Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Fitness voor de hond

Tegenwoordig worden veel campagnes gevoerd om mensen meer te laten bewegen. Ook aan het voorkomen en behandelen van overgewicht wordt regelmatig aandacht besteed. Blijven bewegen is niet alleen voor oudere mensen belangrijk, ook voor oudere honden is het belangrijk dat ze regelmatig voldoende beweging krijgen en dat overgewicht wordt voorkomen.
Een dier dat minder beweegt en toch dezelfde hoeveelheid voer krijgt zal daardoor dikker worden en nog minder graag bewegen.
Bij een oudere hond zien we vaak dat ze ’s morgens wat trager op gang komen; niet meer zo gemakkelijk op de bank of in de auto springen; nog maar een klein rondje willen lopen en àls ze dan een flinke wandeling gemaakt hebben, zijn ze de volgende dag extra stijf.
‘Ach, hij wordt ouder en dat hoort er dan bij’ denkt menig hondenbezitter. Dat is ook zo, maar soms spelen er andere dingen mee waar wel wat aan te doen is.

Bij onderzoek bij de dierenarts kan er bijvoorbeeld een schildklier probleem of artrose (slijtage in de gewrichten) uitkomen. Hier is vaak wel een mogelijkheid tot behandelen. Een schildklier probleem kan met medicijnen verholpen worden. Artrose kan met behulp van medicijnen en bewegingstherapie goed onder controle gehouden worden.
Artrose veroorzaakt pijn bij bewegen, te vergelijken met een versleten heup of knie bij mensen. Hoe minder de hond beweegt, hoe stijver de hond wordt. Ook de bespiering zal 
afnemen en de hond loopt het risico te zwaar te worden door te weinig energie verbruik.
De pijn en irritatie bij artrose zijn in eerste instantie met medicijnen, pijnstillers en ontstekingsremmers, te bestrijden. Maar bewegingstherapie is daarbij ook erg belangrijk.
Bewegingstherapie zorgt er voor dat de gewrichten regelmatig in beweging komen en dat de spieren op kracht blijven. Doordat de spieren voldoende kracht houden worden de gewrichten minder zwaar belast.  

Hoe krijgt u de hond goed aan het bewegen?

Door regelmatig met de hond een rondje te lopen. Probeer ook vaker een andere route te nemen of neem de hond ergens anders mee naar toe. Afwisseling van omgeving activeert de hond, allemaal nieuwe luchtjes om te ruiken.
Zwemmen is ook een erg goede onbelaste beweging. Maar ’s winters is het water eigenlijk te koud (ook niet goed voor de gewrichten) en sommige honden houden nu eenmaal niet van zwemmen. Een oplossing voor dit probleem is naar een hondenzwembad te gaan of naar een fysiotherapie praktijk waar ze hydrotherapie voor honden doen. Dit is een soort waterbak met een lopende band onderin waardoor de hond in een laagje verwarmd water loopt en op zo’n manier zijn spieren traint. Er zijn ook verschillende dierenartsenpraktijken waar speciale programma’s zijn opgezet om honden meer en beter te laten bewegen zoals bij ons in de praktijk. Eerst wordt er gekeken naar het probleem van de hond. Aan de hand hiervan wordt een plan opgesteld. Dit kunnen oefeningen zijn om bepaalde spieren te trainen, adviezen om de situatie thuis te verbeteren voor de hond of begeleiding bij een gewicht afvalprogramma. Stijve honden kunnen zo weer veel meer plezier bij het bewegen krijgen.
Fitness voor de hond is dus zo gek nog niet!

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 11:30

Even voorstellen

Margrit Meinen-Terpstra

Margrit Meinen-Terpstra Margrit Meinen neemt de honeurs voor Francoise waar als Francoise afwezig is. Margrit is van oorsprong een veearts, maar heeft inmiddels al behoorlijk wat ervaring opgedaan als paardendierenarts. Verder bespreken zij en Francoise alle gevolgde nascholing en overleggen ze over de verschillende patiënten.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement