Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Vaccinaties

Hondenziekte

Ook wel de Ziekte van Carré of Canine Distemper genoemd. Ook fretten kunnen hondenziekte krijgen. Besmetting ontstaat via contact met niet gevaccineerde honden of hun speeksel, urine en uitwerpselen. De symptomen zijn: koorts, uitvloeiing uit de neus en ogen, ademhalingsproblemen en darmproblemen. Jonge honden en fretten gaan vaak dood door hondenziekte. Oudere honden kunnen een besmetting overleven, maar kunnen blijvend neurologische klachten houden.
Fretten blijken zeer gevoelig te zijn voor het Hondenziektevirus. Zelfs veel gevoeliger dan de hond. Eenmaal geïnfecteerd zal een fretje altijd sterven. Gelukkig kunnen we het fretje wel beschermen voor deze infectie door hem te laten enten.

Om het immuunsysteem van het fretje niet teveel te belasten met entstoffen voor ziektes waar het fretje niet gevoelig voor is, kan het beste Nobivac Puppy DP® gebruikt worden. Zeker wanneer je fret veel buiten komt, is het verstandig deze in te laten enten.

De frettenkliniek in Helmond is in samenwerking met de Faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) en Stichting De Fret tot het volgende entschema voor fretten in Nederland gekomen:
• Pups vanaf 9 weken: Enting Hondenziekte (Nobivac Puppy DP®)
• Daarna op 14 weken: Enting Hondenziekte (Nobivac Puppy DP®)
• Daarna jaarlijks: Enting Hondenziekte (Nobivac Puppy DP®)

De Ziekte van Weil

Ziekte van Weil, ook wel bekend als ‘leptospirose’, is een bacteriële ziekte die wordt overgebracht via urine van besmette honden of de bruine rat. Gevaar voor besmetting heerst voornamelijk daar waar ratten voorkomen, dus bij sloten en meren. 
Vroeger dacht men dat de fret de ziekte van Weil zou kunnen oplopen, maar uit nader onderzoek is gebleken dat de fret vrijwel niet gevoelig is voor deze ziekte. Het is dan ook niet noodzakelijk om hiertegen te vaccineren.

Het buitenland (Hondsdolheid)

Een enting tegen Hondsdolheid (Rabiës) is alleen nodig als uw fret mee gaat naar het buitenland. De inenting moet, afhankelijk van het land waar de fret naar toe gaat, ongeveer 21 dagen van tevoren gegeven worden. De fret dient, net zoals hond en katten, ook gechipt te worden en een officieel Europees dierenpaspoort te hebben.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 14:34
Meer in deze categorie: « Voeding Ziekten »

Even voorstellen

Françoise Rey

Françoise Rey Françoise Rey is in 2000 afgestudeerd aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Daarna is zij enige jaren werkzaam geweest op de paardenklinieken van de Universiteit Utrecht, zowel in de patiëntenzorg als voor het geven van onderwijs. Daarna is zij in 2004 neergestreken in het Groningse Winsum als Erkend Paardendierenarts. Naast…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement