Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Leishmania

Mocht u op vakantie gaan naar midden of zuid Europa en neemt u uw hond of kat mee, dan is het verstandig om dit artikel goed te lezen. In deze gebieden komt namelijk Leishmania voor, een infectieziekte die in Nederland (nog) niet voorkomt. Leishmania wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgebracht door zandvliegjes en heeft uiteenlopende symptomen. Het is niet te genezen. Preventie kan in de vorm van een speciale halsband of druppels in de nek.

De parasiet gaat in een bepaald soort witte bloedcellen (macrofagen) zitten van het slachtoffer. Vervolgens worden de parasieten via deze cellen verspreid door het hele lichaam, maar voornamelijk naar de huid, lever, lymfeknopen en het beenmerg. Zandvliegjes komen alleen in warme gebieden voor, vandaar dat in Nederland Leishmania (nog) geen bekend fenomeen is. Je hond of kat kan echter tijdens de vakantie naar het zuiden wel geprikt worden door zandvliegjes en zo Leishmania oplopen.

Symptomen

De ziekteverschijnselen zie je pas maanden tot soms een jaar later. Het zijn vaak vage klachten zoals vermagering, huidklachten, kreupelheid maar ook bloedarmoede, vergrote lymfeklieren en nierfalen kunnen uiteindelijk optreden.

Diagnose

De infectie is via een bloedonderzoek te diagnosticeren.

Therapie

Helaas is Leishmania niet te genezen, hoewel je de infectie wel kunt onderdrukken door langdurig medicijnen te geven. Als de nieren echter aangetast zijn, zijn de vooruitzichten erg somber. Voorkomen is dus, helemaal bij Leishmania, beter dan genezen.

Preventie

Preventief zijn er druppels voor in de nek of een speciale halsband ter voorkoming van een steek van het zandvliegje.

 

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 11:24

Even voorstellen

Dierenarts Jeroen Houwing

Dierenarts Jeroen Houwing Sinds 2003 is Jeroen dierenarts in Winsum. Geboren en getogen in Vasse in Twente en nu met veel plezier aan het werk in Winsum en omstreken. Werkzaamheden: bedrijfsbegeleiding melkkoeien met als speciale interesses: vruchtbaarheid en uiergezondheid en daarnaast alle voorkomende werkzaamheden. Jeroen is Geborgde Rundveedierenarts met UDN: 369862 en CIBG:…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement