Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Giardia

Giardia is een maagdarmparasiet die symptoomloos kan voorkomen, maar bij dieren met een lage weerstand, zoals puppy’s en kittens, diarreeklachten en groeiachterstand kan veroorzaken. De diagnose is eenvoudig te stellen. De behandeling betreft niet alleen het dier met klachten, maar alle huisdieren in het gezin. Daarnaast is het desinfecteren van de omgeving belangrijk ter voorkoming van herbesmetting.

Inleiding

Normaal gesproken heeft een volwassen hond of kat één tot twee keer per dag goedgevormde ontlasting. Als de ontlasting dun of brijig wordt, noemen we dit diarree. Afhankelijk van wat de oorzaak is, kan de frequentie van de ontlasting flink omhoog gaan.
De meest voorkomende oorzaken voor diarree zijn: voedselverandering, een infectie met een darmvirus of ziekteverwekkende bacterie, spoelwormen, voedingsallergie/–overgevoeligheid en de darmparasiet Giardia. Deze laatste oorzaak is de moeite waard eens wat nader toe te lichten.

Wat is Giardia?

Giardia is een ééncellig organisme en is, na de spoelworm Toxocara, de meest voorkomende maagdarmparasiet bij de hond. Ook bij de kat en zelfs de mens kan Giardia voorkomen. Giardia-infecties worden overgedragen via de faecaal-orale weg (dit betekent dat de infectie door besmette ontlasting via de mond opgenomen wordt). Dat kan al heel snel gebeuren door water, waar wat ontlasting in is gevallen, op te drinken of door verontreinigd voedsel te eten. Ook kunnen dieren besmet raken door elkaar te wassen of likken.

Wat zijn de symptomen?

Giardia-infecties verlopen vaak zonder symptomen, maar dieren met een zwakke afweer, zoals puppy’s en kittens, worden meestal wel ziek. De klachten zijn steeds terugkerende diarree, vaak met slijmbijmenging. Voedsel wordt niet goed verteerd waardoor dieren in gewicht achterblijven en een doffe vacht krijgen.

Hoe stellen we de diagnose?

De diagnose kan gesteld worden door de ontlasting te laten onderzoeken bij uw dierenarts.

Besmettingsgevaar voor de mens

Giardia infecties worden momenteel beschouwd als de meest voorkomende infectie van mens en dier. Vooral bij kinderen kan het leiden tot diarreeklachten. Let dus goed op de eigen hygiëne: was na elk contact met je hond of kat je handen.

Therapie

Giardia is goed te behandelen met speciale medicatie, eventueel aangevuld met een licht verteerbaar dieet (verkrijgbaar bij uw dierenarts). Maar net zo belangrijk als de medicijnen is het reinigen en desinfecteren van vacht, wanden, vloeren, borstels, kattenbakken, ligkleedjes etc. De eitjes van Giardia (oocysten) kunnen namelijk in de vacht van uw dier en de omgeving terecht gekomen zijn en zo steeds opnieuw uw dier besmetten. Ook moeten alle andere dieren in huis behandeld worden, ook al hebben ze geen klachten, aangezien ze immers drager kunnen zijn en ook zo continu voor herbesmetting zorgen. Na een aantal weken zullen we de ontlasting van de patiënt nog een keer testen om zeker te weten dat de besmetting helemaal over is.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 13:56

Even voorstellen

Anouk Mulder

Anouk Mulder Anouk is net als Laura na haar stage periode blijven hangen. Ze is werkzaam als paraveterinair sinds augustus 2018 en op alle plekken inzetbaar van operatiekamer, tot balie tot het assistentenspreekuur. U kunt haar dus overal tegen komen. Thuis heeft Anouk vier katten, waarvan één Ragdoll en 3 Europese kortharen.…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement