Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Vaccineren op maat bij de hond

Wij zien u elk jaar met uw hond op ons spreekuur voor de vaccinatie. Dat is een goede zaak. Vaccineren is belangrijk. Daarnaast wordt tijdens dit bezoekje uw hond helemaal nagekeken. Hart en longen worden beluisterd, het gebit wordt bekeken alsmede de oren. We bevoelen de buik en soms de gewrichten. Tijdens deze algehele check-up kunnen veel aandoeningen in een vroeg stadium worden ontdekt.

Er is echter al een langere tijd een discussie gaande over het nut van het jaarlijks vaccineren van uw hond. Om die reden vaccineert Dierenkliniek Winsum al jaren op maat. Dit betekent dat er voor ziekten zoals hondenziekte, parvo en besmettelijke leverziekte maar één keer in de drie jaar wordt geënt (de zogenaamde cocktail). Er is wetenschappelijk aangetoond dat een inenting voor deze ziekten maar één keer in de drie jaar noodzakelijk is om volledige bescherming te behouden. Daarnaast vaccineren wij alleen tegen kennelhoest als de hond op cursus gaat of in een pension moet. De enting tegen rabiës hoeft alleen gegeven te worden aan honden die naar het buitenland gaan en slechts één keer in de drie jaar.

Voor de ziekte van Weil (Leptospirose) is elk jaar herhaling nodig om optimale bescherming te houden.
De ziekte van Weil is bij de meeste mensen een bekend begrip, omdat de ziekte ook bij de mens kan voorkomen. Het belangrijkste verschijnsel is een nierontsteking. Leptospiren worden via de urine uitgescheiden en met name via besmet (zwem)water van het ene naar het andere dier (rat-hond of hond-hond) overgedragen. De mens of hond wordt meestal besmet via zwemmen in open water. Leptospirose is een gevaarlijke ziekte en kan, vooral wanneer te laat wordt ingegrepen, tot de dood leiden.

Maar wordt er niet te veel geënt?

Omdat de gezondheid van uw hond natuurlijk het belangrijkste is, hebben wij nu iets nieuws in huis: de vaccicheck. Door middel van deze sneltest kunnen wij nauwkeurig bepalen of uw hond nog voldoende beschermd is tegen de verschillende ziekten. Dit wordt bepaald door te kijken naar de antistoffen voor die ziekten in het bloed van uw hond. Op basis daarvan kunnen we uw hond wel of niet gaan inenten.

VacciCheck titerbepaling

Voor deze test wordt er een beetje bloed afgenomen bij uw hond en na ongeveer 30 minuten is de uitslag bekend. Het bloedonderzoek kan de antistoffen bepalen voor de parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte. Zijn er voldoende antistoffen aanwezig, dan hoeft uw hond dat jaar geen cocktail enting te krijgen. Op deze manier wordt uw hond alleen ingeënt tegen die ziekten waartegen de bescherming onvoldoende is. Elke eerste donderdagmiddag van de maand voeren wij deze test uit tegen een gereduceerd tarief. U betaalt dan slechts 40 euro voor de titerbepaling.

De betrouwbaarheid van de test is zeer goed.

Verder blijven we natuurlijk rekening houden met de leeftijd van uw hond, de leefomgeving, reisgewoontes en contacten met andere honden. Dus als u "over" vaccineren wilt voorkomen door elke 3 jaar blind te vaccineren tegen Parvovirus of Hondenziekte en Hepatitis dan is de Vaccicheck een prima oplossing om te kijken of uw hond nog voldoende beschermd is.
 
Niet enten is geen oplossing. Helaas zien we nog regelmatig uitbraken van besmettelijke huisdierziekten zoals Parvovirus met veel leed of dodelijke afloop als gevolg. Leed dat met 1 prikje zo simpel had kunnen worden voorkomen. Zorg dat u geen spijt achteraf krijgt en geef uw huisdier de zorg en bescherming die deze nodig heeft.

WIlt u meer informatie over de vaccicheck dan kunt u bellen met één van onze assistenten (0595-441800).

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 08:43

Even voorstellen

Susanne Smit

Susanne Smit Na een cursus tandheelkunde bij huisdieren is Susanne iedere week samen met dierenarts Anouk te vinden in de tandheelkundige ruimte waar ze naast het reinigen van het gebit ook röntgenfoto’s maken en tegenwoordig zelfs gaatjes vullen. Ook heeft ze de cursus voor gedragsadviseur bij huisdieren gevolgd. Dat komt haar goed…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement