Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

Laboratorium

Soms is het nodig om aan de hand van een bloed- of urineonderzoek te achterhalen wat precies het probleem is.

Urine

Op bovenstaande foto ziet u kristallen die in urine gevonden worden, ook wel struviet genoemd.

Allereerst kan bij het bekijken van de urine al het één en ander opvallen. Is de urine rood, geel of juist heel licht van kleur? Dit kan ons al belangrijke aanwijzingen geven voor mogelijke urineweg-aandoeningen. Ander onderzoek bestaat uit het meten van verschillende bepalingen met behulp van een urinestrip. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar urineweginfecties, bloed in de urine of glucose en/of ketonen in urine.

Daarnaast kan er ook nog microscopisch onderzoek gedaan worden. Hierbij kijken we naar kristallen en struviet in de urine.

Vaak wordt ook het soortelijk gewicht van de urine bepaald. Dit is belangrijk om te zien of de urine erg geconcentreerd is of niet. Dit doen we met behulp van een refractometer.

                                            

Bloed

Bloedonderzoek is in veel gevallen onmisbaar om de juiste diagnose te stellen. Ook kan er via bloedonderzoek worden vastgesteld of een behandeling aanslaat. Op onze kliniek beschikken we over verschillende bloedanalyse apparatuur, waardoor wij veel van de onderzoeken zelf kunnen doen.

 

Progesterontest

Op onze kliniek kunnen we de juiste dekdatum voor de teef bepalen d.m.v. het gehalte van

progesteron in het bloed te meten. Dit doen we aan de hand van de Fuji immuno progesteron test. Dit is een zeer betrouwbare manier van meten, omdat we de progesteron waarde bepalen en niet kijken naar bijvoorbeeld verkleuring. Voor de test nemen we ongeveer 3 ml bloed af. De test zelf duurt ongeveer 20 minuten. Ons streven is om u binnen één uur de uitslag door te geven. Daarbij bespreken we met u wat de volgende stap is.

Het meeste laboratorium werk kunnen wij zelf uitvoeren in ons lab, maar heel af en toe moet er bloed of urine opgestuurd worden naar een extern laboratorium.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren