Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Sterilisatie van de poes

Steriliseren kan vanaf een leeftijd van een ½ jaar. De eierstokken worden verwijderd en, indien afwijkend, de baarmoeder ook. De operatie wordt gedaan via een klein sneetje vlakbij de navel waarbij de wond weer onderhuids gehecht wordt. I.v.m. de overvolle asiels raden wij sterk aan om poezen te laten steriliseren.

Hoewel er, net als bij de hond, duidelijke gezondheidsredenen zijn om de poes te laten steriliseren, geen kans meer op baarmoederproblemen en sterk verminderde kans op melkklierkanker, zijn er andere redenen die zeker net zo zwaar tellen. In Nederland hebben we een grote groep zwerfkatten en katten die in asiels zitten omdat niemand ze wil hebben. Opvangcentra zitten allemaal overvol. Door uw kat te laten steriliseren kunt u helpen dit probleem kleiner te maken. Zeker in stedelijke gebieden kan een niet-gecastreerde kater vrijwel alle poezen in een omtrek van 1 km drachtig maken. Doordat poezen een eisprong hebben tijdens de dekking is het eigenlijk altijd zeker dat de poes drachtig wordt. Daarbij kan een poes drachtig worden van meerdere katers, u bent dus meestal niet zeker wie de vader is. Sterilisatie van de poes kan al als de poes 6 maanden is, dus nog voordat de poes krols wordt.

Voordelen

- geen kans meer op dracht
- geen kans meer op baarmoederontsteking
- sterk verminderde kans op melkklierkanker
- verminderde kans op suikerziekte
- gesteriliseerde poezen blijven dichter bij huis, daardoor minder kans om verkeers-slachtoffer te worden.
- de poes wordt niet meer krols. De krolsheid kan veel overlast veroorzaken, bovendien trekt het katers aan die onder uw raam gaan zitten schreeuwen en de buurt onder sproeien

Nadelen

- elke narcose heeft een (heel klein) risico
- gesteriliseerde poezen worden makkelijker dik, geef dus gelijk na de sterilisatie minder eten dan daarvoor

Voor de operatie

Het is van belang dat de poes nuchter is als ze onder narcose gebracht wordt. Dit betekent dat ze 6 uur van te voren geen eten meer mag hebben, wel water. De poes kan namelijk misselijk worden van de narcose en als ze moet overgeven is er een kleine kans dat ze stikt. Dus als de poes normaalgesproken buiten komt, hou haar dan even een nachtje binnen. U weet nooit wat ze buiten allemaal tegenkomt. Voor de operatie wordt eerst goed geluisterd naar het hart en de longen om te kijken of dit allemaal in orde is. Als dit allemaal in orde is, wordt de poes onder algehele narcose gebracht.

De operatie

Voor de operatie krijgt de poes een injectie met pijnstilling. De buik wordt geschoren, gewassen en ontsmet. Net onder de navel wordt een sneetje gemaakt in de buik. De eierstokken worden verwijderd en soms wordt ook de baarmoeder verwijderd, afhankelijk van hoe deze eruit ziet. Als deze er afwijkend uitziet, wordt de baarmoeder helemaal verwijderd. Vervolgens wordt de wond gehecht. Er wordt onderhuids gehecht. Soms is het nog nodig om alsnog 1 hechting de buitenkant te plaatsen. Deze kan na 10 dagen verwijderd worden.

Na de operatie

U kunt de poes een paar uur later weer bij ons ophalen. Het is belangrijk dat u de poes in een rustige en warme omgeving weglegt. De poes kan wat schrikachtig zijn van de narcose, dus houd andere dieren en kinderen even uit de buurt. U krijgt na de operatie pijnstilling mee en een blikje lichtverteerbaar voer voor de poes.

Laatst aangepast op dinsdag, 14 februari 2017 11:19
Meer in deze categorie: « Schildklier Suikerziekte »

Even voorstellen

Anneke Nicolay

Anneke Nicolay Als dochter van een dierenarts groeide Anneke op tussen en met dieren. Als heel klein meisje bracht ze uren door met haar vader en zijn collega’s. Op de praktijk kijken bij operaties of mee de boer op helpen met verlossingen. Deze kennis zorgt ervoor dat Anneke met de meeste vragen…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement