Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Strandwandeling

Honden kunnen bij het binnen krijgen van teveel zeewater flink ziek worden. Voorkom dit door schoon drinkwater met een bak mee te nemen als u een tijd aan het strand verblijft met uw hond. Houd uw hond ook altijd uit de buurt van (dode) zeehonden i.v.m. gevaar op besmetting met het (zee)hondenziekte virus. Als laatste wordt het gevaar van teveel aan gewoon (‘zoet’) water besproken hieronder.

Zeewater

Zo nu en dan is het heerlijk om met je hond een lange strandwandeling te maken. Weer of geen weer, het blijft leuk. Maar van al dat geren en geblaf krijgt het dier dorst en wordt er al gauw wat zeewater naar binnen gelebberd. Een klein beetje zeewater is niet zo’n probleem, maar als er behoorlijke hoeveelheden zout water naar binnen gaan, kan dit slecht zijn voor de hond. Door al het zout raakt de inwendige “waterhuishouding” flink ontregeld. Dit kan een doodzieke hond opleveren die heel snel naar een dierenarts moet. Meestal blijft het echter bij flink braken, een beetje diarree en een dag beroerd zijn. Geen leuke afsluiting van zo’n gezellig dagje uit. Dus bent u van plan een dagje naar het strand te gaan, zorg dan voor voldoende schoon drinkwater en een bak voor de hond.

Zeehonden

Er is nog een ander gevaar voor de hond op het strand. De hond kan een dode of zieke aangespoelde zeehond op het strand tegen komen wat natuurlijk heel interessant is.
Het dier kan besmet zijn met het dodelijke zeehondenziekte virus. Dit virus, waardoor de zeehonden doodgaan, is ook besmettelijk voor de hond. Het virus is namelijk verwant aan het hondenziekte virus. Het virus is niet gevaarlijk voor de mens. Is uw hond echter goed ingeënt tegen hondenziekte en is de enting regelmatig herhaalt, dan loopt uw hond geen risico. Toch is het beter uw hond uit de buurt van de zieke of dode zeehond te houden. Het dier kan allerlei andere schadelijke ziektekiemen bij zich dragen die de gezondheid van u of uw dier kunnen schaden.

Zoet water

Ten slotte is het zinvol om te weten dat een hond ook ziek kan worden van excessief veel gewoon (‘zoet’) water. De hond vindt het prachtig om op een warme zomerse dag telkens weer dat in het water gegooide balletje op te halen. Maar iedere keer als de hond de bal probeert te pakken krijgt het dier een slok water naar binnen. Ongemerkt kan het dier soms zoveel water naar binnen krijgen dat het lichaam niet meer instaat is om al dat water op de juiste manier weer kwijt te raken. Daardoor komt er in het lichaam een proces op gang waarbij water uit de lichaamscellen onttrokken wordt. Het dier gaat in zeer snel tempo uitdrogen en komt hiermee in een levensgevaarlijke situatie. Kortom, ook voor de hond geldt: geniet, maar drink met mate.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 11:18

Even voorstellen

Josiena Klunder

Josiena Klunder Josiena is al een tijdje werkzaam bij ons als invalkracht. U heeft haar vast al wel eens in de wandelgangen gezien. Of misschien kent u haar van de trimsalon die zij hier in Winsum heeft. Josiena is inzetbaar op alle plekken binnen de praktijk. Buiten het werk bij ons is…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement