Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Baarmoederkanker bij het konijn

Baarmoederkanker komt bij 50-80% van de voedsters van 2 jaar en ouder voor. Vaak zijn de symptomen pas is een laat stadium zichtbaar en is een operatie niet meer zinvol. Preventief kun je een voedster vanaf een leeftijd vanaf 4 maanden laten steriliseren.

Baarmoederkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij voedsters. Het maakt niet uit of het konijn wel of geen jongen heeft gehad. Vanaf de leeftijd van 2 jaar lopen ze kans om baarmoederkanker te krijgen. Uiteindelijk krijgt zelfs 50 tot 80% van de voedsters deze nare aandoening. Dit komt doordat het baarmoederslijmvlies langzaam verandert bij het ouder worden. Deze veranderingen worden geassocieerd met de ontwikkeling van baarmoederkanker. Het gezwel dat ontstaat heet een adenocarcinoom en groeit erg langzaam. In een vroeg stadium zit de tumor alleen in de baarmoeder. Pas in een later stadium (1 tot 2 jaar) zaait de kanker zich uit naar lever en longen.

Symptomen

In vroeg stadium:
- verminderde vruchtbaarheid
- kleine nestjes
- bloedplassen
- bloedverlies uit vagina
In laat stadium:
- sloomheid
- niet willen eten
- sterke vermagering
- benauwdheid door uitzaaiingen in longen
- dikke buik

Diagnose

De dierenarts kan vaak de afwijkende baarmoeder in de buik voelen. Soms zijn ook verdikte tepels voelbaar. Bij twijfel kunnen er röntgenfoto’s of een echo gemaakt van de buik.

Therapie

De beste therapie is het verwijderen van de baarmoeder en eierstokken. Als dit in een vroeg stadium gebeurt, kan dit genezend zijn. Tijdens de operatie moeten de lever en overige buikorganen goed gecontroleerd worden op uitzaaiingen, maar microscopisch kleine uitzaaiingen zijn helaas niet te zien. Chemotherapie voor de vorm van kanker bestaat (nog) niet. Na de operatie zijn controle röntgenfoto’s van de longen i.v.m. mogelijke uitzaaiingen. Het is aan te raden dit elke 3 tot 6 maanden te doen.

Preventie

Gelukkig is baarmoederkanker wel te voorkomen! Door het laten steriliseren van uw konijn bent u er van verzekerd dat uw konijn niet deze nare ziekte krijgt. De beste leeftijd voor deze operatie is vanaf 4 maanden en vóór 2 jaar. De keuze tussen wel of niet laten steriliseren is moeilijk. Veel mensen zien er tegen op om in hun gezond konijntje te laten snijden. Over het algemeen is het veiliger om tot sterilisatie te besluiten, hoewel elke operatie, hoe zorgvuldig ook uitgevoerd, risico’s met zich meebrengt. Als u nog vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Laatst aangepast op donderdag, 30 mei 2013 14:04

Even voorstellen

Dierenarts Jeroen Houwing

Dierenarts Jeroen Houwing Sinds 2003 is Jeroen dierenarts in Winsum. Geboren en getogen in Vasse in Twente en nu met veel plezier aan het werk in Winsum en omstreken. Werkzaamheden: bedrijfsbegeleiding melkkoeien met als speciale interesses: vruchtbaarheid en uiergezondheid en daarnaast alle voorkomende werkzaamheden. Jeroen is Geborgde Rundveedierenarts met UDN: 369862 en CIBG:…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement