Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

RHD (Rabbit haemorrhagic disease)

RHD (Rabbit haemorrhagic disease) is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke ziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus genaamd calicivirus. RHD komt sinds 1988 in Europa voor.

 

Hoe verspreidt RHD zich?

Deze ziekte wordt voornamelijk overgebracht door urine van konijnen, maar ook door ontlasting en besmet materiaal, zoals voerbakken, hooi, drinkflessen en vers geplukt gras uit de natuur. Stekende insecten kunnen de ziekte ook overbrengen.

 

Wat zijn de syptomen?

Na besmetting kan het konijn binnen 1-2 dagen komen te overlijden. Een konijn wordt vaak depressief, suf, eet niet meer, raakt benauwd, krijgt koorts en heeft pijn. Een konijn kan pijn uiten door te gaan knarsetanden of soms zelfs gaan schreeuwen.

In het laatste stadium krijgen ze vaak een schuimige bloederige neusuitvloeiing. Meestal sterft het het konijn snel aan bloedingen in de darmen.

 

Hoe kunt u RHD voorkomen?

Vaccineren!

Goede hygiëne, schone hokken, geen vers gras uit de natuur geven, voorkom onderlinge besmetting tussen konijnen onderling.

Als het konijn buiten zit, zorg er dan voor dat er geen stekende insecten bij kunnen komen.

 

RHD type 2

Sinds afgelopen jaar is het RHD type 2 in Nederland geconstateerd. Dit is een andere variant dan eerder bekend was en zijn meerdere konijnen aan gestorven. Deze variant geeft wel dezelfde symptomen als het type 1. Ook hier kunt u uw konijn tegen laten vaccineren.

Laatst aangepast op donderdag, 30 maart 2017 10:54
Meer in deze categorie: « Blaasproblemen bij het konijn

Even voorstellen

Dierenarts Hendrik Boerhave

Dierenarts Hendrik Boerhave Hendrik is sinds 2005 werkzaam in onze dierenartsenpraktijk. Hij is als boerenzoon opgegroeid in Musselkanaal (Gr). Na twee jaar H.A.S. werd dit gevolgd door de studie Diergeneeskunde en is hij aan het werk gegaan als dierenarts. Nadat hij de eerste 4 jaar in een gemengde praktijk in de provincie Utrecht…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement