Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Sterilisatie

De geslachtsopening (vulva) van het vrouwtje (moertje) ligt onder de anus. Tijdens het bronstseizoen (de loopsheid) zijn de vulvalippen sterk gezwollen en lijkt de vulva op een koffieboon of bij langdurige loopsheid nog wel groter.

Bij een loops vrouwtje zwelt de vulva onder invloed van vrouwelijke hormonen op tot een flinke koffieboon. Als het vrouwtje niet gedekt wordt, blijft zij gedurende het gehele bronstseizoen (6 maanden) loops. De eisprong, waardoor de loopsheid eindigt en normaliter een zwangerschap begint, treedt namelijk pas op na een dekking. Als een fretje niet gedekt wordt, veroorzaken de hoge vrouwelijke hormoonspiegels voor een verminderde functie van het beenmerg (beenmergdepressie). Daar kan de fret erg ziek van worden en zelfs aan overlijden!

Waarom sterilisatie?

Vrouwtjes waar niet mee gefokt wordt, kunnen gesteriliseerd worden. Als vrouwtjes te lang loops blijven, bestaat het risico op beenmergdepressie met een mogelijke fatale afloop. Bij een sterilisatie worden beide eierstokken verwijderd. Dit kan het beste gebeuren door een dierenarts die hier al enige ervaring mee heeft. Als niet de volledige eierstokken worden verwijderd en er dus een klein deel achterblijft, zal het restant ontaarden. Het fretje wordt dan een paar weken tot een paar jaar later weer loops. Een tweede operatie is echter veel moeilijker en kan ernstige complicaties met zich meebrengen.

Hoe oud moet het fretje zijn?

Vrouwtjes worden loops in het voorjaar volgend op hun geboorte. Dat is op 4 tot 10 maanden leeftijd. Het natuurlijke bronstseizoen is van maart tot september, maar sommige vrouwtjes worden eerder loops. Een vroege loopsheid ontstaat vooral bij dieren die gehuisvest zijn met veel kunstmatig licht.

De sterilisatie kan het beste vóór of in het begin van de loopsheid worden uitgevoerd. Normaliter gebeurt het vanaf 6 maanden leeftijd. Het is verstandig om het fretje niet langer dan één maand loops te laten. Zeker niet wachten tot de loopsheid voorbij is!! Als vrouwtjes immers te lang loops zijn, krijgen ze ernstige problemen met beenmergdepressie.Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 14:34

Even voorstellen

Esther Klok

Esther Klok Assistente Esther Klok assisteert Francoise bij haar werkzaamheden met veel enthousiasme. Esther en haar vriend zijn zeer fanatieke menners. En niet onverdienstelijk: ze zijn al meerdere keren Nederlands kampioen geworden. Samen met Francoise heeft zij de sportbegeleiding voor paarden opgezet.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement