Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

De aanschaf van een fret

Een fret

• wil overal in, achter, tussen en onderdoor kruipen
• is een vrolijk en tot op hoge leeftijd speels dier
• is een klein dier, gemakkelijk hanteerbaar en niet zwaar in gewicht
• maakt geen storende geluiden
• veroorzaakt (wanneer het gecastreerd is) en behoudens een enkele maal gebruik van de anaalklieren, doorgaans geen hinderlijke geuren
• is erg actief gedurende een klein aantal uren per dag, maar brengt ook grote delen van de dag slapend door
• kan een redelijke leeftijd bereiken, tot wel 10 jaar, het gemiddelde ligt rond de 7 jaar
• is een dier met een hoge aaibaarheidsfactor, waarvan de vacht (naast het borstelen) weinig onderhoud vergt
• is na een goede opvoeding grotendeels zindelijk en doet zijn behoeften op een (katten)bak
• is erg ondernemend en intelligent

Het volgende is belangrijk om te weten

• bent u niet allergisch voor dieren?
• een fret vergt als hij wakker is veel aandacht en oplettendheid van zijn baasje
• een fret is niet te dresseren
• een gezonde fret is geen schootzitter!
• een fret is niet geschikt voor kleine kinderen
• een fret moet worden gecastreerd en dient jaarlijks ingeënt te worden, dit brengt de nodige kosten met zich mee

Er is een aantal dingen die fretten nooit afleren, zoals planten uitgraven of aan de vloerbedekking krabben. Om bepaalde redenen (bronst of loopsheid of vreemde fretten in huis) kunnen fretten een plasje of poepje doen op een verkeerde plaats.
 
Uw huis zal “aangepast” moeten worden in verband met de veiligheid van de fret, kieren en gaten, ook die in sommige apparaten en meubels, zullen terdege afgedicht moeten worden.
Als de toiletbak te vies is naar de zin van de fret, zal hij er naast poepen.
Een fret is moeilijk bij mensen onder te brengen tijdens uw vakantie en kan meestal ook niet mee, zeker niet naar warme oorden. Hij kan namelijk beslist niet tegen temperaturen boven de 30 graden Celsius!
 
De dagelijkse verzorging houdt onder meer in: het verblijf schoonmaken, toiletbakken elke dag reinigen, eten en drinken verstrekken, slaaplappen verschonen, aandacht geven door te spelen met het dier en opletten tijdens het loslopen. Maar ook geregeld de nagels knippen, de oren schoonmaken, de vacht borstelen en indien aanwezig, parasieten bestrijden. 

Kan ik de kosten voor een fret opbrengen?

Voor de aanschaf van een fret moet u rekenen op een bedrag van 250 euro, inclusief de kooi. Daar kunnen kosten bijkomen in de vorm van vaccinaties, een boek over de verzorging, een eventueel lidmaatschap van een organisatie die voorlichting geeft over de fret, speelgoed en medische behandelingen. Een fret kost al gauw zo’n 9 tot 10 euro per week (voeding en kattenkorrels). Daar kunnen medische kosten bijkomen en die kunnen flink oplopen.

Heb ik ruimte om een fret te houden?

Voor een buitenverblijf heeft u minimaal 6 m2 nodig (voor 2 fretten). Voor een verblijf binnenshuis is dat minimaal 2 m2 voor 2 fretten, mits de dieren dagelijks tweemaal een uur buiten de kooi mogen spelen. Bij het houden van meer dan twee dieren is er voor iedere fret extra een halve m2 meer nodig.

Neem ik een mannetjes- (ram) of een vrouwtjesfret (moertje)?

Er is een duidelijk verschil in grootte, niet zozeer in gedrag. Wel zijn rammen vaak iets rustiger en de moertjes wat ondernemender.

Hoe oud wordt een fret ?

Een fret kan bij goede gezondheid een leeftijd bereiken van 8-10 jaar. Gemiddeld ligt de leeftijd iets lager op 6-8 jaar.

Wat doe ik als ik met vakantie ga?

Een fret kan niet mee naar warme landen. Onderbrengen bij een andere frettenliefhebber kan men beter bijtijds regelen! Meenemen naar het buitenland kan alleen als het dier ingeënt is tegen hondsdolheid.

Waar schaf ik een fret aan?

Het liefste bij een liefhebber die een nestje heeft gefokt of bij een erkende instantie (asiel). Koop liever niet bij een dierenwinkel of op een markt.

Laatst aangepast op donderdag, 30 mei 2013 15:03

Even voorstellen

Angelique Hooyer

Angelique Hooyer Voor de meeste klanten is Angélique een bekend gezicht. Zij bemant bijna dagelijks de balie. Om de klanten goed te kunnen helpen bij de keuze van de juiste (dieet) voeding heeft ze zes cursussen gevolgd en is ze nu voedingdeskundige. Daarnaast vindt Angélique het heel belangrijk om goed advies te…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement