Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Myxomatose

Bij konijnen komen verschillende besmettelijke ziekten voor. Eén hiervan is myxomatose. Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgebracht door stekende insecten (bv. vliegen en vlooien) en waarschijnlijk ook door direct contact met een besmet dier. Symptomen zijn gezwollen oogleden, mond en anus. De meeste konijnen overleven de ziekte niet. Preventief kunt u halfjaarlijks uw konijn laten vaccineren.

Symptomen

In eerste instantie uit deze ziekte zich door gezwollen rode ogen met tranenvloed en zwelling van de oren en de geslachtsorganen. Later gaan de ogen dicht zitten met pussige uitvloeiing en ontstaan knobbelige verdikkingen in de oren en soms ook op de rest van het lichaam. Vaak treedt na één tot enkele weken sterfte op.

Vaccineren

Omdat deze ziekte een erg hoog sterfte percentage kent, raden wij u aan uw konijn in te laten enten. Dit kan vanaf een leeftijd van 5 weken. De bescherming treedt een week na de enting op.

Om uw konijn te beschermen is het verstandig om contact met wilde konijnen, muggen en vlooien zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast kunt u uw konijn laten vaccineren tegen zowel myxomatose als VHS. Dit was tot op heden voor Myxomatose twee keer per jaar nodig en voor VHS één keer per jaar, maar helaas boden deze vaccinaties niet altijd volledige bescherming.
Sinds 2012 is een nieuw vaccin op de markt tegen Myxomatose en VHS. Dit nieuwe vaccin heeft twee grote voordelen: het hoeft slechts één keer per jaar toegediend te worden en het geeft een optimale bescherming voor beide ziekten (wetenschappelijk aangetoond). Uw konijn is hierdoor met één injectie een heel jaar lang beschermd. Voor informatie kunt u altijd bij uw dierenarts terecht.

Tips

Verder aanvullende maatregelen die u kunt treffen om de kans op myxomatose te verkleinen zijn:
- regelmatig het hok schoonmaken en daarna desinfecteren, bijvoorbeeld met een 2% halamid-oplossing
- het plaatsen van vliegengaas en ophangen van vliegen (kleef) strips bij het hok.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 14:21
Meer in deze categorie: « Links Nagels »

Even voorstellen

Anneke Nicolay

Anneke Nicolay Als dochter van een dierenarts groeide Anneke op tussen en met dieren. Als heel klein meisje bracht ze uren door met haar vader en zijn collega’s. Op de praktijk kijken bij operaties of mee de boer op helpen met verlossingen. Deze kennis zorgt ervoor dat Anneke met de meeste vragen…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens