Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

Tandheelkunde

Onze praktijk besteedt veel aandacht aan de gezondheid van het gebit van al uw huisdieren. Met de nadruk op het gebit van uw hond, kat of konijn. We hebben een modern ingericht gebitsbehandelruimte met digitale röntgen apparatuur, zodat wij indien nodig een röntgenfoto kunnen maken. Ook het vullen van gaatjes is bij ons mogelijk.
Binnen onze praktijk hebben dierenarts FranCoise Rey, Stella Villanueva en assistentes Susanne Smit, Laura de Vries en Rianne Hammingh zich gespecialiseerd in tandheelkunde. Dit betekent dat zij meerdere nascholingen op het gebied van tandheelkunde hebben gevolgd. Elke woensdagochtend zijn ze met z'n tweeën druk bezig met gebitjes van honden, katten en konijnen.Onze dierenartsen zijn geen Europese erkende specialist op het gebied van de tandheelkunde. Op dit moment is maar één dierenarts in Nederland erkend Europees specialist.

Waarom een gebitsbehandeling?

In de eerste plaats voor het welzijn van uw huisdier. Bedenk zelf maar eens hoe pijnlijk een ontstoken kies kan zijn. Een hond of kat laat echter vaak geen pijn zien door bijvoorbeeld te stoppen met eten, aangezien eten z’n eerste levensbehoefte is. Pas als een ontstoken kies getrokken is of ontstoken tandvlees weer gezond is, merkt de eigenaar vaak hoe veel levendiger z’n huisdier weer is.
In de tweede plaats voor de gezondheid van uw huisdier. De bacteriën die zich ophopen in tandsteen en ontstoken tandvlees komen terecht in de bloedbaan. Van daaruit bereiken zij o.a. hart en nieren en blijven daar plakken. Veel dieren ontwikkelen hierdoor op latere leeftijd hart- en nierproblemen.
En als laatste zal uw huisdier een stuk minder stinken uit z’n bek, ook niet onbelangrijk!

Waarom onder narcose?

Dit is noodzakelijk omdat een dier niet vrijwillig met z’n mond open blijft liggen en om het dier geen pijn te laten lijden als er eventueel een kies of tand moet worden getrokken.

Wat houdt een gebitsbehandeling in?

Door de dierenarts wordt uw huisdier onder narcose gebracht. U kunt vervolgens naar huis en uw huisdier enkele uren later weer ophalen. De dierenarts zal  samen met de paraveterinair het gebit van uw huisdier schoonmaken en indien nodig aanvullende behandelingen uitvoeren.

Röntgenfoto’s van het gebit

Net als bij mensen worden ook bij dieren röntgenfoto’s gemaakt van het gebit. Op een röntgenfoto kun je eerder zien of er gaatjes ontstaan in de tanden of kiezen. Daarnaast kunnen de wortels van met name de kiezen ook goed beoordeeld worden om te zien of er bijvoorbeeld een wortelpuntabces zit of misschien een gebroken wortel. Daarom is ons advies om van het gebit voor de behandeling röntgenfoto’s te maken. Als we van alle tanden en kiezen röntgenfoto’s gaan maken zijn de kosten voor de hond € 110.50 en voor de kat € 95.00 (hierbij hebben we minder foto’s nodig).

Wat zijn de kosten van een gebitsbehandeling?

De kosten kunnen erg variëren, afhankelijk van wat er moet gebeuren. Een eenvoudige gebitsreiniging bij een dier van 4 kg kost ongeveer 150 euro en bij een dier van 40 kg ongeveer 200 euro. Als het een uitgebreidere behandeling wordt, bijvoorbeeld als we kiezen moeten trekken, zullen de kosten hoger worden (zie laatste bladzijde van het document onder aan deze pagina).


U mag van te voren gratis bij ons komen om het gebit van uw dier te laten controleren om zo samen een inschatting te maken van het werk dat gedaan moet worden en de bijbehorende kosten. De tarieven voor uitgebreidere zorg en aanvullende behandelingen kunt u onderaan de pagina nalezen (pdf-bestand).
Wat zit er bij een gebitsreiniging inbegrepen?
- narcosemiddelen en het toedienen hiervan
- onderzoek van mondholte en gebitselementen
- intuberen (buisje in de keel)
- bewaking tijdens de narcose
- indien nodig een injectie met pijnstiller en/of antibiotica
- gebitsreiniging van 15 minuten
- polijsten
- gebitskaart van uw huisdier welke u mee naar huis krijgt
- gratis controle van het gebit na 2 tot 6 weken

Voorbereiding thuis

- voor alle honden en katten geldt dat ze vanaf 18.00 de avond voor de behandeling  niets meer mogen eten. Dit voorkomt braken en verslikken tijdens de narcose. Water drinken mag wel.
- breng uw huisdier schoon en vrij van vlooien.
- laat de hond goed uit voordat u hem/haar afgeeft en breng de hond aangelijnd.
- houd de kat de laatste dag/nacht binnen. Hierdoor voorkomt u dat de kat zichzelf van eten voorziet of zich ergens buiten verstopt. Breng katten in een goed gesloten mand of kooi.
- om het risico van de narcose zo klein mogelijk te houden, verzoeken wij u de bijgevoegde vragenlijst in te vullen en mee te nemen.

De narcose en pre-anesthetisch onderzoek

De behandeling wordt onder algehele narcose met uitgebreide bewaking uitgevoerd. Voordat het dier onder narcose gaat, worden hart en longen gecontroleerd. Daarnaast adviseren wij bij dieren ouder dan 8 jaar een zogenaamd pre-anesthetisch bloedonderzoek. Hierbij worden de lever- en nierfunctie onderzocht zodat de narcose beter op het individuele dier kan worden afgestemd. De kosten hiervan zijn € 71.54 incl. BTW. Dit bloedonderzoek doen we het liefst enkele dagen voor de gebitsbehandeling.

Na de behandeling

Als uw huisdier weer goed is bijgekomen in een verwarmde omgeving mag hij/zij naar huis. De paraveterinair zal uw huisdier aan u meegeven. Zij zal eventuele bijzonderheden over de behandeling vertellen. Soms vindt de dierenarts het belangrijk om zelf extra informatie te geven. U krijgt van de paraveterinair tevens informatie over de verdere nazorg en er zal een controleafspraak gemaakt worden. Wij verzoeken u bij het ophalen van uw huisdier de nota aan de balie te voldoen. 

Wat kunt u zelf doen om het gebit van uw huisdier zo lang mogelijk schoon te houden?

- poetsen: dit is de gouden standaard voor een schoon gebit. Dit mag met water, maar kan ook met speciale dierentandpasta. Wij kunnen u uitgebreid informeren en helpen hierbij.
- voeding: wij adviseren de T/D brokken van Hill’s. Deze brokken hebben een unieke vezelstructuur waarvan klinisch is bewezen dat het de tanden schoonmaakt van de punt tot aan het tandvlees. In vergelijking met andere brokken zijn de T/D brokken veel groter en vallen ze niet meteen uiteen Het is een volledige voeding en kan als dagelijkse kost dienen voor uw hond of kat.
- Vet Aquadent: dit is een mondwater voor zowel honden als katten dat aan het drinkwater wordt toegevoegd. De Vet Aquadent bevat chloorhexidine en zorgt voor ontsmetting van de mondholte en heeft een tandplakwerende werking. Daarnaast bevat het xylitol wat ook meehelpt tandplak te voorkomen.
- kauwstrips: deze zijn een goede aanvulling op de gebitsverzorging, bijvoorbeeld als traktatie. 

Handig om te weten

Het is mogelijk om uw huisdier te laten chippen tijdens de behandeling, dus terwijl hij/zij onder narcose is. Zo voelt uw huisdier er niets van en bovendien krijgt u 5 euro korting op de normale prijs voor chippen.

Hoe kunt u een afspraak maken?

U kunt aan de balie of telefonisch een afspraak maken. Gebitsbehandelingen vinden bij voorkeur plaats op woensdagochtend. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u van ma t/m vr tijdens ons telefonisch spreekuur bellen van 16.00-16.30.

Tandheelkunde_jan_2022_Winsum.pdf

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren