Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Kerst en uw huisdier

We brengen straks de kerstdagen met vrienden en familie door, in een huis vol gezelligheid en kerstversierselen. Tijdens deze knusse dagen liggen er echter wel gevaren op de loer voor uw huisdieren. Omdat het vervelend zou zijn als u uw kerst bij de dierenarts zou moeten doorbrengen, kunt u hier alvast lezen over de mogelijke gevaren.

Kerstboom

Vaak ligt de grond onder de kerstboom bezaaid met afgevallen dennennaalden. Ruim die geregeld op, want dennennaalden zijn giftig en kunnen de darmwand doorboren. Water waarin naalden hebben gelegen is giftig, evenals het water waarin de stam van de kerstboom staat. Zorg dus dat uw huisdier niet van dit water kan drinken en zet geen voer- of drinkbakjes onder de kerstboom. De ziekteverschijnselen die uw huisdier kan vertonen zijn: braken, diarree, slijmvliesontsteking in bek en keel en sloomheid. Takken van naaldbomen (kerstboom of kerststukje) kunnen bij sommige honden ook een allergische reactie opwekken. Uw hond krijgt dan na contact met de dennentakken, een dikke snuit, gezwollen oogleden en oorschelpen.

Kerstballen

Kerstballen in een boom zijn voor een kat onweerstaanbaar. Als ze er in slagen er één uit de boom te meppen, zijn de scherven zeer scherp en kunnen in de zachte voetzooltjes zorgen voor pijnlijke wondjes. Honden kunnen een kerstbal opeten, die dan inwendig problemen kan veroorzaken.

Engelenhaar

Engelenhaar kan met name bij katten wel eens zorgen voor een allergische reactie als ze hiermee in contact komen. De allergische reactie kan zijn acute benauwdheid of opgezwollen lichaamsdelen die met het engelenhaar in contact zijn geweest, maar ook ontzettende jeuk en roodheid op de contactplekken is mogelijk. Neem dan contact op met uw dierenarts, want bij zwelling van de slijmvliezen in de keel, bestaat de kans op verstikking.

Lametta

Dit zijn lange glimmende sliertjes, goud of zilver van kleur, die als versieringen in de kerstboom worden gebruikt. Deze sliertjes kunnen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op uw huisdieren uitoefenen omdat ze bij iedere zuchtje tocht bewegen. Eenmaal opgegeten kunnen de sliertjes darmverstoppingen veroorzaken.

Kerstplanten

Kerstplanten zoals hulst (Ilex aquifolium), de 'echte' kerstroos (Helleborus niger) en de kerstster (Euphorbia pulcherrima), die ook wel de kerstroos genoemd wordt, zijn giftige planten voor uw huisdier, indien ze aan de blaadjes of bloemen knabbelen. De ziekteverschijnselen zijn: misselijkheid, speekselverlies, slijmvliesontsteking in de bek, braken, diarree (soms bloederig), opwinding, stuiptrekkingen, benauwdheid en hartritmestoornissen. Bij contact van het sap uit de kerstster met de huid kunnen blaren ontstaan.

Chocolade

Chocolade wordt door onze huisdieren meestal erg lekker gevonden, maar het is voor hen giftig.

Vlees

Veel honden en katten houden wel van een lekker kalkoen- of eendenbotje eten die in het geheel op. Er bestaat dan een risico dat een scherp botje de darmwand doorboort. Dus zorg dat de dieren niet bij de botjes kunnen komen.

Papegaaien en kaketoes mogen echter wel een botje van de gebraden of gegrilde kalkoen (zonder vet) krijgen om aan te kluiven. De netjes die om uw rollade gezeten hebben, ruiken heerlijk en kunnen worden opgegeten door uw hond of kat. Bij kleine honden en katten kunnen ze zorgen voor een darmverstopping en als ze vastlopen in de darm, moeten ze operatief worden verwijderd. Zorg dus dat u ze niet op het aanrecht of op tafel laat liggen, maar gooi ze direct in een goed afgesloten vuilnisbak. (Champagne)kurken is geliefd speelgoed voor (jonge) honden, maar helaas worden ze ook nog wel eens ingeslikt. Ook deze kunnen weer zorgen voor een darmverstopping en moeten in dat geval operatief verwijderd worden. In sommige gevallen kunnen ze gewoon uitgepoept worden na enkele dagen.

Als het toch misgaat .........

Ondanks uw voorzorgsmaatregelen, nu u weet waar u op moet letten, kan er altijd op een onbewaakt ogenblik toch iets gebeuren wat u niet heeft voorzien. In de meeste gevallen is er dan geen reden tot paniek en loopt het met een sisser af.
Neemt u wel direct contact op met uw dierenarts. De dierenarts kan goed inschatten hoe ernstig de situatie is en kan u vertellen of u kunt afwachten of dat een directe behandeling noodzakelijk is. In sommige gevallen is snel ingrijpen van levensbelang.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 13:54

Even voorstellen

Dierenarts Jantina Nieuwenhuis

Dierenarts Jantina Nieuwenhuis Jantina is in 2016 afgestudeerd als rundveedierenarts en werkt sinds 2018 bij onze praktijk. Ze is als boerendochter opgegroeid in Den Ham (Gr) en na haar studie meteen naar het noorden teruggekomen. Nadat ze eerst in een gemengde praktijk heeft gewerkt gaat ze zich nu weer volledig storten op de…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement