Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Ziekte van Weil

De ziekte van Weil is een bacteriële ziekte die wordt overgedragen via besmette urine van de bruine rat. Als honden (en ook mensen) in water terecht komen met besmette urine, zwemmen de bacteriën als het ware via wondjes in de huid, maar ook via huid en slijmvliezen het lichaam binnen. Nieren en lever raken aangetast en de hond wordt erg ziek. De ziekte is erg besmettelijk, ook voor mensen. Preventief kunnen honden jaarlijks gevaccineerd worden.

 

De ziekte wordt ook wel Leptospirose genoemd. Het wordt veroorzaakt door de zogenaamde Leptospiren: dit zijn beweeglijke bacteriën die door geïnfecteerde dieren voornamelijk met de urine worden uitgescheiden. Ze zwemmen als het ware het lichaam van de hond binnen als de hond in besmet water terecht komt. Dit gebeurt via wondjes, slijmvliezen, maar ook door de huid. De bruine rat speelt een rol bij verspreiding van deze ziekte.

Infectie

Contact van de hond met de urine van een geïnfecteerde hond of met de urine van een geïnfecteerde bruine rat. Water waar urine van ratten in zit, bijvoorbeeld grachtenwater, is de belangrijkste bron van infectie.

Symptomen

De ziekteverschijnselen kunnen zich plotseling of wat geleidelijker voordoen en bestaan uit: algemeen ziek zijn, koorts, maagdarmstoornissen, nierontsteking en soms geelzucht door de ontsteking van de lever.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op grond van het klinisch beeld, algemeen bloedonderzoek en specifiek onderzoek (antilichaam test) van bloed en/of urine.

Therapie

De behandeling vergt een intensieve verpleging. Het is daarom meestal noodzakelijk om de patiënt een aantal dagen op te nemen in de kliniek. Er wordt een specifieke behandeling met antibiotica (keuze is mede afhankelijk van de nierfunctie) ingesteld, naast ondersteunende maatregelen (infusen, medicijnen tegen braken en/of diarree, etc.) Omdat de ziekte zeer besmettelijk is, zijn quarantaine maatregelen noodzakelijk.

Preventie

Preventief kun je je hond jaarlijks laten vaccineren tegen de ziekte van Weil.

Gevaar voor de mens

Ook mensen kunnen ziek worden en de ziekte van Weil krijgen via besmette urine. We noemen de ziekte van Weil daarom een zoönose (=ziekte overdraagbaar van dier naar mens). De ziekteverschijnselen lijken erg op die bij de hond. Het is zowel voor de hond als voor u sterk aan te raden uw hond te laten vaccineren tegen de ziekte van Weil.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 11:04

Even voorstellen

Spoedeisende hulp

Spoedeisende hulp De spoedeisende hulp wordt uitgevoerd door de erkende geborgde rundveedierenartsen van onze praktijk. In zeer uitzonderlijke situaties kunnen wij gebruik maken van de diensten van drie buurtpraktijken. U belt gewoon de praktijk op nummer 0595 - 441706. Wij zorgen er vervolgens voor dat er zo snel mogelijk een rundveedierenarts naar…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement