Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Thuiskomst na een dierenartsbezoek

Na een bezoek van de kat aan de dierenarts of na opname in de dierenkliniek kan er bij thuiskomst een probleem ontstaan met de thuisgebleven kat(ten).
Katten zijn erg gevoelig voor geurtjes. Een kat die opeens even een andere geur heeft (bezoek aan dierenarts) kan door zijn kathuisgenoten opeens niet meer herkend worden. De thuisgebleven kat ruikt opeens een vreemde kat en kan zich dan agressief tegen deze huisgenoot gaan gedragen.

Een paar suggesties om deze situatie te voorkomen

- laat de kat bij thuiskomt eerst even in het mandje zitten en kijk hoe de andere kat(ten) erop reageren. Als de anderen rustig en normaal reageren, kan u het kattenmandje openen en kan de kat eruit komen.
- als de andere katten zich gespannen of agressief gedragen, kunt u beter eerst de kat in zijn mandje in een andere kamer zetten. Laat de kat uit zijn mandje en zet eten, drinken en een kattenbak neer. Laat de kat 24 uur in deze ruimte zodat de kat zijn normale geur weer terugkrijgt. Introduceer nu de kat weer in de groep. Meestal geeft het nu geen problemen meer met de andere katten. Mocht dat wel het geval zijn dan kunt u de kat nogmaals een dagje apart zetten.
- het gebruik van Feliway (synthetische feromonen) kan de herintroductie ook vergemakkelijken. Feromonen zijn lichaamseigen chemische substanties die door het dier worden uitgescheiden en verspreid om hun terrein af te bakenen en te communiceren met soortgenoten. De kat bedient zich van deze gezichtsferomonen om vertrouwd te raken met de omgeving. De met deze feromonen gemerkte plekken en objecten worden door de kat herkend als geruststellend en bekend. De feromonen worden verspreid door het wrijven met de kop, vanaf de kin tot aan de oren. Feliway vermindert of voorkomt uitingen van stress bij katten. Feliway is verkrijgbaar als spray of als verdamper voor in het stopcontact
- blijven de problemen met de andere katten bestaan, dan kunt u beter contact opnemen met uw dierenarts.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 13:42
Meer in deze categorie: « Teken Vaccinaties »

Even voorstellen

Pier Prins

Pier Prins Als eigenaar alleen maar organiseren en op kantoor zitten, is niets voor Pier. Spreekuren draaien en opereren wil hij voor geen goud missen. Al jaren is hij degene die zich binnen de kliniek heeft gespecialiseerd in de begeleiding rondom de dracht bij teven. Ook de orthopedie is iets wat hem…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement