Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

Radiologie / Echografie

Voor een volledige diagnose is het soms nodig om ter aanvulling röntgenfoto's te maken. Denk bijvoorbeeld aan aandoeningen van het skelet, zoals een botbreuk of kreupelheid, artrose, maar ook aan benauwde dieren, dieren met ernstige maag/darmklachten, of dieren met afwijkingen aan het gebit. We kunnen uw teef ook röntgenen op dracht.

Dierenkliniek Winsum beschikt over een mobiel direct digitaal röntgenapparaat. Het grote voordeeel hiervan is dat de foto's niet meer ontwikkeld hoeven te worden. Binnen 1 seconde kunt u het resultaat al zien op het beeldscherm. Op deze manier bieden we een perfecte kwaliteit waar u niet lang op hoeft te wachten. Het merendeel van de foto's (99%) kan door onze dierenartsen beoordeeld worden. Indien nodig kan de foto doorgestuurd worden naar een specialist.

Ook beschikken wij over een direct digitaal tandheelkundig röntgen apparaat. Afwijkingen aan de gebitselementen en het kaakbot kunnen hiermee in beeld worden gebracht en dan kan een gerichte behandeling worden ingesteld. Voor het maken van röntgen foto's van het gebit geeft een gewoon röntgentoestel onvoldoende beeld, wij gebruiken daarom een speciaal tandheelkundig röntgentoestel. Daarnaast worden er speciale röntgenfilms gebruikt die gemakkelijk in de mondholte geplaatst kunnen worden om overlap van tanden en kiezen van de andere kaakhelft te voorkomen.

Kan ik officiële röntgenfoto's laten maken?

Wij maken officiele röntgenfoto's o.a. voor HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie). Deze zijn voor bepaalde rassen verplicht als men hiermee wil fokken. De foto's worden door ons in de kliniek gemaakt en daarna ingestuurd naar de beoordelende instantie Raad van Beheer. Ook sturen we veel foto's door naar Amerika voor een aantal rassen waarvoor dit vereist is.

Hoe gaat het maken van een officiele röntgenfoto in zijn werk?
Bij de meeste hondenrassen kan het onderzoek vanaf 12 maanden plaatsvinden. Bij grote rassen mag dit pas op een leeftijd van 18 maanden uitgevoerd worden. Zorg dat u de officiele stamboom van uw hond meeneemt zodat wij een kopie hiervan kunnen maken. In overleg met de eigenaar proberen we de rontgen foto zonder narcose te maken. Dit lukt eigenlijk altijd. Als de hond teveel stress ervan ondervindt, gaan we in overleg met de eigenaar alsnog de hond te sederen.

Echografie

Binnen onze praktijk is een aantal dierenartsen gespecialiseerd in het maken van een echo.

Hoe werkt een echo?

Een echografie werkt als volgt: het echo-apparaat zendt geluidssignalen uit die weerkaatst worden door de organen, en zo weer opgevangen worden door het echo-apparaat. Deze maakt van de teruggekaatste signalen weer een beeld.

Waarom een echografisch onderzoek?

Het echografisch onderzoek wordt het vaakst ingezet om aandoeningen van de buikholte en/of het hart te beoordelen. Op een relatief eenvoudige manier kunnen afwijkingen aan organen zoals lever, nieren, milt, blaas, hart en prostaat worden vastgesteld. Ook kan een dracht worden vastgesteld.

Voor het onderzoek van de buikholte is het belangrijk dat de patiënt nuchter is. Voor onderzoek aan de urinewegen moet de blaas gevuld zijn, dus mag er van te voren niet geplast worden door de patiënt. Op deze manier komt de blaas mooi in beeld op de echo en kunnen blaasproblemen gediagnosticeerd worden.
Het echografisch onderzoek is niet pijnlijk en kan bijna altijd plaatsvinden zonder sedatie. Op de plaats van het onderzoek wordt de vacht geschoren en een speciale gel aangebracht, zodoende kan het beste beeld door de echo gevormd worden. U mag altijd aanwezig zijn bij het echografisch onderzoek.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren