Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Hartworminfectie

Mocht u op vakantie gaan naar midden of zuid Europa en neemt u uw hond of kat mee, dan is het verstandig om dit artikel goed te lezen. In deze gebieden komt namelijk de hartworm voor, een worm die in Nederland (nog) niet voorkomt. De worm wordt door muggen overgedragen en kan dodelijk zijn. Preventie kan in de vorm van een speciale halsband of druppels in de nek en bij thuiskomst ontwormen met een breedspectrum ontwormmiddel.

De hartworm is een wormsoort waarvan de microlarfjes worden overgedragen door verschillende soorten muggen. Het larfje ontwikkelt zich in het slachtoffer tot een volwassen worm die zich vervolgens nestelt in het hart en de grote bloedvaten die lopen van hart naar longen. Dit proces duurt ongeveer een half jaar. Dus ook dan pas kun je ziekteverschijnselen verwachten.

Symptomen

De wormen veroorzaken koorts, hoesten, hartritmestoornissen en stuwingverschijnselen (oedeem). In een later stadium kunnen nier- en leverproblemen optreden.
De muggen die hartworm kunnen overbrengen, komen alleen in warme gebieden voor, vandaar dat in Nederland hartworm (nog) geen bekend fenomeen is. Je hond of kat kan echter tijdens de vakantie naar het zuiden wel geprikt worden door zo’n mug.

Diagnose

Het is mogelijk om met een bloedonderzoek de diagnose te stellen.

Therapie

Mocht een dier besmet zijn met hartwormen, dan is het eenvoudig om deze wormen te doden met een breedspectrum ontwormmiddel (bijvoorbeeld Milbemax®). Het gevaar is echter wel dat, mocht er een massale infectie met hartwormen zijn, het dier ziek kan worden door de sterfte van vele wormen tegelijk. Dit kan bijvoorbeeld doordat klontjes wormen vastlopen in een bloedvat of het lichaam allergisch reageert op de dode wormen.

Preventie

De veiligste manier om uw huisdier vrij van hartwormen te houden, is door te voorkomen dat de muggen uw huisdier kunnen steken, bijvoorbeeld met de Scalibor®-band. Ook kan u tijdens en vlak na het verblijf in het buitenland uw huisdier behandelen met een breedspectrum ontwormmiddel dat ook tegen hartwormen werkt. Standaard wordt geadviseerd om sowieso op de dag van thuiskomst en één maand daarna te ontwormen.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 11:28
Meer in deze categorie: « Rabiës Huidproblemen »

Even voorstellen

Susanne Smit

Susanne Smit Ook assistente Susanne Smit ondersteunt Francoise bij haar werkzaamheden. Susanne is zelf ook een groot paardenliefhebster. Elke dag is zij op een van haar twee paarden te vinden; Marnix en Sam.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement