Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Goedaardige vergroting van de prostaat

Bij niet gecastreerde reuen van 5 jaar en ouder komt vaak een goedaardige vergroting van de prostaat voor. Gevolgen kunnen zijn: moeite met ontlasting kwijtraken en prostaat- en blaasontsteking. De vergroting is goed met medicijnen te behandelen.

Het is algemeen bekend dat mannen op oudere leeftijd last kunnen krijgen van hun prostaat. Vaak gaat het hier om een goedaardige vergroting: Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH). Bij honden kan deze aandoening ook voorkomen en daarmee lijken ze, naast de mens, de enige diersoort te zijn waarbij dit voorkomt.

Wat doet de prostaat?

De prostaat is een klier die bij de hond geheel om de plasbuis heen ligt, in tegenstelling tot bij de man, waarbij het prostaatweefsel ook deel uitmaakt van de plasbuiswand. Deze klier produceert een aantal hulpstoffen die aan het sperma toegevoegd worden. Daarnaast voorkomt de prostaat dat sperma in de blaas kan stromen.

Wat gebeurt er bij BPH?

BPH is een natuurlijk gevolg van veroudering wat zich voordoet bij meer dan 80% van de niet gecastreerde reuen ouder dan 5 jaar. In eerste instantie zal de hond er geen last van hebben, maar op termijn leidt het wel tot problemen doordat:
1. de afvoergangen van de prostaat worden dichtgedrukt waardoor prostaatvloeistof zich ophoopt en cystes ontstaan.
2. de prostaat en blaas kunnen gaan ontsteken.
3. de prostaat op omringende structuren gaat drukken, zoals de endeldarm (het laatste stukje darm van het lichaam).

Symptomen

Druppelsgewijs verlies van (waterig) bloed buiten het plassen om, problemen met de stoelgang en afwijkende vorm van ontlasting. Dus niet gelijk moeite met plassen zoals bij de man. Pas als de prostaat ontstoken raakt of er sprake is van een prostaattumor zien we plasproblemen en algemeen ziek zijn.

Diagnose

De dierenarts kan de diagnose stellen door rectaal te voelen of door middel van een röntgenfoto en/of een echo van de prostaat.

Therapie

Er zijn medicijnen die de vergroting van de prostaat goed tegen gaan. Hierdoor is er snel verlichting van de symptomen. Antibiotica is nodig indien de prostaat en/of de blaas ontstoken raken. In vergevorderde gevallen of wanneer de klachten telkens terugkomen, zal er overgegaan worden tot castratie en eventueel operatie van de prostaat. Een niet goed behandelde BPH kan namelijk resulteren in prostaatkanker en dat is helaas niet goed te behandelen bij de hond. Bij prostaatproblemen geldt dus absoluut: voorkomen is beter dan genezen.

 

Laatst aangepast op woensdag, 29 mei 2013 09:59
Meer in deze categorie: « Oorproblemen Puppyconsult »

Even voorstellen

Josiena Klunder

Josiena Klunder Josiena is al een tijdje werkzaam bij ons als invalkracht. U heeft haar vast al wel eens in de wandelgangen gezien. Of misschien kent u haar van de trimsalon die zij hier in Winsum heeft. Josiena is inzetbaar op alle plekken binnen de praktijk. Buiten het werk bij ons is…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement