Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

Bewegingstherapie

 

Bewegingstherapie wordt ingezet bij revalidatie van o.a. orthopedische operaties, maar ook bij klachten van artrose. Honden herstellen hierdoor sneller na een operatie en ervaren minder pijnklachten.

Binnen onze praktijk heeft u de mogelijkheid tot bewegingstherapie. Na doorverwijzing van één van onze dierenartsen kunt u terecht bij een assistente die samen met u oefeningen gaat doen. Na de oefeningen krijgt u ook opdrachten mee naar huis. Wij hebben indien nodig ook de mogelijkheid u door te verwijzen naar dierfysiotherapeut Anja Aartsen. Zij heeft ook de mogelijkheid voor ultrageluidtherapie, magneetveldtherapie, electrotherapie en hydrotherapie.

Er zijn veel redenen waarom het nodig kan zijn uw hond een handje te helpen om hem beter te laten bewegen.

Revalidatie na een operatie van bijvoorbeeld:

- knie
- elleboog

- heupen
- botbreuken

Een goede revalidatie heeft een positieve invloed op het resultaat van de operatie

Artrose

Veel en vooral oudere honden hebben last van artrose (= afname van de hoeveelheid en kwaliteit van het gewrichtskraakbeen). Dit veroorzaakt stijfheid en pijn. Ook hier kun je heel veel aan doen. Door medicatie, speciale voeding en bewegingstherapie kan de stijfheid sterk verminderen, maar ook de pijn kan erg afnemen wat natuurlijk erg fijn is voor uw hond.

Een verhaal uit de praktijk geschreven door Heleen Silvis

Vorig jaar zocht ik op internet naar een hond. Doel: een grote, zwarte hond, van minstens 4 jaar. Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op Shiwa en het enige wat klopte met wat ik in gedachten had, was de leeftijd: zeven jaar. Soms loopt het anders in het leven ... Ik nam haar dus mee naar huis. Shiwa heeft een lief karakter, kan goed met katten overweg, was van iemand die haar door ziekte niet meer kon houden en zocht dringend onderdak na een hele slechte maand in een pension en een aantal stressvolle weken op een opvangadres.
Al snel bleek dat Shiwa lichamelijk niet 100% was. Ze had pijn aan een achterpoot en het viel op dat haar achterhand er vreemd uitzag: te klein voor de rest van haar lijf en haar poten stonden veel te dicht bij elkaar, ze kwamen bij het lopen soms tegen elkaar aan. Uit röntgenfoto's bleek dat ze aan artrose leed. Oorzaak: chronisch te weinig beweging, waardoor haar achterhand niet goed ontwikkeld was.
Hoewel het er slecht uitzag, was er volgens de dierenarts iets aan te doen: een ontstekingsremmer/pijnstiller, speciale voeding, meer en heel regelmatig bewegen en bewegingsoefeningen doen. De medicijnen en het voer waren een simpele oplossing. En daarnaast dus meer en regelmatig bewegen en oefeningen doen.
Ik kon me weinig
voorstellen bij het doen van bewegingsoefeningen, maar besloot het te proberen. De oefeningen bleken heel eenvoudig en een paar minuten oefenen per dag is genoeg. Al na twee of drie weken was er effect te zien en nu, na pas drie maanden oefenen, herken je Shiwa niet meer terug: ze heeft veel meer spieren, staat stevig en wijdbeens op haar poten, heeft geen 'krom ruggetje', heeft geen pijn meer en is tien keer zo vrolijk.
Shiwa vindt het duidelijk geweldig leuk om de oefeningen te doen, waarvoor ze natuurlijk wordt beloond. Voor haar zijn de oefeningen doen en de wandelingen de hoogtepunten van de dag. Ze rent naar de 'cavaletti' (bakstenen met latten erop) en springt uit zichzelf op de trampoline. Als ik met een paar koekjes naar de trampoline loop, is ze door het dolle heen. Ze gaat er soms op liggen slapen: een fijne plek dus. Het oefenen versterkt ook de band met haar, maar wat het belangrijkst is: het effect van de oefeningen op haar lijf en humeur is enorm. Ze is er echt een andere hond door geworden. En de manier waarop is zo simpel.
Ik had wel gehoopt dat de medicijnen, het dieet en de oefeningen resultaat zouden hebben, maar dat het zo snel en zoveel effect zou hebben, zodat Shiwa een totaal andere hond is geworden, had ik niet verwacht. En we gaan zo verder ...

Shiwa oktober 2010

Shiwa februari 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren