Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Parvo

Onlangs hadden we op de praktijk te maken met een pupje waarbij Parvo werd geconstateerd. Parvo is één van de meest levensbedreigende ziekten bij met name jonge dieren. Honden van alle leeftijden kunnen het krijgen, maar vooral jonge honden zijn kwetsbaar. Het is een zeer besmettelijk virus dat gemakkelijk wordt overgedragen. Met name de diarree van de geïnfecteerde pup/hond vormt een belangrijke bron van besmetting. De symptomen die gezien kunnen worden zijn braken, bloederige diarree, niet meer willen eten, lusteloosheid, koorts en bleke slijmvliezen.DSC00944 bw

Gelukkig zien we Parvo nog maar zelden in Nederland, echter er bestaat een toenemende trend om zogenaamde “kofferbakhondjes” uit het Oostblok aan te bieden via internet. Ziekten als Parvo, die nauwelijks meer voorkomen onder de hondenpopulatie in Nederland, kunnen bij deze dieren veel vaker voorkomen. Er bestaat geen medicijn tegen Parvo, vaak is het dodelijk voor de hond, maar we kunnen absoluut proberen met ondersteunende therapie het dier te redden.

Hoe kun je je hond beschermen tegen Parvo? Pups krijgen in eerste instantie antilichamen van hun moeder via de placenta (moederkoek) en de moedermelk. Deze zogenaamde maternale antilichamen beschermen de pups in hun eerste levensweken tegen Parvo. Echter, na verloop van tijd nemen deze antilichamen in het bloed van de pup weer af. Op dat moment is het belangrijk om het dier te vaccineren. Zo kan het dier zelf nieuwe antistoffen opbouwen.
Vaccinatie tegen Parvo vindt plaats op 6, 9 en 12 weken, op 1 jaar en vervolgens één keer in de drie jaar. Problemen ontstaan met name bij dieren die weinig antistoffen met de moedermelk hebben meegekregen, bij pups die niet of onvoldoende gevaccineerd zijn of als een pup een periode van stress doormaakt net na de eerste vaccinatie.

De pup bij wie wij Parvo hadden geconstateerd, was gekocht bij mensen waar de moederhond niet aanwezig was. Wees alert in zulke situaties, het klopt niet dat er geen moederhond bij is! Je weet niet waar een pup vandaan komt wanneer de moederhond er niet is. Maar nog belangrijker is misschien: als je het niet vertrouwt, neem dan zeker geen pup uit het nest! Ook al is de verleiding nog zo groot.

Helaas is het met ‘onze’ pup niet goed afgelopen. Na 4 dagen intensieve behandeling is hij toch overleden, ontzettend jammer.

Laatst aangepast op woensdag, 09 april 2014 10:32

Even voorstellen

Dierenarts Jeroen Houwing

Dierenarts Jeroen Houwing Sinds 2003 is Jeroen dierenarts in Winsum. Geboren en getogen in Vasse in Twente en nu met veel plezier aan het werk in Winsum en omstreken. Werkzaamheden: bedrijfsbegeleiding melkkoeien met als speciale interesses: vruchtbaarheid en uiergezondheid en daarnaast alle voorkomende werkzaamheden. Jeroen is Geborgde Rundveedierenarts met UDN: 369862 en CIBG:…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement