Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

Over Dierenkliniek Winsum

Dierenkliniek Winsum staat 24 uur per dag met het hele team voor u klaar om de meest optimale zorg te bieden aan uw dier. We doen dit met grote betrokkenheid en veel aandacht. Wij zijn geopend op ma t/m vr van 8.00-12.00 uur en van 13.15-17.30 uur. Daarnaast zijn wij 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor spoedgevallen. Elke zaterdag is er een spreekuur van 9 tot 12 uur op afspraak (geen extra kosten voor het consult).

Graag tot ziens!

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Is de dierenarts (te) duur?

Waarom zijn er zo veel verschillen in prijs, een consult is toch een consult en alle dierenartsen in Nederland zijn toch goed opgeleid? Waarom zijn de tarieven van dierenartsen de laatste jaren harder gestegen dan de gemiddelde inflatie (CBS)? Zijn dierenartsen zakkenvullers? Loont het om te shoppen? Hieronder volgt een toelichting op het tot stand komen van de (verschillen in) tarieven van dierenartsen en antwoorden op de hierboven gestelde vragen..

BTW

Begin jaren negentig (dus nog niet zo heel lang geleden) besloot de overheid dat de dierenarts belasting moest gaan afdragen. (Hierdoor zijn er nu 2 belastingtarieven: 6% voor medicijnen en 19% voor o.a. alle handelingen van de dierenarts.) Van het ene op het andere moment stegen de prijzen fors maar van deze stijging werd de dierenarts niet beter; integendeel, het betekende een extra administratieve taak en dus extra kosten (boekhouding en boekhouder).

De Nederlandse Mededingings autoriteit (NMa)

In het verleden werden er centraal afspraken gemaakt over de tarieven van dierenartsen. Deze tarieven waren weliswaar niet bindend, maar de adviezen van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) werden door de meeste dierenartsen wel opgevolgd. In 1998 werd deze gang van zaken door de NMa verboden, omdat dit concurrentiebeperkend zou werken en er meer marktwerking moest komen. Sindsdien zijn de tarieven dus vrij. Iedere dierenartsenpraktijk bepaalt nu afzonderlijk wat zijn tarieven voor de diergeneeskundige zorg zijn. Het gevolg van dit marktmechanisme is dat de
tarieven van dierenartsen in Nederland variëren. De maatregel van de NMa leidde er toe dat dierenartsen
nog eens goed naar hun kosten gingen kijken. Meer bewustwording en bewuster doorrekenen van de werkelijke kosten zorgden voor meer reële (lees: hogere) prijzen.

Personeelskosten gestegen

Een dierenartspraktijk is eigendom van een of meerdere dierenartsen. Er kunnen ook dierenartsen en dierenartsassistentes in loondienst zijn. De KNMvD publiceerde voor 1998 loontabellen voor het personeel. Ook dit werd door de NMa verboden en elke werkgever moest eigenlijk individueel over de lonen gaan onderhandelen. Omdat dit niet als erg efficiënt werd ervaren, werden er al snel een beroepsorganisatie voor werkgevers en twee beroepsorganisaties voor werknemers (dierenartsen en assistentes) opgericht. Men streefde naar een Collectieve Arbeid Overeenkomst. De eerste was in 2006 (!) een feit. Omdat de salarissen van dierenartsen in loondienst en dat van assistentes achter gebleven waren bij marktconforme beroepen en er bovendien het nodige gesleuteld moest worden aan de secundaire arbeidsvoorwaarden, stegen de loonkosten fors. Loon kosten zijn de belangrijkste kostenpost voor een praktijk (30-35%).
De stijgingen zijn een geheel terechte correctie van het verleden, maar u ziet dat wel terug in de tarieven van vandaag.

Huisvesting en algemene kosten.

De kosten voor huisvesting verschillen enorm. Een pand in de stad is duurder dan op het platteland. Een groot pand is duurder dan een klein pand. Een modern ingericht gebouw dat goed onderhouden wordt is duurder dan een oud gebouw waar minder in geïnvesteerd wordt. Gemeentelijke belastingen verschillen, financieringen voor de praktijk (hypotheek) ook. Daarnaast heeft elk bedrijf te maken met kosten voor gas en elektra, water, allerlei verzekeringen etc. Omdat deze kosten verschillen, verschillen ook de tarieven.

Inrichting en apparatuur

Wanneer een dierenarts investeert in moderne apparatuur en daar bovendien een duur onderhoudscontract voor heeft is dit een kostbare aangelegenheid. De meeste praktijken beschikken inmiddels over een uitgebreid computerpark, dit is de basis voor een goede patiëntenadministratie. Een laboratorium in huis biedt veel snelle mogelijkheden en het onderhoudscontract garandeert u dat het onderzoek ook betrouwbare waarden oplevert. Overige apparatuur is bijvoorbeeld (digitale) röntgenfaciliteiten, ECG, echo, gasanesthesie en anesthesiebewaking, endoscopen, een opnamemogelijkheid en infuuspompen. De één heeft ze wel, de ander niet. En dat betekent verschil in prijs, maar ook in aanbod van zorg.

Kennisniveau

Dierenartsen in Nederland hebben een zeer goede opleiding achter de rug. Niet voor niets is het diploma niet alleen in heel Europa geldig, maar zelfs in de Verenigde Staten. Toch houdt het leren nooit op. Zowel dierenartsen als paraveterinairen (dierenarts-assistenten) volgen regelmatig nascholing en congressen om op hun vakgebied bij te blijven. Dierenartsen hebben een morele verplichting minimaal 50 nascholingspunten per jaar te halen. Nascholing kost niet alleen het geld van de cursus of het congres, maar vaak ook de waarnemend dierenarts die de eigen dierenarts bij afwezigheid vervangt. Het zal u duidelijk zijn dat investeren in kennis direct ten goede komt aan de zorg voor uw dier, maar dat daar ook een prijskaartje aan hangt.

Consulttijd en service

De ene dierenarts plant 10 minuten voor een standaard
consult de ander 15 minuten. In het laatste geval wordt er meer tijd aan uw dier besteed en zal de prijs ook hoger zijn. Een dierenarts is verplicht om te zorgen voor een 24-uurs spoeddienst. Dit is een belangrijke service die goed geregeld moet worden. Dat brengt kosten met zich mee, maar garandeert dat u altijd bij een dierenarts terecht kunt.

Operatietechniek

Operatietechnieken en de zorg er om heen kunnen verschillen. Wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van moderne en veilige narcosemethoden? Welke hechtmaterialen worden gebruikt? Maakt men gebruik van een goed en modern pijnprotocol voor, tijdens en na de ingreep? Heeft men hulp van een operatieassistente? Hoe is de bewaking tijdens het uitslapen? Wordt u voor een controle na de operatie terug verwacht of niet en is deze al bij de operatie in rekening gebracht of wordt dat achteraf nog gedaan. Er zijn veel verschillen mogelijk en dus ook veel verschillende tarieven.

Salaris en winst

Net als elke onderneming zal een dierenartspraktijk naast de salarissen van de dierenarts(en) en het personeel ook winst moeten maken. Deze winst zorgt ervoor dat een praktijk in nieuwe ontwikkelingen kan investeren (dit bevordert een goede diergeneeskundige zorg) en dat het geïnvesteerde geld ook rendement oplevert.

Buitenland

Een vergelijking met omringende landen leert ons dat de prijzen van een dierenartspraktijk in Nederland niet bovengemiddeld zijn. Bovendien behoort de Nederlandse dierengeneeskunde qua opleidingsniveau
en kwaliteit tot de beste van de wereld. Deze kwaliteit heeft ook een prijs.

Shoppen en keuze vrijheid

In Nederland kunt u als diereneigenaar uw dierenarts vrij kiezen. En dat is ook goed. Daarbij spelen allerlei persoonlijke afwegingen een rol (vaak is dat niet de prijs - zo blijkt uit onderzoek!). Toch is het ook belangrijk om te voorkómen dat u vaak van dierenarts wisselt. Opvolgende dierenartsen hebben vaak geen overzicht meer van de gezondheidsstatus van uw dier. Onderzoeken worden dan niet, of juist dubbel gedaan. Of het is bijvoorbeeld niet bekend dat uw dier verkeerd of helemaal niet heeft gereageerd op bepaalde medicijnen. Dit is niet in het belang van uw huisdier en ook niet van uw portemonnee.

Offerte

U kunt bij uw dierenarts altijd vooraf een offerte aanvragen. Natuurlijk dient u zich daarbij te realiseren dat een dier een levend wezen is en er dus altijd onverwachte complicaties een rol kunnen spelen. Wel kunt u een goede indicatie van de kosten krijgen en bijvoorbeeld met de dierenarts afspreken dat er met u overlegd wordt wanneer er zich onverhoopt kostenverhogende problemen voordoen.

Ziektekostenverzekering

Inmiddels bestaan er al 10 jaar ziektekostenverzekeringen voor huisdieren. Aanvankelijk voor hond en kat, nu ook voor het konijn. Indien u problemen verwacht bij het betalen van onverwacht hoge
rekeningen van uw dierenarts (als bijvoorbeeld uw huisdier is aangereden) dan is het verstandig om uw huisdier te verzekeren voor dit soort uitgebreide diergeneeskundige zorg. Daarnaast weet u dan ook zeker dat de kosten geen beperkende factor hoeven te zijn om uw huisdier te genezen.

 Bron: CCI (Commissie Cliënten Informatie)

 

 

 

 

 

 

 

Laatst aangepast op dinsdag, 09 april 2013 22:39

Even voorstellen

Natasja Kooijinga

Natasja Kooijinga Natasja maakt als assistente al geruime tijd deel uit van het team. Het uitvoeren van de werkzaamheden in het laboratorium is een van haar belangrijkste taken. Daarnaast kunt u haar 's ochtends aan de telefoon krijgen en zorgt ze dat u de medicijnen in het kastje op kunt halen. Naast…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement