Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Uw huisdier en het warme weer

Onze huisdieren hebben snel last van de warmte omdat ze niet kunnen transpireren zoals wij. Wel kunnen ze een klein beetje zweten via hun zoolkussens, maar dat volstaat niet om hun temperatuur te regelen. Ze raken hun overtollige warmte voornamelijk kwijt door snel te ademen (hijgen), waardoor water verdampt met de uitademingslucht.

Dat we katten niet zo vaak zien hijgen als honden, komt doordat ze grote hitte meestal beter kunnen verdragen en overdag meer slapen. Katten gaan vaak zorgvuldig op zoek naar koele plaatsen en zijn minder actief als het erg warm is De kat aaien met natgemaakte handen of een nat washandje kan zorgen voor verfrissing. Oer het algemeen redt een kat zich zelf prima met warm weer, maar niet alle katten reageren op dezelfde manier op de hitte. Zo hebben katten die permanent binnen leven een veel beperktere keuze aan frisse schuilplaatsen dan hun soortgenoten die naar buiten kunnen. Bovendien zijn kittens en oude katten gevoeliger voor grote hitte dan volwassen katten. Ook obesitas (vetzucht) is een factor die de warmte minder draaglijk maakt. Katten met hart-, long- en nieraandoeningen kunnen extra last krijgen van de warmte omdat hart en longen belangrijk zijn voor het afkoelen middels hijgen en de nieren extra belast kunnen worden door uitdroging. Ten slotte hebben de dichtheid en de lengte van de vacht van de kat een invloed op de lichaamstemperatuur en hebben bepaalde rassen sneller last van de warmte. In dit geval kan een trimbeurt nuttig zijn. Airconditioning is een luxe voor de katten, terwijl ventilatoren juist weer niet goed door katten verdragen worden.

Wat kunt u doen bij oververhitting

- haal uw huisdier weg uit de warme omgeving
- hond en kat: overgiet uw huisdier met koud water of maak hem/haar nat met een natte handdoek
- konijn en knaagdieren: leg het dier op de tegels of op een handdoek die om wat koelelementen is gewikkeld (of een plastic zak met ijs)
- neem bij twijfel contact op met uw dierenarts

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 13:38

Even voorstellen

Ana Rubio Garcia

Ana is 9 jaar geleden uit Spanje gekomen voor de zeehonden ze werkt dan ook op het zeehondencentrum in Pieterburen. Daar ligt haar hart. Ze doet veel onderzoek en gaat naar vele congressen. In 2009 heeft ze haar diploma als dierenarts gehaald. Sinds februari 2018 is ze 2 middagen in…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement