Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Voeding

Helaas worden nog veel fretten verkeerd gevoerd. Op jonge leeftijd merk je daar weinig van, maar veel oudere fretten worden vroegtijdig ziek door verkeerde voeding. De fret is een echte carnivoor en moet dus zo weinig mogelijk plantaardig voedsel krijgen. Zijn maagdarmkanaal is erop gebouwd om prooidieren in zijn geheel op te eten en te verteren. Het maagdarmkanaal is relatief kort; de helft korter dan die van een kat. Het voedsel wordt dan ook twee keer zo snel verteerd (binnen 4 uur). Door het korte maagdarmkanaal en de snelle passagetijd is de opname van voedingsstoffen veel minder efficiënt dan bijv. bij de kat of hond. Hierdoor hebben ze een grote behoefte aan kwalitatief goede voeding met een hoog eiwit- en vetgehalte van dierlijke oorsprong.

Fruit en groenten worden niet verteerd. Als deze in de voeding verwerkt zitten, zullen ze dus de voedingswaarde van het voer verlagen. Grote stukken fruit kunnen zelfs verstopping (obstipatie) veroorzaken. Fretten hebben echter helaas wel een voorkeur voor suikers, groenten en fruit.

Het beste voedsel voor een fret is vleesvoeding. Belangrijk is om hier al op jonge leeftijd mee te beginnen. Totally Ferret gecombineerd met Carnibest (vleesvoeding) is een goede keuze.
Als tweede keus kunnen Hill's kittenbokjes gegeven worden.
Je kunt je fret ook voeren met prooidieren en vers vlees. Muizen zijn een volledige voeding waaraan niets aan toegevoegd hoeft te worden. Een fret eet over het algemeen gemiddeld 2 muizen op een dag.
Een simpele test om de kwaliteit van de voeding te beoordelen, is te kijken naar de hoeveelheid geproduceerde ontlasting op een bepaalde voeding. Hoe meer ontlasting, hoe slechter het voer wordt opgenomen door de darmen. Dit betekent dat de kwaliteit van het voer slecht is.

Als een fret jarenlang verkeerde voeding krijgt, zal hij op latere leeftijd gezondheidsproblemen krijgen zoals maagdarmklachten, gebitsproblemen, hartaandoeningen en blaasstenen en –gruis.

Fretten eten verschillende keren op een dag en het voedsel dat niet direct wordt opgegeten, wordt meestal in het nachthok verstopt. Dit moet in verband met bederven dagelijks worden weggeruimd.

Fretten drinken water. Geef nooit koemelk of koemelk producten. Fretten raken hiervan aan de diarree door de lactose die erin zit.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 14:34
Meer in deze categorie: « Voortplanting Vaccinaties »

Even voorstellen

Laura de Vries

Laura de Vries Laura is na haar stage periodes bij ons blijven hangen. Vanaf 1 mei 2017 is zij werkzaam als paraveterinair bij ons in de kliniek. Doordat zij haar diploma paraveterinair heeft is ze overal inzetbaar in de praktijk. Dus u kunt haar aan de balie tegen komen, maar ook in de…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement