Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Zomer

Wel doen

’s Ochtends vroeg is het nog koel en dus de beste tijd om uw hond uit te laten. De avondschemering is voor een uitgebreide wandeling ook geschikt. Bossen zijn ook erg geschikt aangezien het daar over het algemeen ook aangenaam koel is.
Daarnaast kun je hond natuurlijk een verkoelende duik laten nemen.

Vooral lichte honden met een korte vacht, blote neus en weinig behaarde oren kunnen makkelijk zonnebrand oplopen. Bescherm gevoelige plekken met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Bied voldoende drinkwater aan. Let erop dat dit water niet te koud is in verband met maagdarmklachten.

Een zomers kapsel kan het leven van honden met lange haren en een dikke ondervacht gemakkelijker maken. Bezoek een trimsalon met uw viervoeter, zij kunnen u hiermee verder helpen.

Er zijn verschillende bodycoolers verkrijgbaar in de vorm van matjes of dekens. Vooral tijdens ritten in de auto heeft de hond op die manier wat verkoeling.

Zorg ervoor dat je wanneer je onderweg bent altijd genoeg (koel) water bij hebt voor de hond. Doe koud water in een thermoskan zodat het koel blijft en laat de hond niet uit plassen drinken. Want in stilstaand water wemelt het vaak van de bacteriën.

Een koud ijsje op warme dagen is heerlijk, ook voor de hond. Maar helaas kunnen honden ons ijs niet goed verdragen, omdat het teveel lactose en suiker bevat. Je kunt ijs voor je hond ook zelf maken door vleesbouillon in een ijsblokjesvorm te gieten en in de diepvriezer te zetten.

Niet doen

Joggen en fietsen met je hond zijn in de hitte absoluut taboe. Op warme zomerdagen kun je je hond overdag beter kort uitlaten. De langere wandeling kan het beste plaatsvinden in de ochtend of avond.

Warm geworden asfalt veroorzaakt pijn aan de voetzolen van de hond. Let hierop!

Als het erg warm is, kan een muilkorf het ademen bemoeilijken. Zorg ervoor dat de muilkorf niet te strak zit en haal hem weg als je je hond onderweg wilt laten drinken.

Barbecueën hoort bij de zomer. En als er vlees op de barbecue ligt te sissen, dan is dat moeilijk te weerstaan voor de hond. Helaas is het vlees op grill of barbecue voor honden veel te sterk gekruid. Let er ook op dat de hond niet tegen de barbecue probeert op te springen of in de buurt van heet houtskool komt.

Elk jaar sterven er honden in auto’s van de hitte. Zodra de zon op de auto schijnt, loopt de temperatuur in de auto extreem hoog op, als in een oven. Dat gebeurt al bij een buitentemperatuur van 10 graden Celsius. Daarom geldt: laat je hond nooit achter in een auto als het warm is! Ook niet met de ramen open.

Als een bij of wesp de hond in de bek of in de buurt van de keel steekt, bestaat er gevaar voor verstikking. Ga in zo’n geval direct naar de dierenarts. Als je hond allergisch is voor wespen of bijen, vraag je dierenarts dan om een setje voor noodgevallen samen te stellen en zorg dat je het altijd bij de hand hebt. 

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 11:04

Even voorstellen

Esther Klok

Esther Klok Al 20 jaar is Esther deel van ons team en zowel aan de balie als in de operatiekamer te vinden. Jaren geleden is ze begonnen met het assistenten spreekuur. Daarnaast doet ze in overleg met de dierenartsen bewegingstherapie en heeft ze alle nascholing gevolgd om goed advies te kunnen geven…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement