Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Baarmoederontsteking

Een baarmoederontsteking kan optreden als bacteriën kans hebben gekregen in de baarmoeder te komen. Vaak is dit na verschillende krolsheden of net na een bevalling. De baarmoeder raakt gevuld met pus en de kat wordt ziek. De enige juiste therapie is de baarmoeder en eierstokken operatief te verwijderen.

Wat betekent ‘krols zijn’?

Vanaf de leeftijd van ongeveer een ½ jaar oud kunnen poezen krols worden. Dit houdt in dat ze geïnteresseerd zijn in katers en gewillig zijn om gedekt te worden. Krolsheid wordt opgewekt door daglengte. Bij een bepaalde hoeveelheid licht per dag kan de kat krols worden. Dit betekent dat katten die veel in huis zijn, waar de lampen aan staan, het hele jaar door krols kunnen worden. Wordt een poes niet gedekte tijdens de krolsheid, zal ze vaak weer snel krols worden. Bij de kat zien we geen uitvloeiing tijdens de krolsheid zoals bij een loopse teef.

Wat gaat er mis bij een baarmoederontsteking?

Bij de kat kan een baarmoederontsteking optreden als er zich na verscheidene krolsheden wat vocht in de baarmoeder ophoopt. Dit kan ook gebeuren na een bevalling. Er hoeft zich maar een kleine bacteriële infectie voor te doen en de baarmoeder vult zich met pus.

Symptomen

De kat zal wat slomer zijn, wat minder eten en vaak ook iets magerder worden. Bij een open baarmoedermond zal de kat ook uitvloeiing hebben. Bij de kat zien we meestal geen verhoogde neiging tot drinken. De diagnose zal gesteld worden op basis van de symptomen, bloedonderzoek en eventueel een röntgenfoto of echo.

Therapie

Er is eigenlijk maar één goede therapie en dat is zo snel mogelijk de baarmoeder operatief verwijderen. Wordt er geen therapie ingesteld dan zal de kat zichzelf op den duur gaan vergiftigen door de gifstoffen die in de baarmoeder geproduceerd worden. Ook een antibiotica kuur zal de verschijnselen maar tijdelijk onderdrukken.

Laatst aangepast op woensdag, 29 mei 2013 16:31

Even voorstellen

Dierenarts Klaas Pieter Mulder

Dierenarts Klaas Pieter Mulder Klaas Pieter werkt sinds augustus 2012 bij de dierenartsenpraktijk. Opgegroeid op een melkveebedrijf is hem de omgang met koeien en schapen met de paplepel ingegoten. In 2012 is Klaas Pieter afgestudeerd en keerde na de studie terug naar het Groningerland. Naast alle voorkomende werkzaamheden richt Klaas Pieter zich binnen de…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement