Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Aanschaf van een nieuwe pup

Misschien was het de vurige wens van uw kinderen of wilt u het zelf gewoon heel graag: een nieuwe pup! Natuurlijk hartstikke leuk, maar het is ook verstandig om eerst van te voren een aantal zaken op een rijtje te zetten.

Wat verwacht u van de hond?

Wilt u een hond puur als gezelschapsdier voor u en de kinderen? Dan is een kindvriendelijk, klein tot middelgroot ras een goede keus. Denkt u meer aan een hond waar u lange wandelingen mee wilt maken en flink mee kan ravotten? Kies dan een sportieve hond (en ras) waarvan bekend is dat ze vol energie zitten. Let wel op dat een jachthond vaak achter hazen en ander wild (soms ook schapen) aangaat. Misschien wilt u een goede waakhond; wees er dan van bewust dat het juist in dit geval erg belangrijk is dat u met hem op cursus gaat, zodat u de hond goed onder appel heeft. Er zijn zoveel hondensoorten met elk hun eigen typische karakters en behoeften. Bedenk daarom goed wat u zoekt en laat u goed informeren. Op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch gebied kunt u bijvoorbeeld erg veel informatie vinden. Wat biedt u de hond voor leefomgeving aan?
Wanneer er veel buitenshuis gewerkt wordt, zal de hond een groot deel van de dag alleen zijn. Niet elke hond kan hier goed mee om gaan. Ditzelfde geldt voor het volgende: kan de hond de hele dag vrij los lopen of moet hij overdag vast aan de ketting of in de bench? Een ander punt: indien u in een flat of bovenwoning woont en de hond zou dagelijks trappen moeten lopen, dan kunt u beter geen al te groot ras aanschaffen in verband met heupklachten die dan zeer waarschijnlijk gaan ontstaan door het traplopen. Let ook op uw buren! Een constant blaffende hond wordt vaak niet gewaardeerd. Is er een goede uitlaat mogelijkheid in de omgeving? Hoeveel tijd denkt u voor de hond vrij te hebben?
Een hond moet minimaal vier keer op een dag uitgelaten worden en sommige honden, zoals een Border Collie, moeten nog veel meer beweging en afleiding hebben.

Een pup heeft een goede opvoeding nodig.

Dit kan door naar puppycursussen te gaan, maar ook door actief met het socialiseren van de pup bezig te zijn. Er zijn nog altijd te veel honden die, wanneer ze eenmaal volwassen zijn, ongewenst gedrag vertonen en daarom naar het asiel worden gebracht. Erg jammer, want eigenlijk wordt elke pup ‘normaal’ sociaal geboren.

Denk om de kosten.

En als laatste, maar niet onbelangrijk: een hond kan een dure hobby worden wanneer hij ziek wordt of een ongeluk krijgt. Maar ook preventieve zorg, zoals vaccineren, ontwormen, ontvlooien en het eventueel laten steriliseren of castreren, kost geld. Houd hier rekening mee, bijvoorbeeld door een spaarpotje te maken of een verzekering voor ziektekosten af te sluiten.

Eenmaal gekozen…

Heeft u eenmaal uw keuze voor een bepaald ras gemaakt, dan kunt u het beste via een rasvereniging naar een fokker informeren. Soms zijn er in het asiel ook puppy’s, kijk dus ook altijd even op de website van het asiel. Op internet, met name op marktplaats, staan natuurlijk ook genoeg puppy’s te koop, maar pas daarbij erg op. Een schattig fotootje kan heel snel uw hart doen smelten, maar ga eerst eens kijken bij de aanbieder. Vraag naar de moederhond (die moet er zijn!), vraag naar de andere pups, vraag of een dierenarts de pups gecontroleerd en gevaccineerd heeft (dit moet in paspoortjes vermeld staan) en gebruik ten slotte uw gezonde verstand.

De pup in huis.

En dan is het zover: uw pup komt bij u in huis! Vaak is het voor de pup fijn om iets uit het ‘ouderlijk’ huis mee te krijgen, zoals een dekentje of trui die in de mand gelegen heeft. Zo heeft de pup een vertrouwde geur om hem heen. Ga binnen enkele dagen naar uw eigen dierenarts om de pup te laten onderzoeken, zodat gekeken kan worden of het hondje goed gezond is. Wat betreft vragen over voeding, ontwormen, ontvlooien, vaccineren kunt u altijd bij uw dierenarts terecht, maar vaak weet de fokker u daar ook veel over te vertellen.

Uit bovenstaande blijkt wel dat een nieuwe pup of hond in huis nemen de nodige voorbereiding vergt. Maar zoals bij alles geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Veel plezier met uw nieuwe huisgenoot!

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 11:38
Meer in deze categorie: Assistentenspreekuur »

Even voorstellen

Aliedje Bakker

Aliedje Bakker Aliedje Bakker is vanaf half september terug in Winsum, zij is geen onbekende bij ons. In 2013 is ze een half jaar bij ons geweest om zwangerschapsverlof waar te nemen, daarna is ze af en toe in komen vallen in Winsum.   Na de studie diergeneeskunde heeft Aliedje bij Paardenkliniek De…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement