Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Vaccinaties

Het is ons advies om honden te laten vaccineren. Hierdoor beperken we het risico op uitbraken van ernstige, besmettelijke hondenziekten. Vaccineren houdt in dat er een kleine hoeveelheid, vaak verzwakte, ziekteverwekker wordt toegediend waardoor een individu afweerstoffen gaat maken om bij een echte infectie met die ziekteverwekker niet ziek te worden. Honden worden op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken gevaccineerd tegen verschillende ziekten. Daarna is jaarlijkse herhaling nodig, startend op de leeftijd van 1 jaar. Niet alle vaccinaties hoeven elk jaar herhaald te worden. Als u met uw hond naar het buitenland, is vaccineren tegen Rabiës verplicht.

Hieronder kunt u een filmpje bekijken over vaccineren:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er wordt gevaccineerd tegen de volgende ziekten:

Parvo

Parvo is een zeer besmettelijke virusziekte. Het oplopen van Parvo komt bijna altijd door contact met niet gevaccineerde honden of hun uitwerpselen. Het virus kan de darman aantasten, waardoor symptomen optreden van hoge koorts, niet willen eten, braken en diarree. Bij puppy’s wordt vaak de hartspier aangetast, ze willen dan niet eten, happen naar lucht, piepen, verzwakken en sterven meestal binnen een paar dagen. Het zijn voornamelijk de jongere en de oudere honden die vatbaar zijn voor de ziekte. Behandeling heeft soms succes en bestaat uit het toedienen van infuus en ondersteunde medicatie.

Hondenziekte

Ook wel de Ziekte van Carré of Canine Distemper genoemd. Vooral de jongere honden zijn gevoelig voor besmetting en deze verloopt via contact met niet gevaccineerde honden of hun speeksel, urine en uitwerpselen. De symptomen zijn: koorts, uitvloeiing uit de neus en ogen, ademhalingsproblemen en darmproblemen. Jonge honden gaan vaak dood door hondenziekte. Oudere honden kunnen een besmetting overleven, maar kunnen blijvend neurologische klachten houden.

Ziekte van Weil

Ziekte van Weil, ook wel bekend als ‘leptospirose’, is een bacteriële ziekte die wordt overgebracht via urine van besmette honden of de bruine rat. Gevaar voor besmetting heerst voornamelijk daar waar ratten voorkomen, dus beken, sloten en meren. De infectie tast de nieren aan, maar kan ook leverontsteking veroorzaken. Symptomen kunnen vaag zijn maar soms ook heftig en acuut: gebrek aan eetlust, koorts, geelzucht, diarree, bloed in de ontlasting, pijn, rode ogen, zweren rond de mond, een bruine afscheiding in de mond, dorst en veel plassen. Ziekte van Weil kan blijvend letsel veroorzaken en is, buiten voor andere dieren, ook zeer besmettelijk voor mensen; de besmetting kan mild zijn, maar een ernstige besmetting kan dodelijk zijn.

Infectieuze leverziekte

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus en wordt voornamelijk aangetroffen bij jonge honden. Het virus verspreidt zich door inademing of door opname van virusdeeltjes met de mond. Honden worden acuut erg ziek, symptomen zijn: hoge koorts, ooguitvloeiing, bloederig vocht in de lichaamsholten en een sterk vergrootte lever. Dieren die de ziekte doorgemaakt hebben en genezen, kunnen nog maanden virusdeeltjes uitscheiden.

Kennelhoest

Kennelhoest is een infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door een combinatie van virussen en bacteriën. We vaccineren tegen het virus Para-influenza en de bacterie Bordetella bronchiseptica. Gevaar voor besmetting heerst op plaatsen waar veel honden samenkomen zoals kennels, hondenshows of hondenscholen. Vaccinatie is nodig en vaak vereist als uw hond op dit soort plaatsen verblijft. De aandoening is zeer besmettelijk, maar vaak goed te behandelen. Kennelhoest op zich is nooit dodelijk, maar het kan wel langdurige zwakte en andere ontstekingen veroorzaken. De symptomen zijn: veelvuldig hoesten en droog kuchen, soms met uitvloeiing uit de neus.

Rabiës

Dit virus, beter bekend als ‘hondsdolheid’, is besmettelijk voor alle zoogdieren, dus ook voor de mens. In Nederland komt hondsdolheid niet meer voor, maar als u uw hond mee neemt naar het buitenland bent u wettelijk verplicht uw hond te laten vaccineren tegen rabiës. Afhankelijk van het land waar u naartoe gaat, moet u aan een bepaalde wachttermijn voldoen. De vaccinatie tegen rabiës is drie jaar geldig. Infectie vindt plaats door een beet van een besmet dier, het virus wordt namelijk overgedragen via speeksel. Pas als het virus de hersenen bereikt, zullen symptomen optreden. Sommige honden worden traag en schuw, andere honden daarentegen worden "dol" en vertonen een sterke agressie en rusteloosheid. Andere symptomen zijn: diarree, braken, koorts, coördinatieproblemen, hoesten en zelfs coma. Als de ziekte eenmaal acuut is, heeft een behandeling geen zin meer.

Vaccinatieschema

Leeftijd  
6 weken      hondenziekte, parvo
9 weken      parvo, weil
12 weken      cocktail
1 jaar      cocktail
2 jaar      para-influenza
3 jaar      para-influenza
4 jaar      cocktail
5 jaar      para-influenza
etc.  

 

De cocktail enting bestaat uit de volgende entingen: hondenziekte, parvo, weil, para-influenza, infectieuze leverziekte.

 

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 11:16
Meer in deze categorie: « Teken Vlooien »

Even voorstellen

Pier Prins

Pier Prins Als eigenaar alleen maar organiseren en op kantoor zitten, is niets voor Pier. Spreekuren draaien en opereren wil hij voor geen goud missen. Al jaren is hij degene die zich binnen de kliniek heeft gespecialiseerd in de begeleiding rondom de dracht bij teven. Ook de orthopedie is iets wat hem…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement