Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Kattenziekte

De laatste paar maanden wordt er weer veel gesproken over kattenziekte. Dit komt doordat er in Nederland een aantal uitbraken zijn van deze ziekte. Ook in provincie Groningen is er recent een nestje kittens bezweken aan kattenziekte. Wat houdt kattenziekte nu eigenlijk in en wat is er aan te doen? Wat is het belang van de jaarlijkse vaccinatie?

Kattenziekte, ook wel feline panleucopenie of feline parvovirus genoemd, is een zeer besmettelijke virusinfectie veroorzaakt door het parvovirus. Vooral jonge kittens zijn erg gevoelig voor dit virus, maar ook volwassen katten met een iets verminderde weerstand kunnen de ziekte oplopen. Kittens kunnen al in de baarmoeder van het moederdier worden besmet.

Het virus gaat in snel delende cellen zitten. Het virus tast vooral het maagdarmkanaal aan wat leidt tot ernstig braken en diarree. De dieren raken uitgedroogd en kunnen geen voedingsstoffen meer opnemen via de darmen waardoor ze ook een ernstig energiegebrek krijgen. Besmette dieren hebben koorts en geen eetlust meer. Ze worden heel snel ernstig ziek. Het virus kan ook de hersenen, beenmerg of hartcellen aantasten.

Omdat de ziekte een heftig verloop heeft en het beenmerg kan aantasten, is dit een enorme aanslag op het afweersysteem. Hierdoor loopt de kat een groot risico om andere ziektes op te lopen waardoor het ziekteverloop nog ernstiger wordt.

Wat is er aan te doen? Het virus zelf kan niet bestreden worden, er is alleen ondersteunende therapie mogelijk. Het dier moet zelf over de infectie heen komen, wij kunnen hem daarin alleen zoveel mogelijk gaan ondersteunen. Dit houdt in dat het dier aan het infuus moet om te zorgen dat de uitdroging wordt tegen gegaan.

De overlevingskans is erg klein, vrijwel alle dieren zullen sterven aan de gevolgen van de infectie. Een heel enkel dier overleeft de infectie maar kan wel blijvende schade aan darmen / hersenen hebben ontwikkeld.

Preventief kunnen katten worden gevaccineerd tegen kattenziekte. Dit vaccin werkt erg goed waardoor het risico dat katten de ziekte oplopen nihil is. Om een optimale bescherming te krijgen moet een kitten meerdere malen worden gevaccineerd. Is de kat eenmaal volwassen dan hoeft er meestal maar één keer in de drie jaar gevaccineerd te worden tegen kattenziekte. Is de kat nog nooit gevaccineerd dan is het aan te raden om het dier tweemaal te laten vaccineren met een tussentijd van drie weken.

Laatst aangepast op dinsdag, 08 oktober 2013 13:00

Even voorstellen

Susanne Smit

Susanne Smit Na een cursus tandheelkunde bij huisdieren is Susanne iedere week samen met dierenarts Anouk te vinden in de tandheelkundige ruimte waar ze naast het reinigen van het gebit ook röntgenfoto’s maken en tegenwoordig zelfs gaatjes vullen. Ook heeft ze de cursus voor gedragsadviseur bij huisdieren gevolgd. Dat komt haar goed…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement