Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Huidschimmelinfectie

Huidschimmelinfectie is een zeer besmettelijke en vervelende aandoening, ook mensen en honden kunnen besmet raken. Het is daarom altijd noodzakelijk om een vastgestelde infectie te bestrijden, maar dit vereist wel een langdurige en consequente behandeling. Voorkomen is uiteraard de beste remedie. In dit artikel gaan we dieper in op de besmettelijkheid, behandeling en het voorkomen van de infectie.

Microsporum canis is de meest voorkomende verwekker van schimmel bij katten. De infectie wordt overgebracht door de ‘sporen’ van de schimmel. Schimmelsporen kunnen in huis zeer lang besmettelijk blijven. Vaak worden schimmelinfecties in een asiel of pension opgelopen, omdat hier veel dieren op een relatief klein oppervlak bij elkaar zitten, maar ook mensen kunnen de infectie aan hun eigen dieren overdragen na contact met een besmet dier. Het is niet bekend waarom sommige dieren besmet raken en andere niet. Bij Perzische katten bijvoorbeeld komt het vaker voor dan bij andere rassen. Ook jonge of juiste oude dieren lopen een grotere kans dan de volwassene. Er zijn ook katten waaraan niets is te zien, maar die toch de infectie bij zich dragen. Dit zijn zogenaamde ‘dragers’. Zij kunnen de infectie weer op hun kittens, andere katten, andere dieren en mensen overdragen.

Diagnose

Een schimmelinfectie kan veel verschillende huid- en vachtveranderingen geven. Vaak zien we ronde tot ovale kale plekken. Soms is de rand van zo’n plek roder dan het centrum en kan de vacht erom heen schilferig zijn. Ook kunnen er korsten op het lichaam zitten. De diagnose wordt bevestigd door middel van een schimmelkweek. Er worden haren en schilfers verzameld door het plekje 1 minuut te borstelen met een tandenborstel. Deze tandenborstel wordt naar een laboratorium gestuurd en na ongeveer 3 weken is de uitslag daar.

Behandeling

De behandeling is intensief en langdurig. De geïnfecteerde katten dienen geïsoleerd te worden en krijgen een ingrijpende behandeling: ze moeten gewassen worden met een anti-schimmel  shampoo,  krijgen een drankje tegen de schimmel en bij langharige katten dient de vacht afgeknipt te worden aangezien daar juist veel sporen in zitten. Ook de dieren waarmee de kat in aanraking is geweest moeten gewassen worden en het huis moet grondig gereinigd en gedesinfecteerd worden. Let op: katten komen vaak overal en hebben veel ligplaatsen! Ten slotte moet u ook goed denken om uw eigen hygiëne. Was gelijk uw handen na contact met de geïnfecteerde kat en was uw kleding regelmatig. Kinderen, ouderen, zwangere vrouwen of zieke mensen kunnen beter helemaal niet in contact komen met katten met huidschimmel. Pas als na de behandeling een nieuwe schimmelkweek negatief is, dus geen schimmel wordt aangetoond, kan de behandeling stop gezet worden. Bij mensen is de infectie gelukkig meestal eenvoudig met een speciale zalf te genezen.

Nieuwe infecties kunnen worden voorkomen door katten die elders zijn geweest eerst te wassen met een anti-schimmel shampoo en te laten drogen voordat ze weer bij de anderen worden toegelaten. Wilt u katten met een onbekende (onbetrouwbare) herkomst toevoegen, houd ze dan apart tot een schimmelonderzoek heeft uigewezen dat de kat geen drager is.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 13:54

Even voorstellen

Susanne Smit

Susanne Smit Na een cursus tandheelkunde bij huisdieren is Susanne iedere week samen met dierenarts Anouk te vinden in de tandheelkundige ruimte waar ze naast het reinigen van het gebit ook röntgenfoto’s maken en tegenwoordig zelfs gaatjes vullen. Ook heeft ze de cursus voor gedragsadviseur bij huisdieren gevolgd. Dat komt haar goed…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement