Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

Laparoscopische sterilisatie bij de hond

De voordelen op een rijtje:

- nieuwe operatiemethodiek: veel minder pijnlijk voor uw hond
- minder belasting voor de organen
- minder kans op infectie
- kortere operatietijd
- minder lange narcose
- snellere herstel periode
- bijna geen littekens

Wat is laparoscopisch steriliseren?

Een laparoscopische sterilisatie is een medische term voor het onvruchtbaar maken door middel van een kijkoperatie. Bij een traditionele sterilisatie wordt er een snede gemaakt in de buikwand en zoekt de chirurg met de handen de eierstokken en baarmoeder van de hond op. Wanneer deze gelokaliseerd zijn, worden de eierstokken afgebonden met oplosbaar hechtdraad en uit de buik verwijderd. Indien nodig wordt ook de baarmoeder weggenomen. Daarna wordt de buikwond in 3 lagen gehecht met wederom een oplosbaar hechtdraad.

Voordelen belicht

Het grote voordeel van de kijkoperatie (laparoscopie) is dat alle handelingen worden uitgevoerd met kleine instrumenten. De handen van de chirurg komen niet in de buik van de hond. Op deze manier hoeft er minder hard aan de ophangbanden van de eierstokken en baarmoeder worden getrokken waardoor de hond veel minder last heeft van de operatie. Doordat de eierstokken met de camera snel in beeld worden gebracht is de operatietijd korter. Daarnaast worden overige organen met rust gelaten en is er een veel mooier overzicht van de buik van de hond. Na de operatie zijn er slechts 2 kleine wondjes van ongeveer 1 cm aanwezig die erg vlot genezen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een speciaal brandapparaat is er bovendien geen hechtdraad aanwezig in de buik waardoor ook deze wondjes sneller herstellen.

Hoe gaat het precies in zijn werk?

Nadat de hond onder narcose is gebracht, wordt ze op een speciale tafel gelegd. Deze tafel kan kantelen zodat er een goed zicht is op beide eierstokken (links en rechts). In de buikwand worden 2 kleine gaatjes gemaakt. In deze gaatjes worden 2 poorten geplaatst waardoor het instrumentarium in de buik kan worden gebracht. De poort het dichtst bij de kop van de hond is het werkkanaal: door deze poort zullen de eierstokken de buik verlaten. De achterste poort is de poort waardoor de camera wordt ingebracht. Op een beeldscherm is de hele operatie te volgen en is gedetailleerd zichtbaar hoe de binnenzijde van de buik eruit ziet. De buik van de hond wordt met een speciaal gas (CO2) opgeblazen zodat er een mooi overzicht ontstaat.
De eierstokken worden met een tang opgepakt en met een haak tijdelijk aan de buikwand opgehangen. Daarna wordt de brand- en snijtang in de buik gebracht en worden de eierstokken 1 voor 1 afgebrand en de bloedvaten dicht gesealed. Op deze manier komt de eierstok los van de ophangbanden met minimaal bloedverlies. Tenslotte worden de eierstokken via de voorste poort uit de buik gehaald. Beide wondjes worden met een enkelvoudige hechting dichtgemaakt die vanzelf oplost.
Wanneer de baarmoeder vergroot is of anders afwijkend van vorm of kleur kan deze ook met de kijkoperatie worden verwijderd. Het enige verschil is dat er dan een 3e werkkanaal nodig is, waardoor in plaats van 2 kleine wondjes 3 aanwezig zullen zijn.
Naast de sterilisatie van de hond kunnen we de apparatuur ook gebruiken om andere organen in beeld te brengen. Op deze manier kunnen afwijkingen mooi in beeld worden gebracht en kunnen er onder camera begeleiding eventueel cellen worden afgenomen voor nader onderzoek.

Wat zijn de nadelen van laparoscopisch steriliseren?

Voor deze manier van steriliseren zal een groot gedeelte van de buikwand geschoren moeten worden, tot in de flanken. De haren groeien natuurlijk terug, maar het is goed dit van te voren te weten.
Mocht de baarmoeder een afwijkend aspect vertonen, dan zullen we alsnog de buik op de 'normale' manier moeten openen, omdat we de afwijkende baarmoeder niet via de twee kleine gaatjes de buikholte uit krijgen. Een afwijkende baarmoeder zien we vooral bij oudere honden of honden die met de prikpil behandeld zijn.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren