Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Vreemde voorwerpen

Een vreemd voorwerp, ook wel corpus alienum genoemd, is meestal iets dat per ongeluk is ingeslikt of opgegeten door het huisdier.

Een hond speelt graag met allerlei voorwerpen en dan kan het wel eens gebeuren dat er per ongeluk iets naar binnen schiet.
De meest bekende voorwerpen zijn tennisballen, waarmee eindeloos gespeeld wordt en die uiteindelijk stuk gebeten wordt en zo in gedeeltes in de maag verdwijnt. Daar blijkt het zwaar op de maag te liggen en aanleiding te geven tot irritatie. Het verdwijnt bijna nooit in de darmen.

Een ander voorwerp dat we regelmatig in de hond aantreffen en een steen. Ook weer zo’n leuk speeltje: steeds maar met stenen spelen en dan opeens ‘hup’, ingeslikt. Vaak passeert een steen wel de maag, maar loopt vervolgens ergens vast in de darmen. Er is dan geen passage meer mogelijk van voedsel of ontlasting waardoor de hond ziek wordt. Hij zal dan geopereerd moeten worden om de steen te verwijderen.

Ook een sok of washandje kan heel veel problemen geven als die door een hond is opgegeten. Deze dingen lopen namelijk ook regelmatig vast in de darmen. Het nadeel van een sok of washandje is dat ze op een röntgenfoto nauwelijks te zien zijn. Een steen of een metalen voorwerp geeft een duidelijk beeld op de foto, maar een stukje stof geeft geen contrast. De diagnose is dan moeilijker te stellen.
Tijdens de boswandeling kan er ook van alles opgegeten worden: er zijn al vele eikels, kastanjes e.d. uit darmen van dieren verwijderd.

Soms kan het lichaam echter heel handig met een ‘vreemd voorwerp’ omgaan. Zo was er eens een kat waarvan de eigenaar had gezien dat de kat een naald had ingeslikt. Röntgenfoto’s gemaakt en daarop was duidelijk een naald in de maag van de kat te zien. Door een druk programma die dag op de praktijk was de kat pas vele uren later aan de beurt voor een operatie. De chirurg bracht de kat onder narcose en maakte de kat open om de naald uit de maag te halen, maar geen naald te vinden…ook niet in het gehele darmkanaal. Toen een vinger in het rectum (einddarm) gestoken en jawel..daar zat de naald, bijna uitgepoept door de kat.

Ook kan je voor verrassingen komen te staan bij een hond met vage klachten. Zo liep de hond in dit voorbeeld de laatste dagen een beetje stijf, wilde wat moeilijker gaan liggen, het leek alsof hij pijn in de rug had. Na algeheel onderzoek van het dier werd besloten een röntgenfoto van de rug te maken. Eigenlijk niets afwijkends op te zien, alleen helemaal op de rand van de foto, daar waar de borstholte begint, leek een metalen staafje te zitten. ‘Ach, er zal wel wat op de röntgentafel gelegen hebben toen de foto gemaakt werd.’ Toch maar voor de zekerheid een foto van de borstholte gemaakt: een grote metalen barbecue spies zat in de slokdarm en een klein stukje in de maag, bij een hondje van 15 kg, onvoorstelbaar! Bij navraag bleek dat er inderdaad ongeveer anderhalve week geleden een barbecue in de tuin had plaatsgevonden (tip: altijd na afloop de spiesen tellen!).


 
Kerstbalkroontje

Eigenlijk kan van alles vastlopen in de darmen, zoals haarbandjes, stuiterballetjes, fopspenen, takjes met stekeltjes eraan..dus denk hier goed om als uw hond of kat graag allerlei dingen in de bek neemt.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 11:05

Even voorstellen

Dierenarts Hendrik Boerhave

Dierenarts Hendrik Boerhave Hendrik is sinds 2005 werkzaam in onze dierenartsenpraktijk. Hij is als boerenzoon opgegroeid in Musselkanaal (Gr). Na twee jaar H.A.S. werd dit gevolgd door de studie Diergeneeskunde en is hij aan het werk gegaan als dierenarts. Nadat hij de eerste 4 jaar in een gemengde praktijk in de provincie Utrecht…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement