Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Wormen

Wormen komen veel voor bij huisdieren. Meestal kun je dit aan de buitenkant van het dier niet zien, omdat alleen de, microscopisch kleine, eitjes in de ontlasting mee naar buiten komen. Wormen kunnen het dier, maar ook kinderen, schade toebrengen. Regelmatig ontwormen, 4 x per jaar, is daarom het advies. Indien u na het buitenland gaat met uw huisdier, dient u rekening te houden met de hartworm.

Ontwormingsschema hond

Op de leeftijd van: 2, 4 en 6 weken.
Op de leeftijd van: 2, 3, 4, 5 en 6 maanden.
Vanaf een leeftijd van 6 maanden en ouder wordt geadviseerd de hond 4 x per jaar te ontwormen.

De spoelworm

Dit zijn ronde roze wormen en zien eruit als elastiekjes. De eieren van deze wormen komen door kleine prooidieren zoals muisjes of door wroeten van het dier in de grond via de bek naar binnen. In de darmen groeien ze uit tot volwassen wormen en deze wormen gaan ook weer eieren uitscheiden. Deze eieren komen met de ontlasting mee naar buiten en zullen ook in de vacht van het dier en de omgeving terecht komen.

 

Een pup wordt al besmet met de wormen van z’n moeder via de baarmoeder en komt dus al besmet ter wereld. De pup zal hier last van hebben en moet zeer regelmatig ontwormd worden. De wormen verminderen de conditie van een huisdier: ze blijven mager, maar kunnen desondanks een 'dik' buikje hebben, groeien slecht en kunnen diarree en gasvorming krijgen, omdat de wormen de darmwerking verstoren. Soms braken de dieren de wormen uit. of hoesten ze de larven op als deze op hun trektocht door het lichaam de longen passeren, waarna ze worden doorgeslikt. Bij volwassen honden merkt u meestal niets van een spoelworminfectie. Soms is er sprake van wat dunne ontlasting en zijn ze niet optimaal in conditie. Maar over het algemeen zult u meestal weinig merken aan een volwassen dier.

Wanneer kleine kinderen deze wormeieren binnen krijgen, ontwikkelen de eieren zich in de darmen tot larven. Deze larven doorboren de darmwand en gaan een trektocht door het lichaam maken, waarbij ze in diverse organen kleine ontstekingen veroorzaken. De verschijnselen kunnen lijken op griep: koorts, buikpijn en kriebelhoest. Bij kinderen met aanleg voor astma kan de allergie verergerd worden door een spoelworm infectie.
Zie hiervoor ook de folder "wormen: zorg voor uzelf " van de apotheek. U kunt deze folder ook bij ons aan de balie krijgen! Ons advies is dus ook om uw hond minstens 4 keer per jaar te ontwormen, zeker wanneer u kleine kinderen heeft.

De lintworm

Dit zijn lange (tot enkele meters) platte witte wormen met geledingen. Het dier besmet door een besmette ‘tussengastheer’, zoals een vlo, konijn of een muis, op te eten. In de darm van het dier zal een eitje uitgroeien tot een lintworm. De geledingen van de lintworm, die vol eitjes zitten, worden afgestoten en komen met de ontlasting mee naar buiten (rijstkorrels) waarna ze weer door een ‘tussengastheer’ opgenomen worden. De lintworm komt meestal niet bij pups en kittens voor, maar vaker bij jonge en volwassen honden en katten. Als het dier een ernstige besmetting heeft, zal hij er duidelijk last van hebben. De mens kan besmet raken, maar zal er niet veel last van hebben.

De vossenlintworm

Zoals de naam al zegt, draagt de vos deze worm bij zich. Via eitjes in de ontlasting van de vos kunnen honden, katten maar ook mensen besmet raken. Het eitje groeit uit tot een larve en vormt een cyste (holte gevuld met vocht) in een orgaan. Dit kan in de lever zijn, maar ook in de longen. Dit heet dan echinococcose. Doordat de cyste blijft doorgroeien, kan het uiteindelijk veel schade aanrichten en gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

De hartworm

Dit is een wormsoort waarvan de microlarfjes worden overgedragen door verschillende soorten muggen die voorkomen in midden en zuid Europa. De worm nestelt zich in het hart en de grote bloedvaten die lopen van hart naar longen. Dit proces duurt ongeveer een half jaar. Dus ook dan pas kun je ziekteverschijnselen verwachten. Deze worm kan dodelijk zijn. Lees meer: hartworm.

Behandeling

Er zijn meerdere middelen tegen de bestrijding van wormen. Zo zijn er injecties, pasta's, tabletten en spot-on middelen (druppel in de nek). Let erop dat u een wormmiddel gebruikt dat een heel breed spectrum aan wormen doodt. Als u vragen heeft over de verschillende middelen, dan kunt u altijd terecht bij één van onze assistentes of dierenartsen

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 11:05

Even voorstellen

Josiena Klunder

Josiena Klunder Josiena is al een tijdje werkzaam bij ons als invalkracht. U heeft haar vast al wel eens in de wandelgangen gezien. Of misschien kent u haar van de trimsalon die zij hier in Winsum heeft. Josiena is inzetbaar op alle plekken binnen de praktijk. Buiten het werk bij ons is…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement