Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Rauw vlees dieet voor honden: wel of niet doen?

Er wordt veel gesproken over het voeren van rauw vlees bij honden. Het zou de oplossing zijn voor veel chronische problemen bij honden. Echter is er tot nu toe nog geen wetenschappelijk bewijs geleverd dat uitsluitend rauw vlees voeren beter is voor de hond. Een hond op rauw vlees heeft inderdaad vaak een glanzende vacht en produceert weinig poep; dat komt door het hoge vetgehalte en de goede verteerbaarheid van het vlees. Het voeren van rauw vlees aan een gezonde volwassen hond kan dus prima zijn.

Voordelen rauw vlees

De redenering dat rauw vlees goed is, komt van het idee dat een wolf in de natuur ook alleen maar rauw vlees eet. Echter daarnaast eet hij ook bessen, planten etc. En de wolf eet ook vaak de ingewanden van zijn prooi, inclusief de plantenresten die daar in zitten. Daarnaast is een hond in de loop der eeuwen zodanig veranderd dat hij niet meer aan een wolf gelijkgesteld kan worden.
Een tweede argument voor het voeren van rauw vlees is dat het maagdarm kanaal van de hond optimaal is afgestemd op de verwerking van rauw vlees. De dagelijkse variatie van de opgenomen grondstoffen zou een gezondere maagdarmflora geven en daardoor minder maagdarm klachten. Het verhitten van voer (brokken) zou de eiwitten en enzymen in dat voer minder verteerbaar maken, waardoor verteringsproblemen of allergieën zouden kunnen ontstaan. We zien inderdaad dat honden die soms overal allergisch op reageren, op rauw vlees het heel goed doen.

Nadelen rauw vlees

Allereerst: bedenk dat u hele goede hygiëne moet toepassen. Zelfs vlees dat uit een diepvries komt, kan besmet zijn met bijvoorbeeld Salmonella. Vooral kleine kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand kunnen hier behoorlijk ziek van worden. Als de hond hiermee besmet raakt, kan hij zijn omgeving weer besmetten via zijn ontlasting.
Ten tweede: gaat u zelf aan de slag met alleen rauw vlees, dan is er een risico dat er een overschot of tekort van bepaalde noodzakelijke bestanddelen ontstaat. Het zal een hele tijd goed kunnen gaan, maar op den duur kunnen er toch problemen ontstaan.
Voor  pups en jonge honden is het voeren van rauw vlees sterk af te raden. De calcium/fosfor verhouding is niet goed waardoor groeiproblemen en botafwijkingen kunnen ontstaan. Ook kan er schildklierweefsel in rauw vlees zitten wat een slechte invloed kan hebben op de ontwikkeling van de pup.
Ten slotte brengt het voeren van botten het risico met zich mee dat de stukjes bot kunnen vastlopen in de  slokdarm, maag en ingewanden of zelfs de darmwand kunnen doorboren.

Advies

Mocht u overwegen rauw vlees te voeren, koop dan vlees van een gerenommeerd merk waar de nodige ingrediënten aan zijn toegevoegd. Goedkope vleesaanbiedingen via internet kunnen gevaarlijk zijn. De voedselveiligheid moet gewaarborgd zijn. Honden tot 1 jaar oud en honden met medische problemen zijn meer gebaat bij een zorgvuldig samengesteld dieet dan aan een rauw vlees dieet met onbekende samenstelling.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 11:00

Even voorstellen

Dierenarts Hendrik Boerhave

Dierenarts Hendrik Boerhave Hendrik is sinds 2005 werkzaam in onze dierenartsenpraktijk. Hij is als boerenzoon opgegroeid in Musselkanaal (Gr). Na twee jaar H.A.S. werd dit gevolgd door de studie Diergeneeskunde en is hij aan het werk gegaan als dierenarts. Nadat hij de eerste 4 jaar in een gemengde praktijk in de provincie Utrecht…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement