Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Voeding cavia

Brokjes

• Het voer, liefst ongemengd voer (pellets), moet in afgepaste hoeveelheid worden gegeven: een eetlepel pellets per dag (=20 gram) is voldoende! Bovendien eet de cavia bij grote hoeveelheden voer niets meer van zijn hooi. Pellets zijn donker groene staafjes welke alles bevatten wat een cavia nodig heeft, behalve vitamine C. Het nadeel van gemengd voer is dat de cavia alles uitpikt wat hij lekker vindt en de rest laat liggen. Zo krijgt hij een te eenzijdige voeding.
• Een cavia die niet eet moet zo spoedig mogelijk worden gedwangvoerd (bv. met Olvarit®/Worteltjes/Recovery®/Brinta®). Wanneer de cavia na niet uit zichzelf gaat eten of verslechterd, neem dan contact op met de dierenarts!
• Als het spijsverteringskanaal stil ligt, is het moeilijk weer op gang te krijgen.

Vitamine C

• Een cavia kan net als de mens, zelf geen vitamine C aanmaken.
• De cavia heeft ongeveer 25 mg vitamine C per dag nodig.
• In veel caviavoeders is vitamine C toegevoegd, maar dat is in die vorm zeer instabiel. Wanneer de zak enige tijd open is, is alle vitamine C verdwenen. De enige manier om te zorgen dat hij voldoende Vitamine C binnenkrijgt is een tabletje Vitamine C aan de cavia te geven.(b.v. ½ tabletje Roter (humaan) vit. C tablet per dag).
• Bij een tekort aan vitamine C kunnen de volgende verschijnselen ontstaan:
o doorgroeiende kiezen, slechte vacht, rugpijnlijkheid, pijnlijke gewrichten, bloedingen, diarree, verminderde eetlust, verminderde weerstand en slechte wondgenezing.

Ruwvoer

• Hooi is zeer belangrijk om het spijsverteringskanaal goed te laten werken en dient altijd voor de cavia beschikbaar te zijn.
• Door het kauwen en malen van het hooi krijgen gebitsproblemen minder kans.
• Ook neemt de kans op diarree en overmatige gasvorming aanzienlijk af.

Groente en fruit

• In groente en fruit zit natuurlijk ook vitamine C, maar er moet enorm veel gegeten worden om voldoende binnen te krijgen, dus ½  tabletje vitamine C blijft noodzaak.
• Laat de cavia langzaam aan groente en fruit wennen; geef kleine hoeveelheden per keer.
• Wees voorzichtig met groenten die veel vocht bevatten als sla en andijvie.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 14:26

Even voorstellen

Dierenarts Hendrik Boerhave

Dierenarts Hendrik Boerhave Hendrik is sinds 2005 werkzaam in onze dierenartsenpraktijk. Hij is als boerenzoon opgegroeid in Musselkanaal (Gr). Na twee jaar H.A.S. werd dit gevolgd door de studie Diergeneeskunde en is hij aan het werk gegaan als dierenarts. Nadat hij de eerste 4 jaar in een gemengde praktijk in de provincie Utrecht…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement