Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Blaasontsteking

Functie blaas

De blaas ligt vrij ver achter in de buik en zorgt ervoor dat de urine, die continu door de nieren wordt aangemaakt, wordt opgeslagen. De blaas zorgt er dus voor dat er niet continu geplast hoeft te worden. Als de blaas voldoende gevuld is, wordt er een signaal doorgegeven aan de hersenen. Dit signaal zorgt ervoor dat de kat naar de bak of naar buiten gaat om te plassen.

Wat gaat er mis?

Bij de kat kunnen er verschillende oorzaken zijn voor een blaasontsteking. Doordat het slijmvlies van de blaas ontstoken is, geeft de blaas veel eerder en vaak voortdurend een signaal aan de hersenen af. De kat heeft hierdoor continu de drang om te gaan plassen en zal heel vaak naar de bak of naar buiten gaan. Soms is de aandrang zo hoog dat het dier onzindelijk wordt.
Meestal is er bij de kat sprake van een blaasontsteking met een onbekende oorzaak. Soms speelt stress daarbij een rol. Dit is natuurlijk heel erg vervelend, maar gelukkig kunnen we in de meeste gevallen met medicatie en speciale voeding de problemen goed oplossen en daarna voorkomen.
Een ander veel voorkomende oorzaak voor de ontsteking is de aanwezigheid van blaasgruis. Bij sommige katten ontstaan er in de blaas kleine kristallen. Deze kristallen zijn te vergelijken met zandkorrels. Door het schuren van de kristallen tegen het kwetsbare slijmvlies van de blaas ontstaat er een ontsteking.
Naast deze zandkorrels (gruis) kan er ook een steentje aanwezig zijn in de blaas. Dit steentje zorgt uiteraard voor hetzelfde effect in de blaas. Namelijk schuren tegen het slijmvlies waardoor de blaaswand erg geïrriteerd en ontstoken raakt.
Bij sommige katten is er een bacterie of tumortje in de blaas aanwezig die zorgt voor de ontsteking. Deze laatste 2 oorzaken zien we gelukkig erg weinig.

Wat zijn de symptomen?

Zoals in de inleiding al besproken, wordt de kat vaak onzindelijk. Hij doet de plasjes niet op de bak of buiten maar in huis, heeft een verhoogde aandrang om te plassen en plast kleine beetjes. Soms is er zelfs bloed te zien in de urine. Dit kan licht aanwezig zijn waardoor de urine wat meer roze is van kleur of wat heftiger waarbij de kat bijna puur bloed plast.
Bij de kater (vaak gecastreerd) is er daarnaast het risico dat de smalle plasbuis verstopt komt te zitten met ontstekingscellen en ander materiaal uit de blaas. Op dat moment kan de kat helemaal niet meer plassen. Vanuit de blaas ontstaat er nog wel steeds het signaal om te plassen wat aan de hersenen wordt doorgegeven. Dus de kat gaat vaak naar de bak of naar buiten, neemt een plashouding aan, begint erg te persen, maar er komt niets! Deze verstopping is een spoedgeval! De urineproductie gaat namelijk gewoon door waardoor de blaas uiteindelijk kan knappen. Daarnaast zitten er in de urine allemaal afvalstoffen die weer terug het bloed in kunnen gaan, waardoor de kat zichzelf vergiftigt en doodziek kan worden. Dus hebt u een (gecastreerde) kater en twijfelt u of hij kan plassen, wacht dan niet en neem direct contact op met de dierenarts!

Hoe stellen we de diagnose?

Een blaasontsteking kunnen we diagnosticeren door de urine te onderzoeken. In ons laboratorium kijken we of er ontstekingscellen of andere cellen aanwezig zijn, wordt de zuurtegraad van de urine bepaald en kijken we onder de microscoop of we gruis zien in de urine.
Om een steentje te kunnen zien, moet de blaas in beeld worden gebracht. Dit kan door een echo van de blaas te maken of door de blaas op de röntgenfoto te zetten. Sommige steentjes zijn soms moeilijk in beeld te brengen en dan zijn beide onderzoeken nodig.
Tumortjes kunnen vaak ook met een echo in beeld worden gebracht en is er een verdenking op een bacteriële blaasontsteking dan kan de urine op kweek worden gezet.

Wat kunnen we er aan doen?

Omdat er sprake is van een ontsteking geven we als medicijn een ontstekingsremmer. Daarnaast is het uiteraard heel belangrijk om een eventueel onderliggende oorzaak aan te pakken. Wanneer bij de kat stress een rol speelt zijn er medicijnen en middelen om de stress zoveel mogelijk te onderdrukken, maar nog belangrijker is om te onderzoeken waar de stress vandaan komt en hier proberen wat aan te doen.
Blaasgruis kunnen we oplossen door een speciaal dieet voor te schrijven, een steentje moet in de meeste gevallen door een operatie worden weggenomen, bacteriën worden betreden met antibiotica en tumortjes worden (indien mogelijk) met een operatie weggenomen. Daarnaast is het in alle gevallen belangrijk om de kat zoveel mogelijk te laten drinken. Dit kan door het geven van een speciaal blaasgruisdieet, het geven van blikvoeding en door bijvoorbeeld een drinkfontein voor de kat aan te schaffen.

Wat is de prognose?

Wanneer de onderliggende oorzaak weggenomen is en verdere problemen kunnen met voeding en andere medicijnen kunnen worden voorkomen, is de prognose erg goed. Wanneer een (gecastreerde) kater verstopt zit dan is de prognose afhankelijk van verdere schade die is ontstaan. Wanneer een kat langere tijd verstopt heeft gezeten krijgen de nieren namelijk een behoorlijke klap te verwerken en kan er nierschade ontstaan. Daarnaast is er een risico op een blaasverlamming.
Bij een blaasontsteking waarbij er geen achterliggende oorzaak gevonden kan worden, is de kans groot dat de kat vaker last gaat krijgen van blaasontsteking. Gelukkig is de ontsteking zelf in de meeste gevallen snel en goed te bestrijden met de juiste medicijnen.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 14:12

Even voorstellen

Josiena Klunder

Josiena Klunder Josiena is al een tijdje werkzaam bij ons als invalkracht. U heeft haar vast al wel eens in de wandelgangen gezien. Of misschien kent u haar van de trimsalon die zij hier in Winsum heeft. Josiena is inzetbaar op alle plekken binnen de praktijk. Buiten het werk bij ons is…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement