel leuker maken!

Bekijk hier een video

Bekijk hier een video

 

Laboratorium

Laboratorium

Soms is het nodig om aan de hand van een bloed- of urineonderzoek te achterhalen wat precies het probleem is.

Urine

Allereerst kan bij het bekijken van de urine al het één en ander opvallen. Is de urine rood, geel of juist heel licht van kleur? Dit kan ons al belangrijke aanwijzingen geven voor mogelijke urineweg-aandoeningen. Ander onderzoek bestaat uit het meten van verschillende bepalingen met behulp van een urinestrip. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar urineweginfecties, bloed in de urine of glucose en/of ketonen in urine.

Daarnaast kan er ook nog microscopisch onderzoek gedaan worden. Hierbij kijken we naar kristallen en struviet in de urine.

Vaak wordt ook het soortelijk gewicht van de urine bepaald. Dit is belangrijk om te zien of de urine erg geconcentreerd is of niet. Dit doen we met behulp van een refractometer.

Bloed

Bloedonderzoek is in veel gevallen onmisbaar om de juiste diagnose te stellen. Ook kan er via bloedonderzoek worden vastgesteld of een behandeling aanslaat. Op onze kliniek beschikken we over verschillende bloedanalyse apparatuur, waardoor wij veel van de onderzoeken zelf kunnen doen.

Progesterontest

Op onze kliniek kunnen we de juiste dekdatum voor de teef bepalen d.m.v. het gehalte van

progesteron in het bloed te meten. Dit doen we aan de hand van de Fuji immuno progesteron test. Dit is een zeer betrouwbare manier van meten, omdat we de progesteron waarde bepalen en niet kijken naar bijvoorbeeld verkleuring. Voor de test nemen we ongeveer 3 ml bloed af. De test zelf duurt ongeveer 20 minuten. Ons streven is om u binnen één uur de uitslag door te geven. Daarbij bespreken we met u wat de volgende stap is.

Het meeste laboratorium werk kunnen wij zelf uitvoeren in ons lab, maar heel af en toe moet er bloed of urine opgestuurd worden naar een extern laboratorium.

Laparoscopie

Laparoscopie

Laparoscopische sterilisatie bij de hond

De voordelen op een rijtje:

  • Nieuwe operatiemethodiek: veel minder pijnlijk voor uw hond
  • Minder belasting voor de organen
  • Minder kans op infectie
  • Kortere operatietijd
  • Minder lange narcose
  • Snellere herstelperiode
  • Bijna geen littekens

Wat is laparoscopisch steriliseren?

Een laparoscopische sterilisatie is een medische term voor het onvruchtbaar maken door middel van een kijkoperatie. Bij een traditionele sterilisatie wordt er een snede gemaakt in de buikwand en zoekt de chirurg met de handen de eierstokken en baarmoeder van de hond op. Wanneer deze gelokaliseerd zijn, worden de eierstokken afgebonden met oplosbaar hechtdraad en uit de buik verwijderd. Indien nodig wordt ook de baarmoeder weggenomen. Daarna wordt de buikwond in 3 lagen gehecht met wederom een oplosbaar hechtdraad.

Voordelen belicht

Het grote voordeel van de kijkoperatie (laparoscopie) is dat alle handelingen worden uitgevoerd met kleine instrumenten. De handen van de chirurg komen niet in de buik van de hond. Op deze manier hoeft er minder hard aan de ophangbanden van de eierstokken en baarmoeder worden getrokken waardoor de hond veel minder last heeft van de operatie. Doordat de eierstokken met de camera snel in beeld worden gebracht is de operatietijd korter. Daarnaast worden overige organen met rust gelaten en is er een veel mooier overzicht van de buik van de hond. Na de operatie zijn er slechts 2 kleine wondjes van ongeveer 1 cm aanwezig die erg vlot genezen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een speciaal brandapparaat is er bovendien geen hechtdraad aanwezig in de buik waardoor ook deze wondjes sneller herstellen.

Hoe gaat het precies in zijn werk?

Nadat de hond onder narcose is gebracht, wordt ze op een speciale tafel gelegd. Deze tafel kan kantelen zodat er een goed zicht is op beide eierstokken (links en rechts). In de buikwand worden 2 kleine gaatjes gemaakt. In deze gaatjes worden 2 poorten geplaatst waardoor het instrumentarium in de buik kan worden gebracht. De poort het dichtst bij de kop van de hond is het werkkanaal: door deze poort zullen de eierstokken de buik verlaten. De achterste poort is de poort waardoor de camera wordt ingebracht. Op een beeldscherm is de hele operatie te volgen en is gedetailleerd zichtbaar hoe de binnenzijde van de buik eruitziet. De buik van de hond wordt met een speciaal gas (CO2) opgeblazen zodat er een mooi overzicht ontstaat.

De eierstokken worden met een tang opgepakt en met een haak tijdelijk aan de buikwand opgehangen. Daarna wordt de brand- en snijtang in de buik gebracht en worden de eierstokken 1 voor 1 afgebrand en de bloedvaten dicht gesealed. Op deze manier komt de eierstok los van de ophangbanden met minimaal bloedverlies. Tenslotte worden de eierstokken via de voorste poort uit de buik gehaald. Beide wondjes worden met een enkelvoudige hechting dichtgemaakt die vanzelf oplost.

Wanneer de baarmoeder vergroot is of anders afwijkend van vorm of kleur kan deze ook met de kijkoperatie worden verwijderd. Het enige verschil is dat er dan een 3e werkkanaal nodig is, waardoor in plaats van 2 kleine wondjes 3 aanwezig zullen zijn.

Naast de sterilisatie van de hond kunnen we de apparatuur ook gebruiken om andere organen in beeld te brengen. Op deze manier kunnen afwijkingen mooi in beeld worden gebracht en kunnen er onder camera begeleiding eventueel cellen worden afgenomen voor nader onderzoek.

Wat zijn de nadelen van laparoscopisch steriliseren?

Voor deze manier van steriliseren zal een groot gedeelte van de buikwand geschoren moeten worden, tot in de flanken. De haren groeien natuurlijk terug, maar het is goed dit van tevoren te weten.

Mocht de baarmoeder een afwijkend aspect vertonen, dan zullen we alsnog de buik op de 'normale' manier moeten openen, omdat we de afwijkende baarmoeder niet via de twee kleine gaatjes de buikholte uit krijgen. Een afwijkende baarmoeder zien we vooral bij oudere honden of honden die met de prikpil behandeld zijn.

Bekijk hier een video

Lasertherapie

Lasertherapie

High Power Lasertherapie (Class IV) is het toepassen van rood en infrarood licht om herstel van wonden en blessures te bevorderen en chronische of acute pijn te verlichten. Het laserlicht dringt diep door in het weefsel en heeft een fotochemisch effect (niet thermisch) op de cellen. De cellen absorberen de energie van het laserlicht waardoor de mitochondrieën, verantwoordelijk voor de energiehuishouding binnen de cel, worden gestimuleerd. De celfunctie normaliseert en gaat werken aan herstel, dit proces heet fotobiostimulatie. High Power Lasertherapie stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Indicaties

  • Wond- en littekenbehandeling
  • Slecht helende wonden zoals beschadigde mondhoeken
  • Huidproblemen
  • Pees, ligament en gewrichtsblessures
  • Spierblessures en verhoogde spierspanning
  • Artrose
  • Bevordering van herstel na een orthopedische operatie, zoals TTA
  • Rug en nekklachten
  • Perifere zenuwbeschadigingen (hernia en verlammingen)
  • Anaalklierproblemen

 Effecten van High Power Lasertherapie

  • Verlicht pijn
  • Vermindert de ontstekingsreactie
  • Versnelt weefselreparatie en celgroei
  • Verbetert de doorbloeding
  • Verhoogt de celstofwisseling
  • Vermindert littekenvorming en verkleving van bindweefsel
  • Verbetert zenuwfunctie
  • Versnelt wondgenezing
  • Stimuleert het immuunsysteem

Een laser behandeling duurt ongeveer 10 minuten, dier afhankelijk en probleem afhankelijk. Het kan bij zowel paarden, honden, katten en alle andere diersoorten toegepast worden. Omdat er geen stroom nodig is voor het apparaat kan de laserbehandeling ook op locatie plaats vinden.

Resultaten van de laser therapie kunt u vinden hier

Bekijk hier een video

 

Orthopedie

Orthopedie

Orthopedie is een van de oudste onderdelen van de geneeskunde. De orthopedische chirurgie behandelt al die aandoeningen die uitgaan van het steun- en bewegingsapparaat. Dat zijn dus de botten, de gewrichten, de spieren, de banden en de pezen. De oude Egyptenaren gebruikten al spalken en krukken. Door de ontdekking van narcose, röntgenstraling en antibiotica onder andere werden de mogelijkheden veel groter.

Dierenkliniek Winsum doet een beperkt aantal orthopedische operaties.

Enkele voorbeelden

Een kat met een breuk in de femur (dijbeen) kan door ons heel goed behandeld worden door middels van een pen die door de femur heen gezet wordt. Ook “simpele “ breuken bij andere botten kunnen wij op onze kliniek met behulp van een plaatje op de breukplek repareren.

Verder worden er regelmatig honden en soms ook katten met gescheurde kruisbanden geopereerd. Voor het herstel van een gescheurde kruisband bestaan diverse operaties. Op onze kliniek vervangen wij de gescheurde kruisband door een kunststof kruisband die aan de zijkant van het kniegewricht wordt geplaatst.

Wanneer er sprake is van een ingewikkelde orthopedische aandoening sturen wij u door naar een orthopedische specialistische kliniek zoals De Tweede Lijn in Wilhelminaoord.

Paraveterinair spreekuur

Assistentenspreekuur

Dierenkliniek Winsum heeft een spreekuur waar u uw dier gratis kunt laten nakijken door een assistente. Wanneer er een dierenarts naar uw huisdier moet kijken, omdat uw huisdier last van de oren heeft bijvoorbeeld, dan betaalt u hiervoor wel een consult.

Dit spreekuur vindt plaats op de dinsdag en donderdag middag. U kunt even bellen met de assistente voor een afspraak.

Er zijn een aantal mogelijkheden:

Gewichtscontrole

Uw hond of kat is te zwaar en moet afvallen. Wij kunnen u hierbij begeleiden en helpen. Op deze manier wordt het gewicht van uw huisdier goed in de gaten gehouden. De assistente kijkt met u of de hond of kat goed is afgevallen en geeft tips hierover. Kosten: geen.

Puppy consult

U heeft een pup of een kitten. Op dit spreekuur wordt uw pup/kitten 1 keer per maand goed nagekeken door de assistente. Huid, vacht, gebit, oren, ogen en gewicht worden goed in de gaten gehouden. Ook wordt er gekeken of de pup niet te snel groeit. Een soort consultatie bureau voor pups en kittens. Het voordeel is dat de pup er aan went om op een leuke manier op de praktijk te komen, zonder dat er “vervelende” dingen gebeuren. Ook kunnen we afwijkingen of ziekten al in een vroeg stadium ontdekken en behandelen. Kosten: geen.

Gebitscontrole

Een gezond gebit is belangrijk. Ook voor uw huisdier. De assistente kan zien hoe het met het gebit van uw hond, kat of konijn gesteld is. Ook geeft zij tips over hoe u het gebit van uw huisdier het beste schoon kunt houden of krijgen. Kosten: geen.

Algemeen

Op het assistentenspreekuur kunt u terecht voor vakkundig advies over bijv. voeding, het ingeven van ontwormingstabletjes of het toedienen van een vlooienpipet. Kosten: geen.

Hechtingen verwijderen

Als uw huisdier geopereerd is, is het soms nodig om de hechtingen te verwijderen als deze niet onderhuids geplaatst zijn. De assistente kan dit doen. Kosten: geen.

Dieetcontrole

Soms is het nodig dat uw huisdier een bepaald dieetvoer krijgt. Dit kan nodig zijn omdat uw hond of kat last heeft van de gewrichten of de huid. Het kan dan prettig zijn om af en toe even te evalueren met de assistente om te kijken hoe uw huisdier het doet op het nieuwe voer. Kosten: geen.

NB: U kunt alleen gebruik maken van het assistentenspreekuur als u vaste klant bent bij ons.

Radiologie / Echografie

Radiologie / Echografie

Voor een volledige diagnose is het soms nodig om ter aanvulling röntgenfoto's te maken. Denk bijvoorbeeld aan aandoeningen van het skelet, zoals een botbreuk of kreupelheid, artrose, maar ook aan benauwde dieren, dieren met ernstige maag /darmklachten, of dieren met afwijkingen aan het gebit. We kunnen uw teef ook röntgenen op dracht.

Dierenkliniek Winsum beschikt over een mobiel direct digitaal röntgenapparaat. Het grote voordeeel hiervan is dat de foto's niet meer ontwikkeld hoeven te worden. Binnen 1 seconde kunt u het resultaat al zien op het beeldscherm. Op deze manier bieden we een perfecte kwaliteit waar u niet lang op hoeft te wachten. Het merendeel van de foto's (99%) kan door onze dierenartsen beoordeeld worden. Indien nodig kan de foto doorgestuurd worden naar een specialist.

Ook beschikken wij over een direct digitaal tandheelkundig röntgenapparaat. Afwijkingen aan de gebitselementen en het kaakbot kunnen hiermee in beeld worden gebracht en dan kan een gerichte behandeling worden ingesteld. Voor het maken van röntgenfoto's van het gebit geeft een gewoon röntgentoestel onvoldoende beeld, wij gebruiken daarom een speciaal tandheelkundig röntgentoestel. Daarnaast worden er speciale röntgenfilms gebruikt die gemakkelijk in de mondholte geplaatst kunnen worden om overlap van tanden en kiezen van de andere kaakhelft te voorkomen.

Kan ik officiële röntgenfoto's laten maken?

Wij maken officiele röntgenfoto's o.a. voor HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie). Deze zijn voor bepaalde rassen verplicht als men hiermee wil fokken. De foto's worden door ons in de kliniek gemaakt en daarna ingestuurd naar de beoordelende instantie Raad van Beheer. Ook sturen we veel foto's door naar Amerika voor een aantal rassen waarvoor dit vereist is.

Hoe gaat het maken van een officiele röntgenfoto in zijn werk?

Bij de meeste hondenrassen kan het onderzoek vanaf 12 maanden plaatsvinden. Bij grote rassen mag dit pas op een leeftijd van 18 maanden uitgevoerd worden. Zorg dat u de officiele stamboom van uw hond meeneemt zodat wij een kopie hiervan kunnen maken. In overleg met de eigenaar proberen we de rontgen foto zonder narcose te maken. Dit lukt eigenlijk altijd. Als de hond te veel stress ervan ondervindt, gaan we in overleg met de eigenaar alsnog de hond te sederen.

Echografie

Binnen onze praktijk is een aantal dierenartsen gespecialiseerd in het maken van een echo. Zij zijn geen echo specialist. 

Hoe werkt een echo?

Een echografie werkt als volgt: het echo-apparaat zendt geluidssignalen uit die weerkaatst worden door de organen, en zo weer opgevangen worden door het echo-apparaat. Deze maakt van de teruggekaatste signalen weer een beeld.

Waarom een echografisch onderzoek?

Het echografisch onderzoek wordt het vaakst ingezet om aandoeningen van de buikholte en/of het hart te beoordelen. Op een relatief eenvoudige manier kunnen afwijkingen aan organen zoals lever, nieren, milt, blaas, hart en prostaat worden vastgesteld. Ook kan een dracht worden vastgesteld.

Voor het onderzoek van de buikholte is het belangrijk dat de patiënt nuchter is. Voor onderzoek aan de urinewegen moet de blaas gevuld zijn, dus mag er van te voren niet geplast worden door de patiënt. Op deze manier komt de blaas mooi in beeld op de echo en kunnen blaasproblemen gediagnosticeerd worden.

Het echografisch onderzoek is niet pijnlijk en kan bijna altijd plaatsvinden zonder sedatie. Op de plaats van het onderzoek wordt de vacht geschoren en een speciale gel aangebracht, zodoende kan het beste beeld door de echo gevormd worden. U mag altijd aanwezig zijn bij het echografisch onderzoek.

Sterilisatie/castratie

Sterilisatie/castratie

Sterilisatie

Poes

Steriliseren kan vanaf een leeftijd van een ½ jaar. De eierstokken worden verwijderd en, indien afwijkend, de baarmoeder ook. De operatie wordt gedaan via een klein sneetje vlakbij de navel waarbij de wond weer onderhuids gehecht wordt. I.v.m. de overvolle asiels raden wij sterk aan om poezen te laten steriliseren. Klik voor meer informatie hier.

Teef

Steriliseren kan vanaf een leeftijd van een ½ jaar, bij honden met een volwassen gewicht boven de 25 kg wachten we liever, i.v.m. urine incontinentie, tot 3 maanden na de eerste loopsheid. De eierstokken worden verwijderd en, indien afwijkend, de baarmoeder ook. Sterilisatie kan op de traditionele manier via een snee in de buikholte, maar ook laparoscopisch (kijkoperatie) waar slechts 2 kleine gaatjes nodig zijn. Klik voor meer informatie hier.

Castratie

Reu

Castreren kan vanaf de leeftijd van een ½ jaar. Bij het castreren van de reu worden beide testikels verwijderd waardoor de reu blijvend onvruchtbaar wordt en minder mannelijk gedrag vertoont. Dit effect kan tijdelijk met het implantaat Suprelorin® nagebootst worden, het werkt een ½ jaar en hiervoor is geen operatie nodig. Klik voor meer informatie hier.

Kater

Castreren kan vanaf een leeftijd van een ½ jaar. Bij het castreren van de kater worden beide testikels verwijderd waardoor de kater blijvend onvruchtbaar wordt en minder mannelijk gedrag vertoont. De operatie wordt gedaan via een klein sneetje in het scrotum. Dit sneetje wordt niet gehecht. Klik voor meer informatie hier.

Tandheelkunde

Tandheelkunde

Onze praktijk besteedt veel aandacht aan de gezondheid van het gebit van al uw huisdieren. Met de nadruk op het gebit van uw hond, kat of konijn. We hebben een modern ingericht gebitsbehandelruimte met digitale röntgen apparatuur, zodat wij indien nodig een röntgenfoto kunnen maken. Ook het vullen van gaatjes is bij ons mogelijk.

Binnen onze praktijk hebben dierenarts Françoise Rey, Ines Ponte Pimentel, Andras Ludanyi en assistentes Susanne Smit, Laura de Vries en Rianne Hammingh zich gespecialiseerd in tandheelkunde. Dit betekent dat zij meerdere nascholingen op het gebied van tandheelkunde hebben gevolgd. Elke woensdagochtend zijn ze met z'n tweeën druk bezig met gebitjes van honden, katten en konijnen.Onze dierenartsen zijn geen Europese erkende specialist op het gebied van de tandheelkunde. Op dit moment is maar één dierenarts in Nederland erkend Europees specialist.

Waarom een gebitsbehandeling?

In de eerste plaats voor het welzijn van uw huisdier. Bedenk zelf maar eens hoe pijnlijk een ontstoken kies kan zijn. Een hond of kat laat echter vaak geen pijn zien door bijvoorbeeld te stoppen met eten, aangezien eten z’n eerste levensbehoefte is. Pas als een ontstoken kies getrokken is of ontstoken tandvlees weer gezond is, merkt de eigenaar vaak hoe veel levendiger z’n huisdier weer is.

In de tweede plaats voor de gezondheid van uw huisdier. De bacteriën die zich ophopen in tandsteen en ontstoken tandvlees komen terecht in de bloedbaan. Van daaruit bereiken zij o.a. hart en nieren en blijven daar plakken. Veel dieren ontwikkelen hierdoor op latere leeftijd hart- en nierproblemen.

En als laatste zal uw huisdier een stuk minder stinken uit z’n bek, ook niet onbelangrijk!

Waarom onder narcose?

Dit is noodzakelijk omdat een dier niet vrijwillig met z’n mond open blijft liggen en om het dier geen pijn te laten lijden als er eventueel een kies of tand moet worden getrokken.

Wat houdt een gebitsbehandeling in?

Door de dierenarts wordt uw huisdier onder narcose gebracht. U kunt vervolgens naar huis en uw huisdier enkele uren later weer ophalen. De dierenarts zal  samen met de paraveterinair het gebit van uw huisdier schoonmaken en indien nodig aanvullende behandelingen uitvoeren.

Röntgenfoto’s van het gebit

Net als bij mensen worden ook bij dieren röntgenfoto’s gemaakt van het gebit. Op een röntgenfoto kun je eerder zien of er gaatjes ontstaan in de tanden of kiezen. Daarnaast kunnen de wortels van met name de kiezen ook goed beoordeeld worden om te zien of er bijvoorbeeld een wortelpuntabces zit of misschien een gebroken wortel. Daarom is ons advies om van het gebit voor de behandeling röntgenfoto’s te maken. Als we van alle tanden en kiezen röntgenfoto’s gaan maken zijn de kosten voor de hond €135.00 en voor de kat €115.00 (hierbij hebben we minder foto’s nodig).

Wat zijn de kosten van een gebitsbehandeling?

De kosten kunnen erg variëren, afhankelijk van wat er moet gebeuren. Een eenvoudige gebitsreiniging bij een dier van 4 kg kost ongeveer 230 euro en bij een dier van 40 kg ongeveer 325 euro. Als het een uitgebreidere behandeling wordt, bijvoorbeeld als we kiezen moeten trekken, zullen de kosten hoger worden (zie laatste bladzijde van het document onder aan deze pagina).

U mag van te voren gratis bij ons komen om het gebit van uw dier te laten controleren om zo samen een inschatting te maken van het werk dat gedaan moet worden en de bijbehorende kosten. De tarieven voor uitgebreidere zorg en aanvullende behandelingen kunt u onderaan de pagina nalezen (pdf-bestand).

Wat zit er bij een gebitsreiniging inbegrepen?

  • Narcosemiddelen en het toedienen hiervan
  • Onderzoek van mondholte en gebitselementen
  • Intuberen (buisje in de keel)
  • Bewaking tijdens de narcose
  • Indien nodig een injectie met pijnstiller en/of antibiotica
  • Gebitsreiniging van 15 minuten
  • Polijsten
  • Gebitskaart van uw huisdier welke u mee naar huis krijgt
  • Gratis controle van het gebit na 2 tot 6 weken

Voorbereiding thuis

  • Voor alle honden en katten geldt dat ze vanaf 18.00 u de avond voor de behandeling  niets meer mogen eten. Dit voorkomt braken en verslikken tijdens de narcose. Water drinken mag wel.
  • Breng uw huisdier schoon en vrij van vlooien.
  • Laat de hond goed uit voordat u hem/haar afgeeft en breng de hond aangelijnd.
  • Houd de kat de laatste dag/nacht binnen. Hierdoor voorkomt u dat de kat zichzelf van eten voorziet of zich ergens buiten verstopt. Breng katten in een goed gesloten mand of kooi.
  • Om het risico van de narcose zo klein mogelijk te houden, verzoeken wij u de bijgevoegde vragenlijst in te vullen en mee te nemen.

De narcose en pre-anesthetisch onderzoek

De behandeling wordt onder algehele narcose met uitgebreide bewaking uitgevoerd. Voordat het dier onder narcose gaat, worden hart en longen gecontroleerd. Daarnaast adviseren wij bij dieren ouder dan 8 jaar een zogenaamd pre-anesthetisch bloedonderzoek. Hierbij worden de lever- en nierfunctie onderzocht zodat de narcose beter op het individuele dier kan worden afgestemd. De kosten hiervan zijn €82.92 incl. BTW. Dit bloedonderzoek doen we het liefst enkele dagen voor de gebitsbehandeling.

Na de behandeling

Als uw huisdier weer goed is bijgekomen in een verwarmde omgeving mag hij/zij naar huis. De paraveterinair zal uw huisdier aan u meegeven. Zij zal eventuele bijzonderheden over de behandeling vertellen. Soms vindt de dierenarts het belangrijk om zelf extra informatie te geven. U krijgt van de paraveterinair tevens informatie over de verdere nazorg en er zal een controleafspraak gemaakt worden. Wij verzoeken u bij het ophalen van uw huisdier de nota aan de balie te voldoen. 

Wat kunt u zelf doen om het gebit van uw huisdier zo lang mogelijk schoon te houden?

  • Poetsen: dit is de gouden standaard voor een schoon gebit. Dit mag met water, maar kan ook met speciale dierentandpasta. Wij kunnen u uitgebreid informeren en helpen hierbij.
  • Voeding: wij adviseren de T/D brokken van Hill’s. Deze brokken hebben een unieke vezelstructuur waarvan klinisch is bewezen dat het de tanden schoonmaakt van de punt tot aan het tandvlees. In vergelijking met andere brokken zijn de T/D brokken veel groter en vallen ze niet meteen uiteen Het is een volledige voeding en kan als dagelijkse kost dienen voor uw hond of kat.
  • Vet Aquadent: dit is een mondwater voor zowel honden als katten dat aan het drinkwater wordt toegevoegd. De Vet Aquadent bevat chloorhexidine en zorgt voor ontsmetting van de mondholte en heeft een tandplakwerende werking. Daarnaast bevat het xylitol wat ook meehelpt tandplak te voorkomen.
  • Kauwstrips: deze zijn een goede aanvulling op de gebitsverzorging, bijvoorbeeld als traktatie. 

Handig om te weten

Het is mogelijk om uw huisdier te laten chippen tijdens de behandeling, dus terwijl hij/zij onder narcose is. Zo voelt uw huisdier er niets van en bovendien krijgt u 5 euro korting op de normale prijs voor chippen.

Hoe kunt u een afspraak maken?

U kunt aan de balie of telefonisch een afspraak maken. Gebitsbehandelingen vinden bij voorkeur plaats op woensdagochtend. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u van ma t/m vr tijdens ons telefonisch spreekuur bellen van 16.00-16.30 u.

Bekijk hier een video

Vaccinaties

Vaccinaties

Het is ons advies om honden en katten te laten vaccineren. Hierdoor beperken we het risico op uitbraken van ernstige, besmettelijke honden- en kattenziekten.

Vaccineren houdt in dat er een kleine hoeveelheid, vaak verzwakte, ziekteverwekker wordt toegediend waardoor een individu afweerstoffen gaat maken om bij een echte infectie met die ziekteverwekker niet ziek te worden.

Honden worden op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken gevaccineerd tegen verschillende ziekten. Daarna is jaarlijkse herhaling nodig, startend op de leeftijd van 1 jaar. Niet alle vaccinaties hoeven elk jaar herhaald te worden. Als u met uw hond naar het buitenland, is vaccineren tegen Rabiës verplicht.

Katten worden op de leeftijd van 9 en 12 weken gevaccineerd tegen katten- en niesziekte. Daarna is jaarlijkse herhaling nodig, startend op de leeftijd van 1 jaar. De vaccinatie tegen kattenziekte hoeft niet elk jaar herhaald te worden. Als u met uw kat naar het buitenland gaat, is vaccineren tegen Rabiës verplicht.

Kijk voor meer informatie over vaccinaties bij de hond hier.

Kijk voor meer informatie over vaccinaties bij de kat hier.

Infotheek
Terug naar boven