Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Castratie

Waarom castreren?

Een mannetje, waar niet mee wordt gefokt, kan meestal het beste worden gecastreerd.
Castratie maakt ze makkelijker in de omgang en verminderd de karakteristieke geur. 
Als een mannetje bij een andere fret(ten) wordt gehouden, is castratie een noodzaak. Ongecastreerde dieren hebben door hun opspelende hormonen een veel natuurlijker (territoriaal) gedrag dan gecastreerde dieren.
Dat is de reden dat ongecastreerde mannetjes vrijwel niet met andere fretten zijn te handhaven. Hun territoriale gedrag veroorzaakt veel stress bij henzelf en bij de andere fretten.

Hoe oud moet het fretje zijn?

Mannetjes bereiken de pubertijd als ze 4-9 maanden oud zijn. Ze zijn seksueel actief in het bronstseizoen van (doorgaans) december tot juli. Mannetjes waar niet mee gefokt wordt, kunnen het beste op 6-8 maanden gecastreerd worden. Castratie is een relatief simpele en veilige ingreep. Dit kan gebeuren vanaf 5 maanden leeftijd indien het fretje al duidelijk seksueel gedrag vertoont of erg sterk ruikt. Anders kunt u beter wachten tot 6 maanden leeftijd.

Mijn fretje heeft maar 1 bal!

Regelmatig komt het voor dat er maar 1 testikel is afgedaald. Dit heet met een mooi woord cryptorchisme. Een fret heeft echter altijd 2 testikels. De andere bal zit dan nog in de buik, bij het lieskanaal of voor de balzak. Het heeft geen enkele zin om met een castratie slechts de afgedaalde bal te laten verwijderen.
Een binnenbal (een testikel die nog in de buik zit) heeft door de hogere temperatuur in de buikholte meer kans om op latere leeftijd tumoreus te ontaarden. Het is dus altijd verstandig om deze te laten verwijderen. Een heel enkele keer zijn beide testikels niet afgedaald. Hiervoor geldt hetzelfde als bovenstaande. Indien de niet afgedaalde testikel(s) zich niet in de buik maar tussen het lieskanaal en de balzak bevinden, kan behalve voor een chirurgische castratie ook voor een implantaat worden gekozen.

Laatst aangepast op donderdag, 30 mei 2013 15:00

Even voorstellen

Anouk Mulder

Anouk Mulder Anouk is net als Laura na haar stage periode blijven hangen. Ze is werkzaam als paraveterinair sinds augustus 2018 en op alle plekken inzetbaar van operatiekamer, tot balie tot het assistentenspreekuur. U kunt haar dus overal tegen komen. Thuis heeft Anouk vier katten, waarvan één Ragdoll en 3 Europese kortharen.…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement