Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Anaalklieren

Er zit een luchtje aan uw hond...

Sommige honden kunnen opeens vreselijk stinken. Dat kan komen doordat ze in een dood dier hebben gerold, gezwommen hebben in een vieze sloot of doordat ze hun anaalklieren leeggedrukt hebben. Over dit laatste willen we u wat meer vertellen.
De anaalklieren zijn twee kleine kliertjes die net naast de anus zitten. Het zijn twee ‘zakjes’ die met een stinkende vloeistof gevuld zijn. Als de hond zich ontlast dan wordt een kleine beetje van deze vloeistof via een afvoerkanaaltje over de ontlasting heen geleegd.

Wat is de functie hiervan?

Dit is uit te leggen door te kijken naar het gedrag van de wolf, de voorvader van de hond. Door het ‘merken’ van hun ontlasting met anaalkliervocht geeft een wolf aan waar zijn territorium is. Een ronddwalende wolf kan zo aan de ontlasting ruiken in wiens territorium hij is.
Onze huishond doet dit ook nog steeds. Vooral een dominante hond zal proberen zijn ontlasting met reukmerk zo hoog mogelijk te deponeren, bijvoorbeeld op een molshoop. Een duidelijk signaal naar andere honden, hier ben ik de baas! Ook het ruiken onder de staart bij een andere hond is de geur opnemen van die specifieke hond.  Zo herkennen honden elkaar aan de geur. Honden die erg angstig zijn of ergens van schrikken kunnen soms ook zomaar hun anaalklieren leegdrukken. 
Maar de anaalklieren kunnen ook voor problemen zorgen bij uw hond. Soms raken de afvoergangetjes verstopt en raakt de klier overvol. De hond zal veel likken onder de staart en soms ook gaan "sleetje rijden",  met de anus over de grond schuren.
De klieren kunnen ook ontstoken raken. Dit is erg pijnlijk voor de hond. Ook hier zien we weer dat de hond “sleetje rijdt”, veel onder de staart likt en aangeeft dat hij pijn heeft. Soms ontwikkelt zich een abces in de klier en dan zien we naast de anus een harde rode dikte die erg pijnlijk is.
Denkt u dat de hond problemen heeft bij de anaalklieren, dan kunt u het beste naar uw dierenarts gaan. Met medicatie zijn de meeste problemen goed op te lossen. Soms moeten de klieren gespoeld worden om de inhoud eruit te krijgen. Vaak gebeurt dit onder een licht roesje. Heeft de hond regelmatig problemen met zijn anaalklieren, dan kunnen deze eventueel operatief verwijderd worden.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 11:39

Even voorstellen

Margrit Meinen-Terpstra

Margrit Meinen-Terpstra Margrit Meinen neemt de honeurs voor Francoise waar als Francoise afwezig is. Margrit is van oorsprong een veearts, maar heeft inmiddels al behoorlijk wat ervaring opgedaan als paardendierenarts. Verder bespreken zij en Francoise alle gevolgde nascholing en overleggen ze over de verschillende patiënten.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement