Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Dementie

Dementie komt, net als bij mensen, ook bij onze huisdieren voor. Vaak begint het met desoriëntatie, minder alert zijn, een verstoord dag-nacht-ritme. Uiteindelijk kan  incontinentie optreden en kunnen dieren agressief worden door onzekerheid en het niet meer herkennen van huisgenoten. Er is geen therapie, maar wel kan met spelletjes, nieuwe wandelingen maken, speciale voeding de geest actief en gezond gehouden worden.

Onze huisdieren worden dankzij onze goede verzorging en verbeterde voeding steeds ouder. Gelukkig maar, want we willen natuurlijk onze sympathieke huisgenoot zo lang mogelijk bij ons houden. Maar ouderdom komt wel met gebreken! Helaas geldt dit net als voor mensen ook voor onze huisdieren. Behalve lichamelijke problemen kunnen ook `geestelijke' problemen ontstaan. De hersenen zijn net zo goed aan slijtage onderhevig als de rest van het lichaam. Het regelmatig stimuleren en prikkelen helpt om de hersenen actief te houden, maar toch verouderen ze hoe dan ook in de loop van de tijd.

Hoe komt dat?

Voornamelijk onder invloed van vrije radicalen welke de hersencellen beschadigen. Er ontstaan een soort "gaten" in de hersenen wat uiteraard de functie van de hersenen niet ten goede komt: gedragsafwijkingen en zelfs ouderdomsdementie treden op.

Symptomen

Welk afwijkend gedrag kunt u bij uw hond of kat waarnemen als de hersenen minder goed gaan functioneren? Vaak begint het met desoriëntatie: uw huisdier is iets minder alert, herkent sommige mensen niet meer goed (met als gevolg agressiviteit tegen voormalige bekenden), herkent sommige plekken niet meer goed (bij de verkeerde deur gaan staan) en vertoont doelloos gedrag. In een wat later stadium wordt de interactie met de omgeving minder. Het dier reageert minder als er een bekende thuiskomt, vraagt minder of zelfs niet om aandacht en heeft geen zin meer in spelletjes. Wat ook vaak genoemd wordt, is een verstoord slaappatroon: overdag slapen de dieren erg vast, maar 's nachts zijn ze wakker, dolen door het huis en blaffen of miauwen frequent. Tenslotte zien we dat veel dieren incontinent worden, er gebeuren regelmatig `ongelukjes' in huis.

Herkent u boven vermelde verschijnselen ook bij uw huisdier, dan is het verstandig om contact met uw dierenarts op te nemen. Deze zal uw huisdier uitgebreid onderzoeken en waarschijnlijk een bloedonderzoek uitvoeren om andere oorzaken voor afwijkend gedrag uit te sluiten.

Enkele tips om het dementieproces helpen te voorkomen of af te remmen: probeer uw huisdier geestelijk actief te houden door regelmatig een nieuw spelletje te verzinnen of eens een ander rondje met uw hond te lopen. Tevens bestaat er speciale voeding voor dementerende honden. Deze voeding bevat veel anti-oxidanten waardoor verdere beschadiging van de hersenen wordt tegen gegaan.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 11:31

Even voorstellen

Anneke Nicolay

Anneke Nicolay Als kleindochter van een boer en dochter van een dierenarts zat Anneke als klein meisje al veel tussen de koeien en andere dieren. Met haar vader mee de boer op was een favoriete bezigheid. Omdat de praktijk aan huis zat kon ze ook al meekijken met de spreekuren en operaties. En zodoende…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement