Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Baby op komst

Vaak is de hond er eerst en komt de baby er later bij. Dit kan problemen opleveren als uw hond de baby als indringer ervaart. Daarom is het verstandig om uw hond al van te voren te laten wennen aan de nieuwe situatie. Dat kan op meerdere manieren.

Als u een pup aanschaft, is het verstandig de hond van jongs af aan te laten wennen aan kinderen. Neem de pup mee naar een schoolplein, zodat hij kan wennen aan het lawaai en de drukte van spelende kinderen. De pup leert dan ook dat kinderen die op hem af rennen en hem gelijk willen aaien niet bedreigend zijn. Ook als u een volwassen dier uit het asiel haalt, is het goed om te kijken hoe de hond op kinderen reageert en eenmaal in huis kunt u gaan oefenen met het laten wennen aan de aanwezigheid van kinderen.

Als er een baby op komst is, probeer dan een beetje in te schatten hoe uw nieuwe dagindeling gaat worden en probeer de dagelijkse routine voor de hond hier al vast aan aan te passen.
Zorg ruim voor de komst van de baby dat er een veilige plek is waar de hond zich ongestoord kan terugtrekken. Wen de hond er ook aan dat hij daar opgesloten kan worden (bijvoorbeeld een bench). Oefen extra met de commando’s die uw hond kent, zodat u de hond goed onder controle heeft.
Wanneer de baby er eenmaal is, laat de hond dan eerst ruiken aan kleertjes van de baby zodat de hond vertrouwt is met de geur. Laat de hond vervolgens kennis maken met de baby op een rustig moment. Zorg ervoor dat er iemand bij is die de hond kan weghalen. Observeer goed hoe de hond reageert op de baby  en verwijder de hond uit de buurt van de baby bij de geringste aanwijzing van agressie.

Maar bekijk de nieuwe situatie ook eens vanuit het standpunt van de hond. Opeens gaat alle aandacht en tijd naar de baby. Als de baby slaapt, is er tijd voor de hond, in de logica van de hond is de baby dus negatief, baby bij baasje, geen aandacht voor hond. Probeer daarom ook aandacht aan de hond te schenken als de baby actief en aanwezig is. Als de baby slaapt, laat dan de hond ook met rust.

De grootste oorzaak van bijtincidenten door honden bij kinderen is angstagressie. Als kinderen gaan kruipen, is het belangrijk dat de hond een plek heeft waar hij weg kan ‘vluchten’. Dat moet geen hoek zijn of de ruimte onder een afgesloten trap, maar een veilig onderkomen.

Als het kind eenmaal ouder wordt, kun je het kind leren om goed met honden om te gaan. Niet alle honden houden ervan om door een kind meteen ‘omhelst’ te worden. Laat eventueel foto’s zien van honden met een agressieve en met een relaxte houding en vertel erbij welke honden het kind wel en niet kan benaderen.

Tot slot: laat de hond nooit alleen met baby’s en kleine kinderen. Al vertrouwt u de hond nog zo volledig, er kan zomaar een onverwachte situatie ontstaan. Blijf altijd alert!

 

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 11:33

Even voorstellen

Laura de Vries

Laura de Vries Laura is na haar stage periodes bij ons blijven hangen. Vanaf 1 mei 2017 is zij werkzaam als paraveterinair bij ons in de kliniek. Doordat zij haar diploma paraveterinair heeft is ze overal inzetbaar in de praktijk. Dus u kunt haar aan de balie tegen komen, maar ook in de…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement