Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Chocolade vergiftiging

Cacao bevat de stof theobromine welke giftig is voor honden en katten. In witte chocolade zit nauwelijks theobromine, in melkchocolade een beetje en in pure chocolade heel veel. Een hoge dosis theobromine kan levensgevaarlijk zijn. Er is geen antigif. Als u uw huisdier heeft betrapt op het eten van chocolade, neem dan gelijk contact op met uw dierenarts.

Waarom is chocolade giftig?

In chocolade zit theobromine, een stof waar vooral (jonge) honden en katten niet tegen kunnen. In witte chocolade zit zo goed als geen theobromine. In melk chocolade een beetje en in pure chocolade het meest. Als een dier (teveel) theobromine heeft binnen gekregen kan hij ziek worden.

Waarom eten dieren chocolade?

Katten zijn fijnproevers en zullen niet snel hele reep chocolade opeten. Bij honden gaat dit, zoals u vast wel bekend, helaas anders. Voor veel honden is chocolade een echte lekkernij en ze zullen het niet laten om een losslingerend stukje chocolade op te eten.

Hoe snel kan een hond of kat vergiftigd raken?

De toxische dosis is de hoeveelheid waarbij het dier in levensgevaar komt. Deze dosis is sterk verschillend voor verschillende chocoladesoorten. Daarnaast speelt het gewicht van een dier natuurlijk ook een grote rol.

 

Gewicht hond  

 Hoeveelheid
melk

 Hoeveelheid
 pure chocolade  

 Hoeveelheid
 Theobromine

2 kg 130 gr 15 gr 200 mg
4 kg 260 gr 29 gr 400 mg
9 kg 584 gr 66 gr 900 mg
13 kg 844 gr 95 gr 1300 mg
18 kg 1169 gr 132 gr 1800 mg
22 kg 1429 gr 161 gr 2200 mg
27 kg 1753 gr 198 gr 2700 mg
32 kg 2078 gr 234 gr 3200 mg

 

Symptomen

De eerste symptomen kunnen vanaf 4 uur na inname merkbaar worden. Uw huisdier kan last krijgen van hyperactiviteit, maagdarmklachten, krampen en toevallen. De symptomen op een rijtje:
- hyperactiviteit
- misselijkheid/braken
- diarree
- veel drinken
- hoge ademfrequentie
- hoge hartslagfrequentie
- stuiptrekkingen
Een enkele keer kan door een hartritmestoornis plotseling de dood intreden.

Therapie

Er bestaat geen specifiek antidoot (=antigif). Als de chocolade nog maar net opgegeten is, is het zinvol om uw huisdier bij de dierenarts te laten braken. Is het hier echter te laat voor, dan zal de therapie ondersteunend zijn. Dit kan door het aanleggen van een infuus, kalmerende medicijnen geven of zelfs onder narcose brengen, Norit geven om er voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk chocolade in de darmen wordt opgenomen.

Conclusie

Let dus goed op als u chocolaatjes (bijvoorbeeld paaseitjes) ergens neerlegt en zorg ervoor dat uw huisdier er niet bij kan. Mocht uw huisdier toch chocolade hebben kunnen opeten, aarzel dan niet met contact opnemen met de dierenarts!

Laatst aangepast op donderdag, 09 november 2017 10:21

Even voorstellen

Aliedje Bakker

 Aliedje Bakker is vanaf half september terug in Winsum, zij is geen onbekende bij ons. In 2013 is ze een half jaar bij ons geweest om zwangerschapsverlof waar te nemen, daarna is ze af en toe in komen vallen in Winsum.   Na de studie diergeneeskunde heeft Aliedje bij Paardenkliniek De…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement