Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Coprofagie: een mooi woord voor poep eten

Honden hebben soms de neiging om poep van andere dieren of van zichzelf op te eten. Een erg onsmakelijke gewoonte.
Teven die pas gejongd hebben, zullen de ontlasting en de urine van de pups oplikken. Dit is een natuurlijk gedrag om zo het nest schoon te houden. Als de pups ouder worden en bijvoeding krijgen, zie je vaak dat de teef er mee stopt.
Jonge pups zijn nieuwsgierig en zullen op onderzoek uitgaan. Ook het spelen met en opeten van ontlasting hoort daarbij. Als er verder voldoende andere afleiding voor de pup is, zal dit gedrag vanzelf overgaan.

Een volwassen hond die ontlasting van zichzelf of van andere dieren opeet, is meestal een groter probleem. Een enkele keer is een medische aandoening de oorzaak hiervan, maar vaak is het een gedragsprobleem.

Vroeger werd vaak gezegd dat de hond dan ‘iets’ tekort kwam in de voeding en het op die manier probeerde weer aan te vullen. Als een hond voldoende compleet voer krijgt is een tekort aan voedingsstoffen geen oorzaak. Voert men zelfgemaakte voeding of vers vlees, dan zouden er tekorten kunnen ontstaan. Ook kan er een onbalans ontstaan in de voeding als de eigenaar allerlei  supplementen aan de voeding toe gaat voegen. Plotselinge voerveranderingen, zoals overgaan van brok naar vers vlees of omgekeerd kunnen ook aanleiding zijn voor coprofagie. Het is belangrijk om altijd geleidelijk van voer te wisselen.
Ontlasting van andere dieren eten is niet helemaal zonder risico. Sommige ziektes kunnen via de ontlasting overgebracht worden. Ook het eten van paardenvijgen kan gevaarlijk zijn als de paarden net ontwormd zijn. Dan bevatten de ‘vijgen’ soms hoge concentraties wormmiddel die gevaarlijk voor de hond kunnen zijn.

Het is belangrijk om een medisch probleem uit te laten sluiten door de dierenarts. Vaak zien we echter toch dat het gaat om een gedragsprobleem.

Wordt de hond vaak genoeg uitgelaten (is verveling geen oorzaak)? Krijgt het dier voldoende aandacht? Is er geen stress in zijn leefomgeving?
Coprofagie is een lastig gedragsprobleem en niet makkelijk af te leren. Het dier beloont zichzelf namelijk voor dit gedrag met het verkrijgen van voedsel en (meestal negatieve) aandacht van u.

Wat kunt u doen?

Het is belangrijk om het gedrag te negeren en even totaal geen contact met de hond te maken.
Ook kunt u proberen de aandacht van de hond op uzelf te vestigen door iets heel interessants te doen, een gil geven, wegrennen, een bal weggooien etc. U leidt hiermee de aandacht van de hond af.
Maar… het valt niet mee verleidelijker dan een drol te zijn.

Een andere mogelijkheid is de hond alleen aangelijnd uit te laten, maar dat vindt niet iedere eigenaar leuk voor de hond.
U kunt ook proberen de hond een onaangename ervaring te geven als hij weer op een drol duikt. Neem bijvoorbeeld 1 of 2 blikjes met steentjes erin mee. Ziet u de hond op een hoop duiken gooi dan een blikje in zijn richting. Het is de bedoeling dat hij er goed van schrikt. De hond moet wel op ‘heterdaad’ betrapt worden. Het is belangrijk op dat moment niks tegen de hond te zeggen. Als de hond schrikt en om zich heen kijkt kunt u hem roepen en belonen.

Het geven van eierkoeken helpt echt niet. Ananas zou ook helpen volgens de volksmond. Misschien alleen bij honden die de eigen ontlasting opeten. Maar verder ook niet.  
Helpen al uw maatregelen niet en u wilt uw hond deze onsmakelijke gewoonte toch afleren dan kunt u beter contact opnemen met een gedragsdeskundige. 

Voor verder informatie kunt u contact opnemen met uw dierenarts.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 11:31

Even voorstellen

Susanne Smit

Susanne Smit Na een cursus tandheelkunde bij huisdieren is Susanne iedere week samen met dierenarts Anouk te vinden in de tandheelkundige ruimte waar ze naast het reinigen van het gebit ook röntgenfoto’s maken en tegenwoordig zelfs gaatjes vullen. Ook heeft ze de cursus voor gedragsadviseur bij huisdieren gevolgd. Dat komt haar goed…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren