Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Huisvesting

Een fret is een solitair (= alleen) levend dier. Het is mogelijk om 2 tot maximaal 3 fretten te houden. Belangrijk hierbij is wel dat de mannetjes gecastreerd worden. Echter: vaak leven fretten in stress bij elkaar (ook al liggen ze bij elkaar). Dit komt tot uiting in de vorm van maagzweren. Een fret braakt moeilijk, het eerste symptoom is daarom zwarte ontlasting.

Het is mogelijk de fret zowel binnen- als buitenshuis te huisvesten. Eén enkel vrouwtje of een gecastreerd mannetje in de huiskamer is meestal geen probleem, mits de uitwerpselen dagelijks worden weggeruimd. Voor huisvesting binnen is er tegenwoordig keus uit vele maten hokjes. Een apart nachthokje in de kooi is prettig. Voor huisvesting binnen kan dit bijvoorbeeld een kartonnen doos zijn (kan geregeld worden ververst) met wat lapjes of oude handdoeken erin. Een nachthokje kan natuurlijk ook van hout gemaakt worden, liefst met scharnierend deksel en een rond gat in de voorkant, zodat de fret er net door naar binnen kan. Omdat er soms voedsel meegenomen wordt in het nachthok moet er dagelijks worden gecontroleerd of "het bed" nog schoon is. Op de bodem van de kooi kan eventueel wat grove houtmot worden gestrooid.

De fret is van nature zindelijk, d.w.z. hij gebruikt het liefst een vaste plek als "toilet", zo ver mogelijk van zijn slaapplaats. Maak hiervan gebruik door in de hoek tegenover het nachthok een plastic bakje met goed absorberend kattengrit te zetten. Dit kan bijvoorbeeld een klein afwasteiltje zijn met daarin uitgesneden een lage instap. 

Vrij in de kamer rondlopen is heerlijk voor een fretje. Hij zal overal op, onder, tussen, achter en overheen klauteren. Iets vernielen doen fretten niet gauw, wel rommel maken als het kan, bijv. planten uitgraven is een leuke bezigheid. Laat hem nooit zonder toezicht los lopen, want door zijn nieuwsgierigheid zou hij in een gevaarlijke situatie kunnen komen. Wees bedacht op openingen waar het fretje in zou kunnen kruipen en u hem niet meer uit kunt halen. Als u de fret leert dat hij uit de kooi mag wanneer hij zijn behoefte heeft gedaan, zal hij zich heus niet gauw vergissen in de kamer. Mocht dit toch gebeuren, zet dan een "frettenbakje' met grit en een hoopje op die plek.

Buiten wandelen kan ook, mits in een deugdelijk tuigje. Wees vooral op uw hoede voor honden en vermijd sterk vervuilde grasvelden.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 14:35

Even voorstellen

Esther Klok

Esther Klok Al 20 jaar is Esther deel van ons team en zowel aan de balie als in de operatiekamer te vinden. Jaren geleden is ze begonnen met het assistenten spreekuur. Daarnaast doet ze in overleg met de dierenartsen bewegingstherapie en heeft ze alle nascholing gevolgd om goed advies te kunnen geven…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement