Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

Begeleiding bij dracht

Al jaren begeleiden we een heel aantal fokkers en hun teven of poezen. Onze begeleiding begint vaak al bij de dekking en gaat door tot na de geboorte van de pups en kittens. Binnen onze praktijk heeft dierenarts Pier Prins zich gespecialiseerd in alle ins en outs van het fokken.
Het voordeel van onze praktijk is dat we 24 uur per dag klaar staan om de geboorte en er omheen in goede banen te leiden. Alle teamleden zijn getraind om u daarin te begeleiden.

Voorbereiding op dekking

Het is heel verstandig om met één van onze dierenartsen voor de dekking het een en ander alvast te bespreken. Soms is het van belang om voor de dekking te enten, ontwormen of officiële HD en ED foto's te laten maken afhankelijk van uw doel, eisen van de rasvereniging en van de gezondheid van het dier. Natuurlijk zijn er ook fokkers die al heel veel ervaring hebben en al over deze kennis beschikken, maar er zijn minstens zoveel mensen die een eerste nestje met hun hond of kat fokken. Voor deze mensen kan het zinvol zijn om een gesprek te hebben over het eerste nestje.

Als eerste beginnen de meeste fokkers met een progesteron test.

Progesterontest

Op onze kliniek kunnen we de juiste dekdatum voor de teef bepalen d.m.v. het gehalte van progesteron in het bloed te meten. Dit doen we aan de hand van de Fuji immunno progesteron test. Dit is een zeer betrouwbare manier van meten, omdat we de progesteron waarde bepalen en niet kijken naar bijvoorbeeld verkleuring. Voor de test nemen we ongeveer 3 ml bloed af. De test zelf duurt ongeveer 20 minuten. Ons streven is om u binnen één uur te bellen met de uitslag.  Daarbij bespreken we met u wat de volgende stap is.


Als de progesteron test aangeeft dat uw teef gedekt kan worden, kunt u het dek of inseminatie tijdstip bespreken met één van onze dierenartsen. Na ongeveer de 28e dag dag na de dekking kan er een echo gemaakt worden om te kijken of uw teef drachtig is geworden. Deze drachtecho gebeurt in een rustige ruimte waar we alle tijd nemen om met zo min mogelijk stress een goed echo beeld te krijgen.

Mocht er tijdens de geboorte problemen ontstaan, dan staan wij met het team dag en nacht voor u klaar. Als het nodig blijkt te zijn om een keizersnede uit te voeren op uw teef, dan gebeurt dit in onze modern uitgeruste operatiekamer. De narcose wordt per dier op maat geregeld, zodat zowel de teef als de pups (en natuurlijk poes en de kittens) zo optimaal en veilig mogelijk uit de operatie komen. Volledige bewaking, en indien nodig beademing, is aanwezig in onze OK. Onze recovery is volledig ingericht om de kittens en pups een goede start te geven. En als de pups er dan eenmaal zijn, kunnen wij een nestcontrole bij u thuis doen.

Als het uw eerste nestje met pups of kittens is, dan geven wij indien gewenst graag advies over de verzorging. Naast de dierenartsen zijn de assistenten Esther en Susanne binnen onze praktijk gespecialiseerd in het begeleiden van de opgroeiende pups en kittens. Op zowel de dinsdag als de woensdagmiddag hebben beiden een assistentenspreekuur. Dit is kostenloos, maar wel op afspraak. Lees meer over het assistentenspreekuur hier.

Naast de progesteron test, kunnen wij ook sperma onderzoeken.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren