Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

Over Dierenkliniek Winsum

Dierenkliniek Winsum staat 24 uur per dag met het hele team voor u klaar om de meest optimale zorg te bieden aan uw dier. We doen dit met grote betrokkenheid en veel aandacht. Wij zijn geopend op ma t/m vr van 8.00-12.00 uur en van 13.15-17.30 uur. Daarnaast zijn wij 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor spoedgevallen. Elke zaterdag is er een spreekuur van 9 tot 12 uur op afspraak (geen extra kosten voor het consult).

Graag tot ziens!

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Het invoeren van buitenlandse zwerfdieren

Veel vakantiegangers worden op hun vakantie geconfronteerd met zwerfdieren. Soms wordt besloten een zwerf- of asieldier mee te nemen naar Nederland. Ook zijn er veel organisaties die begaan zijn met het lot van zwerfdieren. Zij halen dieren naar Nederland en plaatsen ze d.m.v. adoptieprogramma’s bij nieuwe baasjes.

Het is begrijpelijk dat het leed van zwerf- en asieldieren veel mensen raakt. Toch wordt door diverse partijen in de gezelschapsdierenbranche afgeraden zwerf- en asieldieren mee te nemen vanuit het buitenland.

De eerste reden hiervoor is dat dieren die afkomstig zijn uit het buitenland vaak infecties bij zich dragen die gevaarlijk zijn voor mens en huisdier. Voorbeelden van deze ziekten zijn babesiose en ehrlichiose. Deze ziekten worden overgebracht door teken.

Een tweede reden is dat sommige ziekten van dieren op mensen worden overgedragen, ook wel zoönosen genoemd. Een bekend voorbeeld hiervan is hondsdolheid. Hondsdolheid (rabiës) is een potentieel dodelijke ziekte, ook voor mensen.
In 2007 en 2008 zijn er gevallen geweest van honden die ingevoerd waren vanuit Marokko en Sri Lanka met rabiës.
Op 15 februari 2012 is er rabiës vastgesteld bij een pup die ingevoerd was vanuit Marokko. De pup is ingeslapen en een contactonderzoek is opgezet door de GGD. Potentieel blootgestelde mensen krijgen medische behandeling.

Alle dieren die in aanraking zijn gekomen met de pup en die NIET gevaccineerd zijn tegen rabiës worden ingeslapen. Dieren die wel tegen rabiës gevaccineerd zijn, krijgen een extra booster injectie van het vaccin.

Een derde reden waarom het meebrengen van zwerf- en asieldieren vanuit het buitenland wordt afgeraden is dat veel van deze dieren slecht gesocialiseerd zijn. De dieren kunnen onzindelijk of angstig zijn en slecht luisteren. Het dier dat met goede bedoelingen meegenomen werd vanaf de vakantiebestemming, werd eenmaal thuis niet de gezellige huisgenoot die ze voor ogen hadden.

De vierde reden is dat het weghalen van de dieren uit een slechte situatie, de situatie zelf niet oplost. Zolang de honden zich ter plekke blijven voortplanten en de bevolking ze niet verzorgt, zullen er altijd verwaarloosde zwerfhonden worden aangetroffen op deze locaties. Als u toch iets wilt betekenen voor zwerf- of asieldieren uit het buitenland, kan men bijv. geld of voeding schenken aan een dierenbeschermingsorganisatie ter plaatse.

 

 

Laatst aangepast op dinsdag, 09 april 2013 22:39

Even voorstellen

Dierenarts Jantina Nieuwenhuis

Dierenarts Jantina Nieuwenhuis Jantina is in 2016 afgestudeerd als rundveedierenarts en werkt sinds 2018 bij onze praktijk. Ze is als boerendochter opgegroeid in Den Ham (Gr) en na haar studie meteen naar het noorden teruggekomen. Nadat ze eerst in een gemengde praktijk heeft gewerkt gaat ze zich nu weer volledig storten op de…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement