Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Gebitsaandoeningen

Hoe schoon is het gebit van uw huisdier?

Kijkt u wel eens naar het gebit van uw huisdier? Vaak vallen tandaandoeningen bij de hond en kat pas op als het al in een vergevorderd stadium is. Maar net als bij mensen is een goede mondverzorging bij huisdieren van groot belang en kan al op jonge leeftijd gestart worden.

Hoe ontstaan tandaandoeningen?

Vaak begint het met de vorming van tandplak, een kleverige laag die continu op de tanden wordt gevormd. Mineralen uit speeksel kunnen zich aan tandplak hechten en zo ontstaat een harde geelbruine laag: tandsteen. De vorming van tandsteen leidt vervolgens vaak tot tandvleesontsteking. U ziet dan een felrode rand tandvlees langs de tanden en kiezen die snel kan gaan bloeden.

Symptomen

Er zijn verscheidene aanwijzingen die erop duiden dat uw huisdier tandproblemen kan hebben.
- slechte adem
- de aanwezigheid van geelbruin tandsteen
- rood of bloedend tandvlees
- pijn bij het eten of krabben bij de bek
- verandering in de kauw- of eetgewoonten
- ingetogen gedrag
- kwijlen
- het verlies van tanden

Wat u echter niet direct merkt aan uw huisdier, maar wat wel zeker problemen kan geven is het volgende. Vanuit de infectie kunnen bacteriën zich verspreiden via de bloedbaan van het huisdier en zich in de vitale organen nestelen, zoals het hart, de lever en de nieren. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals hartklepontsteking of nierfalen.

Gebitsbehandeling

Is er echter al veel tandsteen en/of tandvleesontsteking, dan is het nodig om het gebit van uw huisdier te laten schoonmaken bij uw dierenarts. Uw huisdier wordt onder narcose gebracht, aangezien een dier niet vrijwillig met z’n mond open blijft liggen en om het dier geen pijn te laten lijden als er eventueel een kies of tand moet worden getrokken. Hij/zij krijgt een buisje in de keel om goed te kunnen blijven ademhalen, tevens kan op deze manier geen viezigheid die vrij komt bij de gebitsbehandeling in de luchtpijp komen. Als uw huisdier goed slaapt, wordt het gebit helemaal schoongemaakt en wordt er gecontroleerd of het nodig is om kiezen en/of tanden te trekken.

Voorkomen

Om tandsteenvorming bij uw huisdier te voorkomen is het verstandig om uw huisdier niet te veel zachte voeding te geven.
Bij honden (en sommige katten) is het mogelijk om ze te laten wennen aan tandenpoetsen. Poets ongeveer 2 keer per week met een zachte tandenborstel vooral de buitenkant van de hoektanden en kiezen, want daar begint tandplak het eerst. Gebruik geen gewone ‘mensen’ tandpasta, want dit irriteert de maag van dieren erg. Er bestaat speciale hondentandpasta. 
Een andere manier, die heel effectief is, is het voeren van een voeding speciaal ontwikkeld om tandsteen te voorkomen: het T/D-voer van de firma Hill’s. Dit voer is in onze praktijk te verkrijgen. Door de grote brokken, welke niet meteen uit elkaar vallen als het dier erop kauwt, poetst het dier als het ware elke keer als hij eet z’n gebit.
Tandsteen wat er al eenmaal zit, is niet weg te krijgen met poetsen of T/D-voer. Dit zal eerst moeten worden verwijderd door de dierenarts.

Tandheelkunde_jan_2019.pdf

Laatst aangepast op maandag, 07 januari 2019 14:47
Meer in deze categorie: « FeLV en FIV Giardia »

Even voorstellen

Anouk Schipper-Helmholt

Anouk Schipper-Helmholt U bent Anouk wellicht al tegen gekomen bij ons op de praktijk. Anouk is sinds 1 mei 2016 werkzaam bij ons. Zij is in 2005 afgestudeerd als dierenarts en heeft na haar afstuderen jaren als dierenarts gewerkt in de praktijk. De afgelopen paar jaar was zij in dienst als dierenarts…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement