Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Baarmoederontsteking bij de hond

Een baarmoederontsteking kan optreden na de loopsheid, na een bevalling maar ook op andere momenten. Bacteriën hebben kans gekregen in de baarmoeder te komen en daar een ontsteking te veroorzaken waarbij pus gevormd wordt. De hond wordt slomer en gaat vaak meer drinken en plassen. De enige juiste therapie is de baarmoeder en eierstokken operatief te verwijderen.

Wat betekent ‘loops zijn’?

De meeste honden worden twee keer per jaar loops. Bij sommige rassen is de tijd tussen twee loopsheden soms wat langer. De eierstokken van de hond gaan, zodra de hond volwassen wordt, hormonen produceren. Onder invloed van deze hormonen gaan het slijmvlies van de baarmoeder en de vagina opzetten. Het slijmvlies wordt sterker doorbloed en er wordt vocht vast gehouden door de cellen daar. Dit heeft tot gevolg dat niet alleen de vulva en vagina gaan opzetten maar ook het slijmvlies aan de binnenzijde van de baarmoeder. Hier komt een beetje vocht en bloed bij vrij en dit geeft de bloederige uitvloeiing bij een loopse teef. De baarmoeder is klaar om eventuele bevruchte eitjes te ontvangen. Wordt de teef niet gedekt of slaat de dekking niet aan dan zakt de zwelling langzamerhand af en komt het slijmvlies weer tot rust.

Wat gaat er mis bij een baarmoederontsteking?

Soms gebeurt het dat bacteriën kans zien de baarmoeder binnen te dringen. Net na de loopsheid is een ideaal moment daarvoor. Ook na een bevalling kan een baarmoederontsteking ontstaan. De baarmoedermond staat vaak nog een beetje open en vaak is er nog een beetje vocht aanwezig, kortom een ideale voedingsbodem voor de bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Als het lichaam geen kans ziet deze bacteriën op tijd onschadelijk te maken, ontstaat er een ontsteking in de baarmoeder en uiteindelijk vult de baarmoeder zich dan met pus.

Symptomen

Meestal zal de hond wat slomer zijn. Dit betekent dat de hond minder speels en sneller moe is. Vaak heeft zij ook minder eetlust. Wat vooral opvalt is dat de hond meer zal gaan drinken en dus ook meer zal plassen. Als de baarmoedermond open staat zal er een gelige tot donkerbruine uitvloeiing uit de vulva komen. Is de baarmoedermond dicht dan zien we dat natuurlijk niet. Om een baarmoederontsteking vast te stellen, wordt een bloedonderzoek gedaan en een röntgenfoto of echo gemaakt.

Therapie

Er is eigenlijk maar één goede therapie en dat is zo snel mogelijk de baarmoeder operatief verwijderen. Wordt er geen therapie ingesteld dan zal de hond zichzelf op den duur gaan vergiftigen door de gifstoffen die in de baarmoeder geproduceerd worden. Ook een antibiotica kuur zal de verschijnselen maar tijdelijk onderdrukken.

Laatst aangepast op woensdag, 29 mei 2013 12:05

Even voorstellen

Pier Prins

Pier Prins Als eigenaar alleen maar organiseren en op kantoor zitten, is niets voor Pier. Spreekuren draaien en opereren wil hij voor geen goud missen. Al jaren is hij degene die zich binnen de kliniek heeft gespecialiseerd in de begeleiding rondom de dracht bij teven. Ook de orthopedie is iets wat hem…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens