Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Kruisband problemen bij de hond

Stel: tijdens het uitlaten komt uw hond opeens op drie in plaats van vier poten  aangerend, één achterpoot houdt hij omhoog. Wat kan er aan de hand zijn?

Eén van de oorzaken die we nogal eens zien bij zowel kleine als grote hondenrassen met dit symptoom is een gescheurde voorste kruisband in de knie.
De voorste kruisband zit middenin het kniegewricht. Deze band zorgt er, samen met de andere kniebanden, voor dat de knie alleen maar kan buigen en strekken en niet alle kanten op kan draaien.
Wanneer de voorste kruisband afscheurt, wordt de knie instabiel. Het onderbeen kan dan te ver naar voren verschuiven ten opzichte van het bovenbeen. Hierdoor ontstaat irritatie in het gewricht.
Bij mensen kennen we ook het probleem van een gescheurde voorste kruisband. Daar komt het meestal door een rare beweging van het been waarbij veel kracht op de knie komt. Denk maar aan voetballers waarbij dit nogal eens gebeurt.

Bij dieren is een gekke draai of beweging van de poot zelden de oorzaak.
Bij honden is het vaak een aangeboren gevoeligheid van de band voor verscheuring. We zien het soms ook al bij hele jonge honden optreden. Bij sommige rassen komt het ook duidelijk vaker voor (o.a. New Foundlander, Rottweiler, Golden Retriever). Bij het ouder worden zal de band ook wat zwakker worden.

De kruisband bestaat uit een heleboel kleine vezels die samen een sterke band vormen. Af en toe scheuren een paar vezeltjes. Doordat de band slecht doorbloed is, geneest dit niet of slecht. Deze verscheuringen zorgen voor een ontstekingsreactie in de knie. Door al die kleine verscheuringen verzwakt de band en uiteindelijk kan deze dan ‘zomaar’ helemaal afscheuren met als gevolg een hond die opeens op drie poten loopt.
De kleine verscheuringen en de daarop volgende ontstekingsreactie hebben tot gevolg dat er artrose in het gewricht op gaat treden. Het kapsel om het gewricht heen zal ook verdikt raken in een poging meer stabiliteit in de knie te creëren. Doordat er meer beweging in de knie komt kan de meniscus (het stootkussentje in de knie) ook scheuren en soms dubbel klappen. Dit is erg pijnlijk (denk maar weer aan de voetballer).

Wat is er aan te doen?

Als er geen behandeling wordt ingesteld, zullen de artroseklachten snel toenemen en dit is op den duur zeer pijnlijk voor de hond  (te vergelijken met een versleten knie of heup bij de mens).
Met een operatie kan de stabiliteit in het gewricht teruggebracht worden. Het is van belang dat de hond na de operatie goede begeleiding krijgt in de vorm van bewegingstherapie of fysiotherapie.

Laatst aangepast op woensdag, 29 mei 2013 11:03

Even voorstellen

Francoise Rey

Francoise Rey Françoise Rey is in 2000 afgestudeerd aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Daarna is zij enige jaren werkzaam geweest op de paardenklinieken van de Universiteit Utrecht, zowel in de patiëntenzorg als voor het geven van onderwijs. Daarna is zij in 2004 neergestreken in het Groningse Winsum als Erkend Paardendierenarts. In…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement